Waarom iemand nog in bed plast, is moeilijk te zeggen. Er is zelden een ernstige lichamelijke oorzaak. Erfelijke factoren spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van bedplassen, vooral bij kinderen waarvan één van de ouders laat droog was. Slechts in een enkel geval komt het probleem voort uit ziekte.
Bij de meeste kinderen verdwijnt het bedplassen spontaan, maar in sommige gevallen is er hulp van een (huis)arts of specialist nodig. Er is echter zelden sprake van een lichamelijke afwijking. Alleen wanneer naast bedplassen ook sprake is van broekplassen overdag is lichamelijk onderzoek gewenst.
Als er twee keer of vaker geplast wordt in de nacht dan noemen we dit nycturie. Hierbij gaat het alleen om hoe vaak u 's nachts wakker wordt om te gaan plassen en daarna weer gaat slapen. Nycturie kan ontstaan door een overactieve blaas, die bij een kleine hoeveelheid vulling al aandrang aangeeft.
De meeste kinderen worden zindelijk overdag tussen de 2 en 3 jaar, en tussen de 4 of 5 jaar gebeurt dat ook 's nachts. Maar maak je niet druk als het wat langer duurt: ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.
Meestal wordt de overstap naar slapen zonder luier pas gemaakt als een kind overdag stabiel zindelijk is. Hier is niet echt een specifieke leeftijd voor, maar vaak wordt de overstap gemaakt tussen de 3 en 4 jaar.
Ook een potje (tijdelijk) in de slaapkamer zetten kan helpen als het heel snel moet gaan. Leek het te lukken zonder luier 's nachts en heb je het ene ongelukje na het andere? Aarzel dan niet om de luier terug te introduceren. Misschien lukt het binnen enkele weken wel zonder.
- Maak een sopje van warm water, fijnwasmiddel en eventueel een heel klein beetje ammonia. Dep met een spons tot de vlek verdwenen is. Neem dan water met wat witte azijn en teatree-olie en dep de vlek opnieuw. Laat de matras helemaal drogen voor je er weer een matrasbeschermer over doet.
Het verschilt per kind hoe lang het duurt voor de zindelijkheidstraining werkt. Zoals bij alle ontwikkelingen pakken sommige kinderen het heel snel op, terwijl andere er meer dan 3 maanden voor nodig hebben. Over het algemeen geldt: hoe jonger je kindje, hoe langer het duurt voor hij zindelijk is.
Lichamelijk zou een kind van anderhalf jaar al klaar zijn om te beginnen met zindelijk worden. De meeste kinderen krijgen pas interesse voor zindelijkheid tussen de twee en de drie jaar. Rond de drie jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk.
Wakker maken
U kunt uw kind laten plassen voordat u zelf gaat slapen. Sommige kinderen zijn dan al nat. Maak uw kind dan wat eerder wakker. Doe dit niet vaker dan één keer per nacht.
Kinderen worden tegenwoordig een jaar later zindelijk dan 50 jaar geleden. Toch kun je ook nu nog je kinderen met 1,5 jaar uit de luiers hebben. Maar lang niet iedereen weet nog hoe je je kinderen op een leuke manier zindelijk kan maken.
Overigens zijn er mensen die dit om die reden juist geen goed idee vinden, want een kind half slapend laten plassen betekent dat hij zich er niet bewust van is, en dat werkt dan dus niet bevorderlijk voor het proces. Echter, het vergroot de kans op een droge nacht aanzienlijk.
De plaswekker kan gebruikt worden vanaf 7 jaar. Van belang is dat het kind zelf van het bedplassen af wil komen en het zelf dus als een probleem ziet. Het kind moet voldoende gemotiveerd zijn om iets tegen het bedplassen te doen. In enkele gevallen is het kind al op jongere leeftijd gemotiveerd.
Bij bedplassen speelt erfelijkheid inderdaad een rol. Hadden u en uw partner beiden last van bedplassen? Dan is er 77% kans dat ook uw kinderen zullen bedplassen. Plaste slechts één van u beiden in bed, dan is de kans dat uw kinderen dat ook doen ongeveer 44%.
Als je wakker wordt gemaakt, zeg je het wachtwoord en ga je naar de wc om te plassen. Dan drink je nog een glas water en ga je weer slapen. Een uur later gebeurt hetzelfde en zo de hele nacht door! Als je tussendoor in je bed plast, dan zal je plaswekker afgaan en word je wakker van het geluid van de wekker.
Diabetes insipidus: waarschijnlijk moet u dit medicijn uw leven lang gebruiken. Bedplassen: gebruik dit medicijn niet langer dan 3 maanden achtereen. Bij bedplassen kan desmopressine eventueel ook kort worden gebruikt, bijvoorbeeld op vakantie.
Je voelt de inco bij de eerste plas al zwaarder worden en daardoor is het gevoel ook anders. Hoe meer je plast, hoe harder en zwaarder de inco lijkt te worden.
Heeft je kind moeite om op het potje of op de wc te gaan zitten, ga dan vooral niet pushen. Hou het leuk en begeleid hem op een respectvolle en liefdevolle manier naar de wc of het potje. Blijf erbij als hij zijn behoefte doet. Geef duidelijk aan wat je van hem verwacht en zorg dat het leuk is.
Zet 'm gewoon neer op een handige plek, in de badkamer of naast de wc, en laat je kind het potje zelf ontdekken. Het is wel belangrijk dat je kind het leuk vindt om op het plaspotje te gaan zitten. Leg daarom niet de nadruk op het plaspotje, door te zeggen: 'Je gaat nu op het potje'. Maar maak er iets gezelligs van.
Het is goed en gezond als je kind ongeveer zes tot zeven keer op een dag plast. Vaker is geen probleem, minder vaak liever niet. Deze plasmomenten zijn te verdelen over de dag – het beste is 's ochtends twee keer, 's middags drie keer en 's avonds nog eens twee keer.