Prehistorische Britse boeren waren mogelijk de eersten die melk nuttigden. Het tandplak van deze prehistorische mensen verraadde dat ze zich soms te goed deden aan zuivelproducten. Onderzoekers hebben achterhaald wie mogelijk als eersten ter wereld melk nuttigden.
Welk dier was de inspiratiebron voor deze witte drank? Zo'n 8500 jaar geleden hielden boeren in noordwestelijk Turkije al koeien. Waarschijnlijk dronken ze ook al hun melk. Dat blijkt uit potscherven uit de regio, die restjes bevatten van melkvet dat afkomstig lijkt van runderen.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Het vroegste bewijs van het drinken van dierlijke zuivel dateert van bijna negenduizend jaar geleden. In hedendaags Turkije, nabij de Zee van Marmara, werden in 2008 al melkvetten gevonden op oude aardewerkschreven.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
' vraag je je misschien af. Dat is nou juist het mooie, veel voedingstoffen blijven nagenoeg gelijk. In volle, halfvolle en magere melk zitten veelal dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen, het verschil is enkel de hoeveelheid vet. Met karnemelk is dit net zo, de hoeveelheid calcium en vitamine B2 zijn bijna net zoveel.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Eén a twee porties zuivel per dag passen in een gezond voedingspatroon. Dit is ook opgenomen in de Schijf van Vijf.” "Het kunnen dus ook andere melkproducten zijn dan melk alleen. Vooral mensen met een lactose intolerantie kunnen beter gefermenteerde zuivel gebruiken, zoals karnemelk en yoghurt.”
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Het is misschien een domper om te horen, maar in de beginperiode zo vlak na de bevalling gaan alcohol en borstvoeding niet goed samen. Alcohol komt in je borstvoeding terecht en in de eerste periode na de bevalling wil je kindje regelmatig drinken.
Nederland consumeert per hoofd ruim een ton melk
In 2020 werd de hoogste melkconsumptie per hoofd van de bevolking geregistreerd in Nieuw-Zeeland (6.314 kg per persoon), gevolgd door Nederland (1.111 kg per persoon), Duitsland (589 kg per persoon) en Frankrijk (531 kg per persoon).
ook wist men toen al dat karnemelk een bloedzuiverende werking had. Karnemelk reguleert met name de bacteriënhuishouding in de mond, maag en darmen. Daarnaast werkt het zuurgehalte van de karnemelk op de goede werking van de bloedvaten en de organen. Bovendien is het goed voor de huid.
Gezonde darmen
Karnemelk bevat gezonde melkzuurbacteriën die een positief effect op de darmbacteriën hebben. Deze helpen bij de vertering van voeding, kunnen ontstekingswaarden verlagen en beschermen tegen darmziektes zoals darmkanker.
Toch verdient alleen boerenkarnemelk die naam: boerenkarnemelk is als enige nog echt gekarnd, aan karnemelk van de zuivelindustrie komt helemaal geen karnen meer te pas. De echte ambachtelijke boerenkarnemelk ontstaat samen met de boerenboter na het karnen van de licht-aangezuurde melk.
De rol van zuivel
De Gezondheidsraad concludeert in de Richtlijnen goede voeding van 2015 dat een verband tussen de consumptie van volle melk en coronaire hartziekten onwaarschijnlijk is. (3) In sommige gevallen, vooral voor melk, wordt zelfs een beschermend effect waargenomen.
Zorg dat u voldoende blijft drinken. Drink ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Houd altijd een glas of een flesje water in de buurt en neem regelmatig een slok.
Karnemelk, chocolade en rode wijn zijn goed voor de diversiteit van onze darmflora. Volle melk en frisdrank juist niet. Dat blijkt uit een studie die vandaag in Science verschijnt. In onze darmen zitten zo'n 100.000 miljard bacteriën, tien keer zoveel als het aantal eigen lichaamscellen.
Het drinken van rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde of verhitte melk. Sterker nog: Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten. Of rauwe melk gezonder is dan gepasteuriseerde melk uit de supermarkt, is tot nu toe niet overtuigend aangetoond.
Allereerst is het drinken van een glas warme melk geen garantie voor een goede nachtrust. Maar wat warme melk voor het slapen gaan kan zeker wel helpen. Dit komt door de het aminzouur tryptofaan dat onder andere vindt in melk, pinda's, chocolade en haver. De stof tryptofaan is nodig om serotonine aan te maken.
Zuivelproducten bevatten calcium en dit stimuleert de haargroei. In melk en yoghurt bevatten ook wei en caseine (een eiwit), twee bijzondere bronnen voor proteïne.