Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Vriesdrogen Een alternatief op luchtdrogen is vriesdrogen. In dit proces wordt voedsel tot zeer lage temperatuur bevroren (-50 tot - 80 C). Bij deze temperaturen verandert het ijs langzaam in waterdamp door sublimatie. Vriesdrogen is bekend van oploskoffie.
Deze ijskristallen vormen snel een laag ijs in de condensorkamer. Door middel van ontdooiing wordt het ijs verwijderd. Als er zich geen ijs meer vormt is het proces klaar en kan de voorraadkamer geopend worden (altijd weer een leuk moment). Dit hele proces duurt ongeveer 14 dagen.
Voordelen van Vriesdrogen
De houdbaarheid van het voedsel wordt aanzienlijk verlengd. De voeding blijft al zijn goede voedingsstoffen behouden. Zo blijft gevriesdroogde groente en fruit vol vitamines en mineralen. De smaak en textuur blijven op deze manier van drogen beter behouden.
Vriesdrogen is een manier om fruit (of andere etenswaren) te conserveren. De smaak en voedingswaarde gaat bij dit proces niet verloren. Tijdens dit proces wordt het fruit eerst gekoeld tot ongeveer -50 tot -80°C, waardoor al het water in het fruit bevriest. Daarna begint het vriesdrogen.
Net zo gezond als vers fruit
Net zoals bij diepvriesfruit gaat er bij gevriesdroogd fruit geen smaak verloren. Ook blijven alle voedingswaarden bij het vriesdrogen hetzelfde. Maar door het fruit te vriesdrogen, blijft het langer houdbaar.
Ze zijn bijzonder lekker in biscuitgebak of muffins. Denk eraan: afhankelijk van het fruit kunnen ze soms lichtgekleurd deeg kleuren. Als u dit wilt vermijden, gebruik dan vruchten met een onopvallende kleur, zoals ananas, banaan of perzik. Tussen haakjes, gevriesdroogd fruit gaat ook goed in uw brooddeeg.
Vriesdrogen is een manier om fruit langer houdbaar te maken, te conserveren. Het is een wat kostbaar proces waarbij het voedsel eerst snel wordt ingevroren bij een lage temperatuur van -30 tot -80 graden.
Vriesdrogen is relatief duur
Bovendien is niet elk product geschikt om te worden gevriesdroogd. Populaire producten om te vriesdrogen, zijn oploskoffie, soep- en kruidenmengsels, fruit en ontbijtgranen.
Het thuis drogen van voedsel is gezond. In commercieel gedroogd voedsel zitten conserveringsmiddelen. Deze heeft u niet nodig als u thuis droogt en alle voedingsstoffen en mineralen blijven bewaart. U kunt gedroogd voedsel zo eten of u kunt het laten weken in water en het weer in de normale vorm gebruiken.
Vriesdrogen is een techniek waarbij men eerst de bloemen bevriest en daarna al het vocht uit de bloemen onttrekt. Bij vriesdrogen worden de bloemen eerst ingevroren tot -20 °C. Een vacuümpomp haalt alle zuurstof uit de lucht: het verouderingsproces stopt en het droogproces begint.
Er zijn drie aspecten nodig om thuis zelf voedsel te drogen:
Hitte - De hitte moet minstens 60°C zijn om water uit de producten te onttrekken. Dit om te voorkomen dat bacteriën en schimmels kunnen groeien. Droge lucht - De droge lucht zorgt ervoor dat het vrijgekomen water uit de voeding wordt opgevangen.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Vriesdrogen is een bewaringstechniek waarbij voeding onder vacuüm en bij zeer lage temperatuur gedroogd wordt. Tijdens deze behandeling verdampt het water in fruit en groenten meteen van ijs tot waterdamp.
Het is belangrijk dat je gevriesdroogd fruit luchtdicht bewaart. Het fruit is tijdens het vriesdrogen ontdaan van al z'n water, maar zodra het blootgesteld wordt aan lucht zal het fruit weer vocht aanttrekken en zachter worden. Zeker met wat vochtiger weer gebeurt dat snel.
Gedroogde groenten kopen? Dan ben je bij Van Beekum Specerijen aan het juiste adres. Wij leveren alleen gedroogde groenten van de beste kwaliteit. Onze gedroogde groentemixen zijn met grote zorg en nauwkeurigheid samengesteld.
Pas als je de gevriesdroogde kruiden toevoegd aan soep, saus of dressing krijgen ze door het vocht hun geur en smaak weer terug. De smaak van gevriesdroogde kruiden is vaak sterker dan van vers kruid. Je hoeft er daardoor minder van te gebruiken.
Gedroogd fruit kopen bij Albert Heijn
Gedroogd fruit koop je makkelijk online. Bij Albert Heijn hebben we een ruime keus aan gedroogde producten. Je vindt veel verschillende gedroogde fruitsoorten, zoals gedroogde bananen, vijgen, abrikozen en pruimen. Maar dat niet alleen.
Hondenvoeding die wordt gevriesdroogd is een pure voeding waarbij alle vitaminen en mineralen zijn behouden, maar tegelijkertijd is de voeding door het vriesdrogen langer houdbaar geworden. Zo heb je een verse maaltijd voor de hond in een lang houdbare variant.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt.
Gedroogd fruit bevat wel meer suikers en (daardoor) ook meer calorieën in vergelijking met vers fruit. Soms wordt er tijdens het drogen extra suiker aan toegevoegd om de zoete fruitsmaak te behouden. Dat betekent dat de suikers in gedroogde vruchten niet altijd 'natuurlijk' zijn.
Het drogen gebeurt vaak in de buitenlucht, liefst in de zon, maar ook wel in een droogtunnel. Een droogtunnel is een groot langwerpig apparaat, waarin hete lucht wordt geblazen. De vruchten gaan op een lopende band door de droogtunnel. Daarbij verdampt er water uit de vruchten, waardoor ze kleiner en donkerder worden.