De SRAM NX Eagle 1x12 groepset is een kwalitatief uitstekende groepset van SRAM voor mountainbikes in het net wat betere instapsegment. Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat de schakelprestaties en de duurzaamheid van de onderdelen van iets mindere kwaliteit zijn dan de duurdere groepsets.
Deze Sram NX Eagle cassette is geschikt voor alle Shimano/Sram body's, met uitzondering van XD body's. Ook kan deze cassette gebruikt worden met alle SRAM Eagle systemen.
In vergelijking met de X1 en de duurdere modellen, voelen we wel dat de Sram GX iets trager schakelt. Wat volgens ons vooral te wijten is aan de shifter (we komen er later nog op terug). Maar de Sram GX heeft geen probleem met een intensief gebruik en ook niet met een gebruik in competitie.
SRAM produceert derailleurs, verstellers voor de versnellingen, kettingen en cassettes voor mountainbikes. Voor de gewone fiets produceert het verstellers voor de versnellingen, remhendels en trommelremmen. In oktober 2006 is het met een complete groep voor racefietsen op de markt gekomen.
Je voelt beter dat de ketting op het kransje wordt gelegd. Als we dit vergelijken met een Shimano-groep, schakelt een Shimano-groep wat soepeler. je merkt dat er geschakeld wordt, maar het voelt wat minder schokkerig dan bij een SRAM groep, omdat het zo snel gaat.
SRAM geeft aan dat de accu minstens 1.000 kilometer mee gaat.
Gemiddeld kan je zo'n 5000 tot 6000 kilometer met één ketting en één cassette doen.
De SRAM SX Eagle groepset is speciaal ontworpen om de 12-speed 'Eagle'-technolgie ook beschikbaar te maken voor mountainbikes in een lagere prijscategorie. De introductie van SRAM SX Eagle betekent daarmee het einde van de verkrijgbaarheid van 2x11 SRAM groepen op nieuwe mountainbikes.
Trap je graag wat zwaarder, kies dan voor 34t of 36t. Ook de keus voor een cassette speelt een rol: er zijn namelijk 10-speed cassettes in verschillende verhoudingen maar de beste keuze is om een 11/36-cassette te gebruiken.
Nee. SRAM cassette en Shimano derrie gaan slecht samen. Om eoa reden monteert TREK SRAM cassettes terwijl al het andere Shimano is en het wil gewoon niet lekker schakelen.
Voor veel mountainbikers is een Shimano Deore of een Shimano SLX al een perfecte groep. Het verschil zit hem vooral in het materiaal van de verschillende onderdelen en het gewicht van de groepset. Hoe duurder je groepset, hoe duurzamer en lichter het materiaal is.
Het verschil in kwaliteit tussen SLX en XT is veel kleiner dan vaak gedacht, de SLX groep is vooral iets zwaarder en minder mooi afgewerkt. Het schakelen is ook iets minder zuiver dan bij de duurdere groepen, maar dit verschil merk je pas echt onder zware belasting.
Verder kun je KMC of Connex kettingen gebruiken inclusief bijgeleverd snelschakel. Je kunt er ook kiezen een KMC, SRAM of Connex snelschakel te gebruiken op een Shimano ketting.
Beter gezegd: 5,8 resp 5,1 Watt/kg, want daar gaat het om. Een vermogen van 150 tot 200 Watt bij 60-65 kg is al heel mooi om de kale berg te beklimmen. Een laag gewicht, jezelf en je fiets, is dus een heel groot voordeel. Een kleiner vermogen per kilo vraagt om kleinere verzetten.
Gaat prima, geen enkel probleem.
Bedienen doe je op de voor SRAM eTAP conventionele manier: Rechts is de achterderailleur afschakelen, links is opschakelen en beide shifters tegelijk indrukken is schakelen met de voorderailleur. Heel even wennen, maar al heel snel voelt dit makkelijk en intuïtief aan.
Shimano Dura Ace groep
Shimano Dura Ace is de beste groepset van Shimano. Je krijgt hier echt het beste van het beste. Een zo laag mogelijk gewicht, maar wel oersterk.
De winnaar
De beste cassette is de Shimano Ultegra. Deze komt in meerdere uitvoeringen zoals de 10- en 11-speed. Zelfs na jaren aan de top blijft Shimano een goede grip houden op de beste modellen.
Een Campa of TA Specialites groot voorblad gaat ca. 12.000 km mee.
De 3000-kilometer-regel
Om deze versnelde slijtage van cassette en kettingbladen te voorkomen, is een algemene vuistregel om de ketting van je fiets elke 3000 km te vervangen. Let wel, dit is slechts een richtlijn.
SRAM heeft de traditionele manier van schakelen met een grote en kleine hendel aan iedere shifter losgelaten. Iedere shifter heeft slechts 1 hendel om te schakelen. Rechts is naar kleiner blad achter en links is naar groter blad achter. Door op beide hendels te drukken shakel je het voorblad op en neer.
Opschakelen doe je door de rechter shifter in te drukken, terugschakelen door de linker shifter in te drukken en wanneer je beide shifters tegelijkertijd indrukt schakel je met je voorderailleur. De shifters schakelen uitermate soepel en betrouwbaar doordat je maar een lichte aanraking nodig hebt.
SRAM RED eTap is de elektronische variant en heeft het schakelen naar een heel nieuwe niveau getild. Het belangrijkste verschil met Shimano en Campagnolo is dat eTap volledig draadloos is. Dit betekent dat er vanuit de schakelhendels alleen een kabel naar de remmen gaat.
Als je een fietsketting wilt kopen dan is de Shimano Ultegra een van de beste keuzes. De fietskettingen van Shimano staan erom bekend dat ze soepel schakelen en in zijn algemeenheid goede prestaties leveren. Daarna volgt KMC en SRAM.