Bier kan niet tegen licht. Als licht bepaalde zuren in het bier (van de hop) raakt worden deze omgezet in stoffen die stinken. Bier + licht betekent stank! Driekwart van wat je proeft is aroma, dus driekwart stank drinken is heel vies.
Tijdens het koken van de mout ondergaan die alfazuren een isomerisatie (d.i. een verandering van de moleculaire structuur) en worden ze oplosbaar. Zo ontstaat een bitter product, het iso-alfazuur. Het is de combinatie van die bitterheid en de suikers van de mout die de complexe smaak van het bier creëert.
De smaak is niet bepalend
Maar níet aan de genen die bepalend zijn hoe je smaak waarneemt. Een onderzoek onder 330.000 proefpersonen wijst uit dat het te maken heeft met een genetisch bepaalde psychische invloed die koffie en bier op je kunnen hebben en je een bepaald gevoel kunnen geven.
Ten eerste krijg je een droge mond van alcohol. Dit komt omdat alcohol vochtafdrijvend is. Met andere woorden: je droogt uit wanneer je alcohol drinkt. Wanneer je mond geen speeksel aanmaakt omdat je minder vocht in je lichaam hebt, heeft dit invloed op de bacteriële huishouding in de mond.
Door de stevige geur van uien en knoflook wordt de drankgeur verdreven. Natuurlijk hoef je niet een ui of een teentje knoflook te eten, maar eet wat stokbrood met kruidenboter of knoflookbrood. Het eten van een kauwgum is natuurlijk ook een aanrader.
Volgens de richtlijnen van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en het Nederlands Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) drinkt een man beter niet meer dan 21 standaardglazen per week, nooit meer dan 5 glazen per keer en ten minste twee dagen per week niet.
“Mensen realiseren zich vaak niet dat ze naar alcohol ruiken. Ze hebben geslapen, gedoucht, tanden gepoetst, gegeten of koffie gedronken en voelen zich niet onder invloed. Dan kan het lijken alsof alle alcohol uit het lichaam is en er dus niets te ruiken valt, terwijl dat wel zo is.”
Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten. Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert trager op dingen en ziet minder goed.
De combinatie van veel magnesium en weinig calcium in het bier is goed tegen gal- en nierstenen en veel kalium en weinig calcium is goed tegen een hoge bloeddruk. Gematigd biergebruik zou dan weer het risico op diabetes type 2 met 30% verminderen!
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
De grote boosdoener is zonlicht. "De hop in het bier verandert onder invloed van zonlicht van smaak", aldus de meesterbrouwer. "Als je twee biertjes proeft, eentje vers en eentje die vijf minuten in de zon heeft gestaan, dan proef je al verschil." Het bier krijgt een muffig luchtje.
Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken. Krijg je een vermoeden van zwavel of een muffe, duffe geur – dan kún je het drinken, maar zal het waarschijnlijk niet lekker smaken.
In veel bieren neem je de geur waar van gist of brood. Graanachtige aroma's komen vaak voor, maar ook van planten, bloemen of vruchten. Bepaalde bieren hebben in de geur iets chemisch of rokerigs, of kunnen naar koffie ruiken, laurier of drop.
Bier geeft je haar glans en maakt het stevig. Bier bestaat voornamelijk uit suiker, mout, hop en gist. Deze laatste twee ingrediënten bevatten veel proteïnen die helpen wanneer je haar beschadigd is.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Versnelde perceptie van tijd; Vertraagde reactiesnelheid; Kokervisus: het gezichtsveld wordt steeds smaller; Misselijkheid en braken, bij extreem alcoholgebruik zelfs tijdens de slaap; er ontstaat op die wijze een gevaar voor verslikken en verstikken.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Drink voldoende water en gebruik een speciale gel die de mond hydrateert om een droge mond te voorkomen. Meestal zijn hier veel anaerobe bacteriën aanwezig die een stinkende zwavelgeur veroorzaken. Onder meer door (veel) alcohol te drinken kan een vieze tong ontstaan.