*Kook het zoutvlees nog wel uit voor je het gaat gebruiken. *Het is in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal.
De kleur van zoutvlees is mooi rood. Het wordt meestal vacuüm verpakt en dan in de koeling bewaard. Je kunt het ook invriezen, zodat het haast onbeperkt te bewaren is.
Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden. Voor vis verschilt het ook per soort hoelang u dit kunt bewaren in de vriezer. Zo kunt u vis zoals kabeljauw, tonijn, koolvis en schol tot wel 6 maanden bewaren, mits het rauw wordt ingevroren.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken.Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
2. Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
Het gaat om vettig rundvlees, dat in gekruid pekelwater wordt gerijpt en mooi rood van kleur is. Voordat je het kunt gebruiken, moet je zoutvlees eerst ontzouten door het (lang) te weken of (kort) uit te koken. Vlees werd van oudsher gepekeld om het langer te kunnen bewaren.
Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien.Wel kan de kwaliteit van het vlees wat achteruit gaan. Hoelang je vlees in de diepvriezer kan bewaren hangt af van deze factoren: De temperatuur van de diepvriezer: een diepvriezer moet kouder zijn dan -18°C.
Zoutvlees is een gepekeld en gekruid soort rundvlees, afgeleid van het uit de joodse keuken bekende pekelvlees. Het wordt veel gegeten in de Surinaamse cultuur. Het gepekelde en gekruide rundvlees kan gebruikt worden in pom, een ovengerecht dat vaak op (verjaardags)feesten en familiebijeenkomsten wordt geserveerd.
Zout heeft bijvoorbeeld geen effectieve vervaldatum. Het kan nooit slecht worden. De juiste bewaartechnieken zijn cruciaal, maar een THT-datum overschrijden betekent niet dat je de volgende dag met een voedselvergiftiging zal zitten.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht. Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer.
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten. Tijd om weg te gooien.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Onze Zoutvlees Rund is, net zoals al onze andere producten, 100% halal. Wij vinden kwaliteit van ons vlees van groot belang. Voor ons is alleen het beste rundvlees goed genoeg. Zoutvlees Rund kan onder meer gebruikt worden bij het bereiden van bruine bonen of pom.
Voor wie het niet meer weet of nooit geweten heeft: pekelvlees is runderborststuk, ingewreven met zout, suiker en salpeter, gekoeld en vervolgens zo'n twee weken gebadderd in pekelwater. Langzaam garen en dan ben je er. Klassiek is de combinatie met gekookte runderlever en ruim peper en zout: een broodje halfom.
Zoutvlees is gepekeld rundvlees dat door zout en conserveermiddelen lang goed blijft. Het kenmerkende aan het vlees is dat het zelfs na lang stoven zijn roze kleur behoudt. Je moet het vlees voordat je het gebruikt eerst ontzouten door het in een pan met water te koken.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Je zult het vast wel eens hebben gezien: een soort sneeuwvlokken op het eten in een afgesloten bakje. Dit heet vriesbrand. Het eten is dan in contact gekomen met lucht, het water is eruit gekropen en veranderd in ijs. Er bestaat een grote kans dat het vlees een bruin-grijze kleur heeft gekregen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.