Zoals de naam al doet vermoeden worden bedwantsen vaak aangetroffen in het bed of in beddengoed, maar ze kunnen ook verstopt zitten in meubels. Bedwantsen worden vaak aangetroffen in:bedframes en hoofdeinden. beddengoed, zoals kussens, dekens, dekbedden, lakens.
Bedwantsen houden niet van munt- en lavendelolie
Munt- en lavendelolie schijnt ook te werken om bedwantsen te bestrijden. De geur moet bedwantsen wegjagen, het roept namelijk een allergische reactie bij ze op. Moet er natuurlijk niet iemand bij jou thuis ook allergisch zijn voor de sterke geuren van deze oliën.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Mythe 7: Bedwantsen kruipen over ons lichaam
Bedwantsen houden niet van warmte, Je krijgt ze dus met geen stok in je haar of op je huid, zoals luizen of teken. Ook in onze kleding vinden ze het te warm.
Bedwantsen hebben genoeg aan één beet per week om zich te voeden. Dit doen ze vooral 's nachts, want ze hebben een hekel aan licht. Overdag bijten ze ook, maar dan alleen als ze heel hongerig zijn. Bedenk wel dat ze sowieso heel lang zonder voedsel kunnen.
Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden (of laat het stomen). Of leg uw spullen gedurende 1 week in de diepvries (bij -14 Cº) om de bedwantsen en eitjes te doden. Controleer tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat u deze in uw huis haalt. Haal geen tweedehands matrassen in huis.
Of je iets merkt van een bedwants beet? Waarschijnlijk niet, want je slaapt. Een bedwantsenbeet voelt hooguit als een muggenbeet. Zodra een bedwants bijt, injecteert het beestje direct een verdovend stofje in je huid waardoor je niets van het bloed zuigen voelt.
Vaak bevatten dit soort sprays permethrin en tetramethrin: dit zijn stoffen die inwerken op zenuwstelsels van insecten. Ofwel je spuit het goedje op de beestjes of je behandelt er zoveel mogelijk kieren en gaten in muren of vloeren mee.
Bedwantsen komen voor op plekken waar mensen samenkomen om te slapen en te reizen. Denk aan B&B's, hotels of vakantieparken, maar ook aan bussen, treinen en vliegtuigen. De bedwantsen zitten voornamelijk in bedden, want ze leven van bloed.
Bedwantsen vermaken zich overal in je huis. Controleer daarom of de hoeken van je plafonds kleine zwarte plekjes (kleiner dan maanzaad), doorschijnende vliesjes of echte bedwantsen bevatten. Bedwantsen houden niet van bedden, maar van menselijk voedsel. Ze brengen niet de hele dag in bed door.
Iedereen kan bedwantsen krijgen. Bedwantsen kunnen zelfs voorkomen in de duurste en schoonste hotels. Dat er bedwantsen aanwezig zijn in uw huis, wil absoluut niet zeggen dat uw huis vies is. Als u bedwantsen heeft is het wel zeer verstandig om zo snel als mogelijk actie te ondernemen.
Een bedwants beet is een klein, rood, gezwollen bultje. Bedwantsen beten zitten vaak op handen, armen, benen en nek. Bedwantsen bijten vaak meerdere keren achter elkaar. Je hebt dan mogelijk meerdere bultjes op een rij.
Volwassen bedwantsen leven 6-12 maanden en kunnen ver-scheidene maanden tot wel een jaar zonder eten overleven. Onder optimale omstandigheden kan de bedwants in 6-8 weken geslachtsrijp zijn. Maar dit kan ook veel langer duren.
Ze bijten, zuigen bloed, wat zorgt voor huiduitslag en jeukende bultjes. Vermoed jij bedwantsen in je slaapkamer? Kom dan meteen in actie. Bedwantsen gaan namelijk niet uit zichzelf weg, maar planten zich juist razendsnel voort.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
Waar komen ze vandaan. Bedwantsen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hebben zich zodanig verspreid dat ze nu in alle delen van de wereld voorkomen. Het zijn parasitaire insecten die zich voeden door het bloed van mensen en dieren op te zuigen met hun steeksnuit.
Bedwantsen verspreiden zich naar aangrenzende kamers via scheuren en naden in muren of via doorvoeropeningen van leidingen. Bedwantsen komen vooral in je woning terecht via bagage, meubelen,.. Typische voorbeelden zijn overdracht via bagage uit warmere streken of gebruik van sloophout waarin bedwantsen aanwezig zijn.
Kan ik andere mensen besmetten? Nee. Bedwantsen blijven niet op het lichaam. Alleen tijdens het voeden zoeken ze mensen op.
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit. Dit omvat de veelbetekenende brede kop en het ovale lichaam, evenals vrijwel identieke kleuren.
Bedwantsen kunnen van de grond op een bed springen.
Ze hebben geen sterk ontwikkelde achterpoten om te springen, zoals vlooien en sprinkhanen. Bedwantsen hebben ook geen vleugels om naar het bed te vliegen. Het zijn kruipende insecten die in ons bed klimmen via de poten.
De bedwantsen bestrijden
Je vindt het ongedierte meestal onder en in de naden van het matras, maar je kunt hun uitwerpselen ook vinden op het plafond, meubels en wanden. Zelfs onder het tapijt, scheuren in de muren of achter loszittend behang kunnen zij zich schuilhouden.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
In de (kleding) kast
Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden.
Bedwantsen leggen graag eitjes in de naden en zomen van matrassen. In bedden is er namelijk genoeg warmte en vocht aanwezig om de eitjes te doen ontwikkelen. Een eitje is wit van kleur en is één millimeter groot. De eitjes worden in groepjes gelegd, dus je ziet dan allerlei korreltjes bij elkaar liggen.
Bedwantsen herkennen
De kans is groot dat het beten van bedwantsen zijn. Het beestje leeft immers van bloed van mensen en dieren. De beten zijn pijnloos en naast het feit dat ze jeuk kunnen opleveren, zijn ze ongevaarlijk. Kijk goed of je kleine, donkere bloedvlekjes op je beddengoed aantreft.