Je okselhaar heeft, net als je hoofdhaar, een eigen groeicyclus. De groeicyclus van je okselhaar duurt echter een stuk korter; waar de groeicyclus van je hoofdhaar gemiddeld 2 tot 6 jaar duurt, duurt die van je okselhaar maar 30 tot 45 dagen.
Scheren is de populairste methode, omdat je je haar op die manier in een minuut of twee weg kunt halen. Je kunt je haar ook harsen en epileren, wat als voordeel heeft dat je haar langer wegblijft. Je kunt tevens een ontharingscrème gebruiken om van je okselhaar af te komen.
De groeicyclus van lichaamshaar is echter veel minder intens en duurt aanzienlijk korter; daarom wordt je lichaamshaar niet zo lang als je hoofdhaar! Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit.
"Scheren zorgt er niet voor dat je haar sneller of dikker teruggroeit", benadrukt ze, "omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt." "De perceptie dat je haar sneller teruggroeit na een scheerbeurt klopt gewoonweg niet.
Het ligt aan de daling van de testosteron en oestrogeenspiegel. Verlies van schaamhaar en okselhaar ligt hoofdzakelijk aan de testosterondaling. Om voor deze kwaal middelen te gaan gebruiken die testosteron bevatten, lijkt me wat ver gaan omdat dit middel ook weer gevolgen voor uw gezondheid kan hebben.
Verder kunnen te veel mannelijke hormonen de volgende impact hebben: de stem wordt zwaarder, de clitoris wordt groter, de haargrens wijkt naar achter op het hoofd en menstruatiestoornissen kunnen optreden. is de haargroei overal toegenomen, maar vooral op de armen en de benen.
Maar er kleven ook een aantal nadelen aan scheren; stoppels, scheerirritaties, bultjes, sneetjes (vooral bij je ellebogen!) en ingegroeide haartjes. Ook kan scheren de huid van je armen behoorlijk uitdrogen als je het regelmatig doet. En dat moet wel, want je armhaar zal binnen no time weer terug groeien.
Scheren en knippen van haartjes op de bovenlip en kin
Bij het scheren en knippen van haren blijft de wortel van de haar in de huid zitten. Een snelle en goedkope methode. Een nadeel is dat de haar snel aangroeit en opkomende haartjes dikker aanvoelen.
De onderzoekers concludeerden dat je door te scheren dus ook geen nieuwe haren stimuleert om te groeien en stelden dat 'onze conclusies de schoonheidsbewuste vrouw die haar oksels, benen en zelfs gezicht scheert, gerust kunnen stellen'. Sindsdien zijn dermatologen wel overtuigd van de onzin van deze mythe.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Gemiddeld genomen begint dat proces bij je schaamhaar wanneer je de veertig begint te naderen. Bepaalde gezondheidsfactoren zoals een vitamine B12 tekort, schildklierproblemen en natuurlijk genen (helaas) kunnen ervoor zorgen dat je schaamhaar vroeger grijs wordt.
Als je scheert of ontharing crèmes gebruikt, blijven de haarwortels zitten. Je haar groeit direct terug en je krijgt stoppels. Met waxen heb je daar geen last van; de haartjes blijven langer weg en komen zacht terug. Bovendien wordt de haargroei steeds minder.
Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft.
Okselhaar om geur te verspreiden
De geurstofjes kunnen zich namelijk hechten aan het haar, waardoor ze zich makkelijker kunnen verspreiden. Daarom groeit er dus haar onder je oksels. Het gaat hier trouwens niet om de klassieke zweetgeur: die vinden de meesten toch écht niet zo aantrekkelijk.
Haar helpt luchtjes verspreiden
Die ontstaat pas als bacteriën het talg dat bij het zweet zit afbreken. De okselharen zouden een extra oppervlak vormen waar deze geurstofjes zich aan hechten en van waaruit ze zich makkelijker in de lucht kunnen verspreiden.
Spreid de huidplooien van je vagina met je vingers, zodat het scheermesje gemakkelijk over de strakke huid kan glijden zonder deze te verwonden. Scheer met de groeirichting mee. Maar als je je vagina mooi glad wilt hebben, kun je je ook weer tegen de groeirichting in scheren.
Dermatoloog Patel vertelde HLN dat je lichaam tijdens de eisprong wat meer van het mannelijk hormoon testosteron aanmaakt. Hierdoor kan er bij een vrouw haar gaan groeien op plekken waar dat normaal gesproken niet gebeurt, bijvoorbeeld op de bovenlip, nek en jawel: de kin.
Bij sommige mannen blijft het buikhaar bij een smalle verticale streep haar, hoofdzakelijk in het gebied rond de navel. De groei en spreiding van dit haar kan zich voortzetten tot ongeveer het vijftigste levensjaar. Ook bij sommige vrouwen kan zich een dunne streep haar ontwikkelen van de schaamstreek tot aan de navel.
Iedere haar op je lichaam groeit uit een haarzakje dat ongeveer 4 millimeter diep in je huid zit. Daar komt je scheermes niet bij. Je scheert alleen de haarschacht af, niet de wortel. Je krijgt na een scheerbeurt dus niet ineens meer haarzakjes, of een haarzakje dat besluit een hele andere kleur haar te produceren.
Hoe snel je haartjes teruggroeien verschilt van persoon tot persoon en is zowel genetisch als hormonaal bepaald. Sommige vrouwen hebben echter zo'n snelle haargroei dat al een paar uur na het scheren reeds stoppeltjes voel- en zichtbaar zijn.
Je hebt tegen de haarrichting in geschoren.
Dit komt omdat de haartjes, doordat ze zo kort zijn afgesneden, in de huid prikken. Daarnaast belast je de huid zwaarder dan normaal, wat de (gevoelige) huid kan beschadigen. Deze methode kan ook sneller ingegroeide haren veroorzaken. En dat moeten we niet hebben.
Cyproteronacetaat heeft een anti-androgene werking, dat wil zeggen dat het de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen gaat. Hierdoor zal de haargroei op 'mannelijke' plaatsen verminderen. Voorbeeld is de sub-50-pil met ethinylestradiol en cyproteron.
Ook een vette huid en acne, een verhoogd libido, hoge bloeddruk, onderbroken slaap en insulineresistentie kunnen het gevolg zijn van een te hoog testosteronniveau. Bij vrouwen uit een teveel aan testosteron zich onder meer in PCOS, onvruchtbaarheid en pijn bij ovulatie.
Veel mensen denken dat dit hormoon alleen bij mannen voorkomt, maar ook vrouwen maken testosteron aan. De eierstokken en de bijnier zorgen ervoor dat er testosteron wordt aangemaakt, en dat dit in kleine hoeveelheden wordt vrijgegeven in de bloedbaan.