Laten we meteen vaststellen dat Android, als besturingssysteem, zeer veilig is. Het beschikt over meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en zaken die je gegevens of het systeem zelf in gevaar zouden kunnen brengen zijn alleen uitvoerbaar na je specifieke toestemming.
Verschillende software kenmerken
Wanneer de meest belangrijke kenmerken van de software vergeleken worden met elkaar, dan ontstaan er duidelijke verschillen op het gebied van veiligheid. De iOS software van Apple ziet er onder de streep een stuk veiliger uit dan Android.
Virusscanner Android
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Als we alle Android Smartphones bekijken zijn er twee die er qua beveiliging er hoog bovenuit steken: Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates.
Samsung toestellen zijn veilig voor normaal gebruik, óók na afloop van de softwaresupportperiode. Dat software een kwetsbaarheid bevat, betekent niet dat de software ook onveilig is. Bovendien is het updaten van software maar een van de vele maatregelen die Samsung neemt om haar telefoons veilig te houden.
Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Beveilig uw telefoon met een wachtwoord. Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn nog steeds genoeg mensen die het niet doen. Op Android-smartphones komen meerdere vormen van beveiliging voor: een pincode, een wachtwoord, een patroon en, afhankelijk van het model telefoon, soms een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Kunnen Android-telefoons geïnfecteerd raken met een virus? Nee, Android-telefoons kunnen niet worden geïnfecteerd met virussen.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Het beste gratis antivirusprogramma voor Android-gebruikers is Kaspersky Security Cloud Free. Dit programma beschermt je tegen ransomware en phishing terwijl je met je Android-apparaat op het internet surft of bestanden en programma's op je tablet of smartphone downloadt.
Verplaats je gegevens en bestanden vanaf iOS
Met Android krijg je de juiste hulp wanneer je die nodig hebt. Doorlopende beveiliging en nieuwe privacytools, plus Google-apps die samen zelfs nog beter werken. Je kunt makkelijk overstappen van iPhone® naar Android.
Google Android is een goedkopere optie en wordt door meerdere merken gebruikt. Hierdoor heeft u veel keuze in diverse modellen. Android heeft veel mogelijkheden op het gebied van personalisatie. Zo kunnen bijvoorbeeld widgets en apps naar eigen voorkeur aangepast worden.
Maar bij mobiele telefoons is dat een heel ander verhaal: 48% van de ondervraagde mensen weet niet of hun toestel beveiligd is. Daarom tien tips om je telefoon veiliger te maken. Vorig jaar is er 2300 keer aangifte gedaan van een hackmisdrijf in Nederland. Waarschijnlijk is het daadwerkelijke aantal veel hoger.
Deze maatregel ligt voor de hand: als je je telefoon, tablet of computer beveiligt met een code, kunnen dieven niet bij je gegevens. Dit is de belangrijkste maatregel die je kunt treffen. Doe het vandaag nog als je het nog niet had gedaan. Je voorkomt dat dieven je telefoon nog kunnen gebruiken.
Android is een besturingssysteem dat vooral ontwikkeld is voor gebruik met smartphones en tablets. Het is zelfs het populairste besturingssysteem voor smartphones. Inmiddels wordt de software ook gebruikt voor televisies, smartwatches, camera's, spelcomputers en zelfs auto's. Het is een open source-platform.
Een kraakhelder beeldscherm, snelle hardware en een groot werkgeheugen: de S21 Ultra 5G is absoluut de beste Android telefoon van dit moment! De belangrijkste Samsung Galaxy S21 Ultra 5G specificaties: Beeldscherm: 6,8 inch AMOLED display (3200 x 1440 pixels) Besturingssysteem: Android 11.
Android: 'Vind mijn apparaat'
Instellingen > Beveiliging en locatie > Beveiliging. Tik op 'Vind mijn apparaat' en schakel het zo nodig in. Verder moet op play.google.com/settings bij het apparaat een vinkje staan onder 'Zichtbaarheid'.
Gebruikers kunnen de virusscanner activeren via Instellingen > Apparaatonderhoud > Apparaatbeveiliging. Gebruikers kunnen eventueel de app uitschakelen. Echter zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van de virusscanner voor Android.
Een virusscanner is noodzakelijk op elke computer die permanent met internet verbonden is. Zeker wanneer het een Windows-pc betreft. Want Windows is 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Dat maakt virussen en andere kwaadaardige software maken om Windows-pc's aan te vallen lucratief voor elke internetcrimineel.