Diepgevroren pizza's zijn vaak gezonder dan de verse varianten die je in de supermarkt vindt. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse consumentenorganisatie Which. De organisatie analyseerde 162 verschillende soorten pizza met kaas, tomaten en pepperoni, zowel uit de supermarkt als uit afhaalrestaurants.
Topping is allesbepalend
Maar een verse pizza hóeft niet minder calorieën te bevatten dan eentje uit de diepvries. Het ligt aan de topping. Zo is een pizza met veel vlees en kaas met gemiddeld 1.200 calorieën een stuk calorierijker dan eentje met groente erop."
Ze bevatten weinig of geen nuttige voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. Voeding zoals een pizza uit de diepvries is niet gunstig voor je gezondheid. Je herkent deze producten aan de ultralange ingrediëntenlijsten waar je weinig van herkent.
Het gezondst is een pizza met groenten of maak een bewuste keuze in onze bodems. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Pizza margherita: 270 kcal per 100 gram. Pizza al prosciutto (ham): 275 kcal per 100 gram. Pizza quattro stagioni (4 jaargetijden): 285 kcal per 100 gram. Pizza capricciosa (met ham, champignons en artisjokken ): 320 kcal per 100 gram.
Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
Welke pizza kan ik het beste kiezen? Als je aan het afvallen bent is een pizza met een bodem van groente zoals de Dr.Oetker Yes it's pizza spinaziebodem een redelijk goede keus. Ook vette en calorierijke toppings zoals salami en kaas kun je dan beter laten staan.
Een bloemkoolpizza is een ideaal product om minder snelle koolhydraten binnen te krijgen. Het voornaamste ingrediënt is groente en laat dat nou net goed voor je zijn. Bovendien kun je deze pizza beleggen met lekkere ingrediënten. Ja, dus ook met de langzame koolhydraten, zoals hummus, andere soorten groenten en kaas.
"Over het algemeen bevatten pizza's met salami of meerdere soorten vlees de meeste calorieën", vertelt Astrid. "Zo kan een diepvriespizza met salami wel 1.200 calorieën bevatten." Ook de variant met shoarma (plus de knoflooksaus!), ham of kip tikt dus flink aan op de calorieënteller.
“Vooral de kaas is de boosdoener, want daar gebruik je ongemerkt best veel van.” En die saus mag dan lekker licht lijken, maar ook die zit volgens het Voedingscentrum vol met vet en suikers. En ja, dat tikt aan dan. Nou zal zelfs de meest doorgewinterde voedingsdeskundige niet zeggen dat we nooit meer pizza mogen.
Ben je op zoek naar een meer verantwoorde keuze? Probeer dan de pizza Fresh 'n Tasty. Op deze pizza met Nutri-Score A vind je gegrilde kip, 50% minder mozzarella en lekker veel verse groenten. Andere alternatieven zijn de pizza Caprese, pizza Funghi, pizza Hawaii, pizza Veggi Chicken Supreme en pizza Ham.
Zeker met een pizza van een pizzaketen zit je snel over je maximum van 6 gram zout per dag. Ook met de supermarktpizza kom je al in de buurt. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk en nierziekten bijvoorbeeld. En ook qua calorieën tikt het dus aardig aan.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat. Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
Hoewel pizza heerlijk is, bevat het al snel behoorlijk wat calorieën. Toch kan je dit product prima eten wanneer je aan de lijn bent. Je moet enkel rekening houden met de ingrediënten en hoe vaak je het eet. Probeer het bij een keer per maand te houden en kies voor groentes en kip als toppings.
Een volkoren variant is vaak de beste keuze
,,Een volkoren pizzabodem is gemaakt van volkorenmeel. Deze bevat dus nóg meer vezels, wat ervoor zorgt dat je langer verzadigd blijft'', stelt Sprenkeler. ,,Daarnaast is het in de meeste gevallen ook nog eens een stuk goedkoper.
Uit onderzoeken en artikelen op de website blijkt dat geen enkele pizza voldoet aan het zoutcriterium. Qua voedingswaarde scoort de pizza ook niet best: zij bevat teveel verzadigde vetten, geen vitaminen en mineralen, ongezonde gluten, een hoog gehalte fytinezuur, nauwelijks vezels en een overdosis aan koolhydraten.
De diepvriespizza is een geliefd testobject. De consumentenbond keek in 2020 naar meer dan de smaak. De pizza Trattoria van de Plus was de winnaar van die test, alleen verkopen ze die niet meer.
Veel mensen denken, dat een pizza wel redelijk gezond is, maar een pizza bevat al gauw 1000 a 1200 calorieën en dat is ruim teveel wanneer je wilt afvallen. Pizza is feitelijk een plak koolhydraat rijke deeg met een redelijke laag saus en daarover wat vlees/vis en groenten, rijkelijk bestrooid met kaas.
Er zitten 812 kilocalorieën in 1 stuk (350 gram) pizza margherita. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pizza margherita'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zijn 485 calorieën in een portie Zelfgemaakte Pizza.
Thin & Crispy bodem
Een voordeel is dat de bodem minder calorieën bevat. Ideaal dus. De Garlic Chicken & Spinach pizza wordt standaard gemaakt op een Thin & Crispy bodem, maar je kunt ook voor een van onze andere bodems kiezen. *Calorieën met een Thin & Crispy bodem, zonder knoflookolie op de rand.
Er zit 41,3 gram vet in 1 portie (350 gram) pizza salami, waarvan 13,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.