In de avond zal het altijd afkoelen, en ligt je baby stil. Hierdoor kun je je baby beter een extra laagje kleding aantrekken, met de dikte afhankelijk van het seizoen. Een slaapzak, laken of dekentje (mits goed ingestopt!) kan je baby ook goed warm houden.
Als standaard kun je voor een veilig babyslaapcomfort 2,5 tot 3 TOG worden aangehouden bij een kamertemperatuur van 18 tot 20° C. Gebruik dan wel een dunne deken of slaapzak (met romper).
De ideale TOG-waarde voor veilig slapen
De richtlijn is als volgt: bij een gemiddelde kamertemperatuur van 16 tot 20 graden, moet er een TOG-waarde worden aangehouden van 2,5 tot 3,0 TOG.
Is de temperatuur van de babykamer 23 of 24 graden? Dan kun je jouw baby in een luier met romper onder een laken laten slapen. Is de temperatuur van de slaapkamer hoger dan 26 graden? Kies dan voor het slapen in een luier zonder kleding.
Welke TOG-waarden bij welke babykamer temperatuur
Kamertemperatuur tussen de 16 en 19 graden: 2,5 TOG (romper, slaapzak, laken en dekentje). Temperatuur tussen de 23 en 24 graden: 1,0 TOG (baby in de luier met een lakentje of rompertje).
Koud seizoen: TOG 2.5 tot max. 4.0* bij een kamertemperatuur van 15º<18º Warm seizoen: totale TOG 2.0 bij een kamertemperatuur van 18º<22º
Wat is een goede temperatuur in de slaapruimte? Tot de leeftijd van 8 weken wordt een temperatuur van 20°C aangeraden, Vanaf 8 weken wordt een temperatuur van 18°C aangeraden. De temperatuur laag houden in de leefomgeving en op warme dagen is niet altijd haalbaar.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Body met lange of korte mouwen? Nog een mutsje, wantjes of sokjes erbij? Voor een baby geldt niet, hoe warmer ingeduffeld, hoe beter. Stel, het is 18 à 19 °C in de (baby)kamer, dan heb je genoeg aan een slaapzak met TOG-waarde 1, gecombineerd met een pyjama en een body met lange mouwen.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Belangrijk zorg voor een warme kinderwagen slaapzak of goede deken zodat je baby heerlijk warm naar buiten kan. Wat trek je je baby aan? laag 1 : een katoen of wol of wol/zijden rompertje bijvoorkeur lange mouw. laag 2 : bovenkleding zoals een truitje of vestje, broekje , maillot (majo).
Door een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog.
18 graden is de beste temperatuur
Het heeft te maken met onze lichaamstemperatuur. Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren.
Zo zie je dat alleen een luier een TOG-waarde heeft van 0.5, maar dit bevindt zich alleen om de billen. Daarom geeft het schema aan dat het boven een kamertemperatuur van 24 °C verstandig is een kindje alleen met een luier in bed te leggen.
Is het in de herfst of lente 18 graden in de kamer, dan kies je best voor een slaapzak van 1,0 TOG, ondergoed, een warme pyjama en een extra dekentje.
Controleer regelmatig of je kleine het niet te warm heeft, door zijn nek en voorhoofd te voelen. Als deze een beetje lauw aanvoelen, is de lichaamstemperatuur van je baby waarschijnlijk goed. Voelt dit klammig, dan heeft hij het te warm. Twijfel je, dan kan je eventueel de thermometer gebruiken.
Dit wonderbaarlijke systeem werkt bij iedereen, ook bij baby's. De eerste weken na de geboorte koelt de kern van een baby 's nachts gemiddeld af tot 36,8°C, dat is minder dan bij volwassenen.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.