Gluten zijn nodig om de pasta 'elastisch' te maken. Bloem van Durum tarwe bevat zulke sterke gluten en zijn bij uitstek geschikt om pasta van te maken. De (meeste) droge Italiaanse fabriekspasta wordt gemaakt van - speciaal voor dat doel gemalen - fijn griesmeel van Durum tarwe.
Meestal wordt aangeraden om Durum meel te gebruiken. Dit meel is een harde tarwe en geeft een grovere structuur aan de pasta, tevens geeft dit meel een lekkere smaak aan de pasta. Let er wel op dat als je dit meel wilt gebruiken, dat er op de verpakking semola di granoduro of Semola rimacinata di grano duro staat.
Het hangt inderdaad af van de gluten hoe elastisch je pasta deeg is. Je hebt dus bloem nodig waar doorgaans meer gluten inzitten als in doorsnee bloem. Wat het meeste gebruikt wordt voor pasta deeg is de semola, bloem gemaakt van harde tarwe en die niet zo fijn is gemalen als de bloem die wij kennen in de keuken.
Het griesmeel dat rond de Middellandse Zee wordt geproduceerd komt van durum (Triticum durum) en is wat geler van kleur. Dit griesmeel wordt zowel grof als fijner gemalen verkocht. Ook grofgemalen maïsmeel, rijstmeel en zelfs gerstemeel kan griesmeel genoemd worden.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
Met Tarwe Griesmeel kun je onder andere een heerlijke ouderwetse griesmeelpudding of griesmeelpap maken. Je kunt met griesmeel onder andere ook brood bakken en pasta maken. De Franse naam voor tarwegriesmeel is semoule, de Italiaanse naam is semolina, de Turkse naam Irmik en de Arabische naam is Smida.
Waarvoor gebruik je semolina? Pizza- en broodbakkers gebruiken semolina graag om hun werkblad mee te bestrooien en zo te voorkomen dat het deeg gaat plakken. Nog leuker is het echter om een beetje aan het deeg toe te voegen. Zo worden de bodem en korst lekker knapperig.
Griesmeel verbetert de mentale en fysieke prestaties, verbetert het geheugen en het zien, evenals de waarneming. Ook helpt griesmeel bij vermindering van het risico op seniele dementie. Griesmeel is rijk aan calcium en in combinatie met melk neemt de werking van calcium aanzienlijk toe.
Griesmeel wordt gebruikt om bijvoorbeeld pap of pudding van te maken. Bij griesmeelpap en griesmeelpudding denken mensen vaak aan oud-Hollandse gerechten. Toch wordt griesmeelpap in heel veel landen gegeten!
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Pastabloem staat ook wel bekend als grano duro. Het is fijn griesmeel gemaakt van harde durum tarwe. Daarnaast heeft het een hoog eiwitgehalte en sterke gluten. Om deze reden is deze bloem uitermate geschikt voor het zelf maken van pasta.
Durum meel is de beste keuze voor het maken van pastadeeg. Dit meel is gemaakt van durum tarwe. Dit is een harde tarwe en het meel geeft een grovere structuur aan de pasta.
Het pastameel is tweemaal gemalen griesmeel van harde durum tarwe. Harde tarwe heeft een hoog gehalte aan glutenvormende eiwitten en levert een stevig elastisch resultaat op, dit maakt harde tarwe zeer geschikt voor brood en pasta's. De verpakking is voorzien van een pasta basisrecept.
Semola di grano duro (tarwegries ) is grof meel van durumtarwe of harde tarwe (Triticum durum), een tarwesoort met een grote en harde korrel, waardoor het meel een hoog gehalte aan gluten bevat. Durumtarwe groeit alleen goed in een warm klimaat en wordt in Europa voornamelijk in het Zuiden verbouwd.
DeMolenwinkel.nl heeft zowel durum tarwebloem als durum tarwegriesmeel in het assortiment. Wilt u koekjes, cakes of brood bakken van dit heerlijke, ietwat zoetige graan, gebruik dan durum tarwebloem. Wilt u echt profiteren van de eigenschappen van durum tarwemeel, kies dan voor het grover gemalen durum tarwegriesmeel.
Gries is een restproduct dat overblijft tijdens het zeven van bloem. Door het zeven blijven er vliesjes en zemelen over. Als we daar de zemelen van verwijderen houden we gries over. Van tarwe griesmeel kunt u brood of koekjes bakken.
Polenta is in feite griesmeel van maïs. De maïs wordt gemalen tot een meel-achtige substantie. En mocht je denken: wat is griesmeel ook alweer? Griesmeel kan grof gemalen tarwe, spelt, mais of rijst zijn.
Meel is gedeeltelijk gezeefd: er zitten nog kiemen en zemelen van het graan in, en daardoor is meel niet donker en ook niet licht van kleur. We spreken van tarwemeel, roggemeel, maïsmeel, enzovoort. Als de maling grof is, spreken we van griesmeel.
Griesmeelpap bevat in principe graan en melk en zit daardoor boordevol voedingsstoffen. Daarbij kun je denken aan koolhydraten, B-vitamines, eiwitten, kalium en calcium.
Bevat een product een van de volgende ingrediënten, dan is de kans groot dat het om een product gaat waar gluten in zitten: Griesmeel. Tarwe, rogge, gerst, kamut, triticale, spelt. Zemelen, grutten.
Het is een supergezond meel. Je kunt het op allerlei manieren inzetten in de keuken maar er zijn ook medicinale aanwendingsmogelijkheden. Durum remt ontstekingen doordat het antioxidanten bevat. Semolina gebruiken kan helpen bij preventie van diabetes en hart- en vaatziekten.
Manitoba bloem wordt gemaakt van harde tarwe uit de provincie Manitoba (Canada). Deze bloem heeft kwalitatief zeer goede glutenvormende eiwitten waardoor het gashoudend vermogen van het deeg zeer hoog is. Hierdoor kan je van deze bloem zeer hoge en luchtige broden bakken.
Er zijn globaal twee soorten tarwegries: gries gemaakt van harde tarwe (durum) en gries gemaakt van zachte tarwe. De laatste is bekend onder de naam griesmeel, een product dat in Noord-Europa vooral geassocieerd wordt met desserts.