De correcte naam van het beddengoed is 100% bamboe viscose of 100% bamboe Lyocell . Ingewikkeld? Dat valt mee. Van de bamboe stengels wordt door ofwel een viscose productieproces ofwel een Lyocell productie proces, een heel zachte textiel geweven.
Ze zijn aan de ene kant beter omdat ze minder water nodig hebben dan gewoon katoen, maar ze verbruiken een bijna even grote hoeveelheid (slechts 10% minder) chemicaliën dan gewoon katoen. Wat eigenlijk betekent dat biologisch katoen minder chemicaliën verbruikt dan viscose of lyocell.
De beste vocht-en temperatuurregulatie heeft u met een zijden dekbed. TENCEL™ en bamboe viscose gaan minder lang mee dan zijde. In vergelijking met katoen, dons of wol bieden bamboe en TENCEL™ een betere vocht en temperatuurregulatie.
Lyocell is een zeer duurzaam materiaal, gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het is dus een natuurvezel. De houtsnippers komen van eucalyptus- of beukenbomen uit speciale bossen welke gekenmerkt worden door 'duurzaam bosbeheer'.
Kleding van bamboe is zacht én sterk tegelijk
Kwaliteit en draagcomfort zijn daarbij net zo belangrijk. Ook wat dat betreft gooit kleding van bamboe hoge ogen, want het materiaal is zacht en sterk tegelijk, dankzij de egale en ronde vezels van de bamboe plant. Zelfs na vele malen wassen, blijft bamboe zacht.
"Als stof heeft bamboe eveneens veel voordelen ten opzichte van katoen. Het is sterker, zachter en neemt beter vocht op. Door de structuur van de vezel ventileert het heel goed. Daarnaast heeft bamboe een anti-allergene werking.
Een van de grootste nadelen is dat het productieproces, dus het proces waarin van de bamboeplant een kledingstuk gemaakt wordt, niet erg milieuvriendelijk is. Net als viscose (dat gemaakt wordt van houtpulp) moet bamboe chemisch 'gesmolten' worden.
LYOCELL is een duurzamere vorm van viscose. Voor deze stof wordt gebruik gemaakt van andere chemicaliën die minder milieubelastend zijn. Deze chemicalien kunnen bovendien makkelijkere uit het water gefilterd worden. Het kan wel nog zijn dat het hout niet persé duurzaam of gecertificeerd is.
Het is net zo sterk als polyester, en kan water nog beter absorberen dan katoen. Lyocell kan daarom ook gewoon in de wasmachine tot 40 graden en mag in de droogkast. Let er wel op dat het de eerste keer in de droger tot 3% kan krimpen.
De stof lyocell wordt namelijk gemaakt van cellulose uit houtpulp van eucalyptus- of beukenbomen: natuurlijke materialen dus. De chemische stoffen die worden gebruikt om houtsnippers vloeibaar te maken, worden volledig gerecycled. Hierdoor belanden er geen schadelijke stoffen in de natuur.
Een dekbed dat het zweten aanzienlijk kan verlichten is een dekbed gevuld met een lyocell vulling of tijk. De lyocell vezel, ook wel bekend onder de merknamen Tencel® en Treecell®, combineert optimale isolatie met sterkte vocht regulerende eigenschappen.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Wij vergelijken bamboe graag voor u met onder andere een katoenen dekbed. Bamboe wint op bijna alle fronten van katoen. Bamboe heeft een mooie kwaliteit, is niet duur en is lichter en luchtiger dan katoen. Bovendien droogt bamboe ook veel sneller dan dat katoen dit doet.
De houtsnippers komen vaak uit bossen die het kenmerk 'duurzaam bosbeheer' dragen. Lyocell is daarmee vaak zelfs duurzamer dan katoen. Omdat bij het maken van lyocell minder chemicaliën worden gebruikt dan bij katoen of andere stoffen, is lyocell vriendelijker voor je huid.
Lyocell stof is warm in de winter warm en koel in de zomer, omdat het goed ventileert. Er ontstaat minder bacteriegroei in deze stof vergeleken met synthetische stoffen, dus je blijft lekker ruiken. Het kan met de hand worden gewassen. De stof kreukt niet snel.
Tencel® is een merknaam van het materiaal lyocell. Dat is het enige verschil tussen de twee termen. Met Tencel en lyocell wordt dus gewoon hetzelfde materiaal bedoeld. Lyocell/Tencel is een kunstvezel die afkomstig is van houtpulp van eucalyptusbomen en andere loofbomen.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Tencel stof is sterk en daardoor ook geschikt als sportkleding. Tencel stof 'ademt' en dat is prettig in zowel de winter als de zomer. Tencel stof absorbeert water beter dan katoen, maar droogt toch sneller. Tencel stof krimpt en kreukt minder dan katoen.
Lyocell is een soepele, comfortabele en sterke stof welke perfect is voor de zomer. De stof wordt vaak gebruikt voor overhemden, colberts en soepel vallende jurken. De vezel voor lyocell stof is gemaakt van houtsnippers; de meest bekende vorm van lyocell wordt gemaakt van eucalyptusbomen, dat is de 'merk stof' Tencel.
Natuurlijke stoffen versus synthetische
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Bamboe en milieuvriendelijkheid
Bamboe zelf is een duurzaam materiaal. Het is een grassoort die ontzettend snel groeit en daarbij geen extra water en geen pesticiden nodig heeft. Het enige wat bamboe nodig heeft om te groeien is zonlicht. Een bamboe moederstam maakt na het kappen weer nieuwe kleinere stammen aan.
De eigenschappen van Tencel
De stof is zo zacht als zijde, zo soepel als viscose en zo sterk als polyester. Waar katoen je soms in de steek laat wanneer je er flink in hebt lopen zweten, reguleert Tencel de lichaamstemperatuur en neemt het veel beter vocht op dan katoen.
Duurzame bron
Kleding gemaakt van bamboe is duurzaam indien we kijken naar het verkrijgen van bamboe. Bamboe groeit snel en heeft daarbij enkel zonlicht nodig en nauwelijks water of andere voedingsstoffen. Daarbij zijn er ook geen pesticiden nodig voor het ontwikkelen van bamboe.
In de zomer houdt bamboe kleding je koeler dan traditionele kleding, terwijl in de winter bamboe kleding je merkbaar warmer houdt (tot wel 3 graden warmer dan traditionele kleding). Daarom is het dan ok fijn om in de zomer een bamboe t-shirt of een bamboe jurk te dragen. Ook bamboe ondergoed draagt erg prettig.
Vanwege de microgaatjes in de vezel ventileert bamboe heel goed. Het absorbeert vocht zelfs drie keer beter dan dat katoen dit doet! Daarom blijf je beduidend langer fris en droog dan normaal gesproken het geval is. Bamboe voert het vocht ook snel weer af.