Waterzuivering, van vuil naar schoon water Water dat u hebt gebruikt stroomt het riool in. Dan gaat het naar onze waterzuivering. We maken het daar schoon. Daarna kan het terug de natuur in.
Afvalwater gaat door allerlei rioolbuizen en komt uit bij een zuiveringsinstallatie. Dat is de plek waar 24 uur per dag en 7 dagen per week het vuile water wordt schoongemaakt. Dit gebeurt met bacteriën. Zij eten het afval op en zetten het om in slib.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Het klinkt een beetje vies, drinkwater maken van rioolwater. Maar het kán wel, en het gebeurt ook. Het grootste deel van ons drinkwater komt van grond- of oppervlakte water. Maar dat wordt langzaam schaars en dus moet op den duur rioolwater gerecycled worden tot drinkwater.
De waterschappen beheren ruim 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) in Nederland. Hier zuiveren zij het rioolwater voor ze het weer in het oppervlaktewater lozen.
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Ons afvalwater stroomt via het riool naar een rioolwaterzuivering van het waterschap. In de rioolwaterzuivering wordt het vieze water schoner gemaakt. Sommige stoffen, zoals meststoffen, worden bijna helemaal verwijderd (ongeveer 85%). Na zuivering stroomt het schonere water naar het oppervlaktewater.
Het is technisch mogelijk om deze verontreinigingen uit het regenwater te halen om het daarna als drinkwater te kunnen gebruiken. Deze zuivering kan wel duur zijn. Omdat de kwaliteit van regenwater sterk kan verschillen, is het belangrijk om die kwaliteit te meten.
Waterfilter slootwater
In Nederland is er in principe weinig reden om van slootwater drinkwater te maken, echter in derdewereldlanden waar men geen toegang heeft tot alternatieven wordt dit wel gedaan als noodoplossing.
In Nederland produceren wij dagelijks veel afvalwater. Per persoon gebruiken wij wel 120 liter water per dag. Dit water maken wij vies als wij wassen, koken, onze tanden poetsen, douchen, het toilet doorspoelen, etc. Al dit vieze water komt in het riool van de gemeente terecht en moet weer worden schoongemaakt.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood.Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Drink geen water uit bergbeekjes, rivieren of meren
Hoe fris of hoe lekker het water er ook uitziet: drink liever geen water uit rivieren, meren of beekjes in de bergen. Hier kunnen namelijk bacteriën, virussen of micro-organismen in zitten, en die kunnen ons ziek maken.
Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in, in een gemend riool samen met afvalwater en in een gescheiden riool via een aparte buis.
Riool ontstoppen met een trekveer
Je riool ontstoppen doe je dan met een ontstoppingsveer. Dit is een flexibele metalen kabel. Je duwt deze ontstoppingsveer langzaam in je afvoer en maakt draaiende bewegingen. Alle viezigheid maak je zo los en in een mum van tijd is je afvoer ontstopt.
Wanneer een riool zich helemaal opvult met regenwater, kan ook wateroverlast op straat ontstaan.Zo komt er sneller ongezuiverd water in onze waterlopen terecht. Redenen genoeg dus om regenwater waar mogelijk te scheiden van huishoudelijk afvalwater.
Ga je hiken in een natuurgebied dan is een 0,1 micron filter een veilige keuze. 0,02 micron filtert / actieve koolstof filters zijn geschikt voor ernstig vervuild water, dat is meestal water wat uit bewoond gebied komt. 0,02 micron / actieve koolstof filters filteren o.a. ook chemicaliën en zware metalen.
Toch wel: niets belet je om als particulier regenwater te gebruiken om te douchen, maar dit doe je dan op eigen risico. Bovendien ben je in principe verplicht om bij alle aftappunten duidelijk te maken dat het over water gaat dat niet geschikt is als drinkwater, bijvoorbeeld met een sticker.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Regenwater kun je niet zomaar drinken. Hoewel het schoon is als het uit de lucht valt (je wordt immers niet ziek als je in de regen loopt), kan opgevangen regenwater verontreinigd zijn door de vervuiling die er op je dak of in de dakgoot ligt.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
De exacte levensduur van een rioolbuis is moeilijk in te schatten. “We gaan uit van een economische levensduur van zestig tot zeventig jaar. In die periode is de buis afgeschreven. In de praktijk gaat een rioolbuis meestal langer mee, het is een enorm duurzaam product.
In de praktijk komt het er vaak op neer dat de diepte varieert tussen de 30 en 100 cm. Als het goed is ligt het riool in ieder geval vorstvrij dus minimaal 20 of 30 cm diep. Afhankelijk van de aansluiting op het gemeenteriool ligt een riool meestal niet dieper dan maximaal 120 cm.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.