Uw vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig na de basisserie (uw eerste prik of prikken). Na deze 270 dagen kunnen mensen de QR-code van hun vaccinatiebewijs niet meer gebruiken om te reizen in Europa. Bent u jonger dan 18 jaar?
Een Nederlands testbewijs is geldig tot 24 uur na het moment van testen. Binnen deze 24 uur kun je met het bewijs (de Nederlandse QR-code) dus meerdere locaties of activiteiten bezoeken. En de QR-code steeds opnieuw laten scannen.
De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Wat betekent dat? Een herstelcertificaat kan ingetrokken worden wanneer het blijkt om een vals positieve PCR-test te gaan. Het herstelcertificaat krijgt dan de status 'vervallen'. Ook herstelcertificaten waarvan de test meer dan 180 dagen geleden werd afgenomen krijgen de status 'vervallen'.
Per post. Via het nummer 078 78 78 50 kunt u 24/7 een postbestelling van uw vaccinatiecertificaat vragen door uw rijksregisternummer in te geven in het keuzemenu. Dat kunt u ook een tweede of derde keer doen indien u een duplicaat wenst.
Let wel op: deze certificaten kunnen “vervallen” en moet u na een jaar vernieuwen. U opent daarvoor uw covid safe app en gebruikt de knop 'Controleer op nieuwe certificaten' om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te activeren.
U heeft recht op een herstelbewijs als uw positieve coronatest minstens 11 dagen geleden is. En maximaal 180 dagen geleden is.
U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
De PCR test is de meest betrouwbare test die je kunt laten uitvoeren. Bij Coronalab kost een PCR test € 69, deze kosten zijn inclusief een reiscertificaat. Je krijgt altijd op dezelfde dag de uitslag.
Reist u naar Spanje vanuit een land buiten de Europese Unie of de Schengenzone? En bent u 12 jaar of ouder? Dan moet u een geldig vaccinatie-, test-, of herstelbewijs laten zien. Kijk voor meer informatie op de website van het Spaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).
Mensen die om medische redenen geen boosterprik met een mRNA-vaccin mogen of geen booster met mRNA-vaccin willen, kunnen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst een afspraak maken voor een boostervaccinatie met Janssen. Dit kan via het telefoonnummer: 0800-1295.
Vaccinatiebewijs maken via CoronaCheck
U kunt via de CoronaCheck-app een digitaal coronabewijs maken. Of op CoronaCheck.nl een papieren vaccinatiebewijs printen. Dat bewijs kunt u bijvoorbeeld gebruiken om te reizen.
Maar dat certificaat is pas geldig (bv. voor een reis) 11 dagen na de dag van de test, dan ben je hersteld. Opgelet, dat betekent dat je je certificaat pas kan gebruiken vanaf de 12de dag na de dag van de test. Het herstelcertificaat vervalt 180 dagen na de dag dat je test werd afgenomen.
Mijn test- of herstelcertificaat is niet meer geldig. Kan het verlengd worden? Elk type certificaat heeft een geldigheidstermijn die niet verlengd kan worden: Certificaat van een negatieve COVID-19 test: beschikbaar tot 72 uur na de staalname voor een PCR-test of tot 48 uur na de staalname voor een antigeentest.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Hoe gaat het verder als ik moe blijf na corona? Van alle mensen met klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit is zo voor alle soorten klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
Het coronavirus is besmettelijk. Via druppeltjes kan het virus van de een naar de ander gaan, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Iemand met corona die (nog) geen klachten heeft, kan het virus wel verspreiden. Dit kan vanaf 5 dagen voordat die persoon klachten krijgt.
Ja, als de test positief is, kun je ervan uitgaan dat de geteste persoon besmettelijk is. Dit komt omdat de test over het algemeen alleen positief wordt als er veel virus in de neus zit. Dit betekent ook dat een negatieve test niet per se betekent dat iemand niet besmettelijk is.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.