Een os is een gecastreerde stier. Ossenvlees is dus rundvlees. Om een koe melk te laten geven moet het eerst een kalfje krijgen. De helft van de geboren kalfjes is een stiertje.
Ossenworst is een échte Amsterdamse specialiteit. Het bestaat sinds de 17e eeuw en werd vooral populair gemaakt door joden, die geen varkensvlees eten. De worst wordt namelijk – in tegenstelling tot veel andere worsten – niet gemaakt van varken, maar van rundvlees.
Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. Zoals rauwe tonijn, sushi.
Traditioneel wordt ossenworst gemaakt van gerijpt vlees dat gerookt wordt bij lage temperatuur, waardoor het vlees rauw blijft. Tegenwoordig is mager rundvlees de basis van ossenworst en wordt het roken en rijpen vaak achterwege gelaten.
Castratie stierkalf
Dat kan ervoor zorgen dat stiertjes ongewenst hun leeftijdsgenoten dekken en (te) jong afkalven. Ook kunnen stieren gevaarlijk zijn voor de boer of hobbyhouder. We hebben daarom veel ervaring met castratie van stiertjes die niet bedoeld zijn voor het dekken maar als hobby of voor het vlees.
Een os is een gecastreerd mannelijk rund (stier). De os is een van de oudste door de mens gebruikte trekdieren.
Er is echter één belangrijk verschil. De os is een gecastreerde stier. Dat wil zeggen dat de os niet meer vruchtbaar is en geen vrouwtjes (koeien) meer kan bevruchten.
Ik trof het afgelopen week aan bij Albert Heijn: biefstukworst. Weet iemand wat het verschil is met ossenworst? De laatste maak je van de voorvoet van het rund. Biefstuk komt van de achtervoet en brengt in de regel genoeg op als vers vlees om niet door de vleeswaar gedraaid te hoeven worden.
Ossenworst wordt momenteel vooral gemaakt van mager rundvlees. Hierdoor bevat deze Nederlandse worst minder vet dan de Spaanse en Italiaanse specialiteiten chorizo en salami. Op het gebied van vet kan geconstateerd worden dat ossenworst gezond is tegenover de chorizo- en salamiworsten.
Verzadigd vet heeft je lichaam niet nodig, het kan ervoor zorgen dat je aankomt en het kan je cholesterolgehalte verhogen. Kies daarom vooral voor magere vleeswaren! Magere vleeswaren: rookvlees, ham (alle soorten), fricandeau, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet, filet americain, casselerrib, gekookte lever, ossenworst.
Doe de ossenworst in een bewaarbakje of in de plastic verpakking waarin je hem gekocht hebt. In de koelkast kun je ossenworst uit een geopende verpakking zo'n twee dagen bewaren. In de vriezer doe je dit zo'n drie maanden.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) ossenworst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ossenworst'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Je kunt van dunne plakjes rauwe ossenhaas de lekkerste carpaccio maken.
Rundvlees
Filet Americain, carpaccio, tartaar, ossenworst en andere producten van rauw rundvlees kunnen schadelijke bacteriën bevatten. In 2005 werden nog meer dan 150 mensen ziek door een infectie. Maar ook gebakken rundvlees is niet zonder risico.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Mager, onbewerkt vlees is de beste keuze wanneer je wilt afvallen. Onbewerkt betekent dat het vlees een natuurlijk product is zonder toevoegingen. Een rookworst of hamburger zijn voorbeelden van bewerkt vlees.
Vlees varieert in vetgehalte. Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Duitse biefstuk. Duitse biefstuk kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Kalf – jong dier, ook wel 'kuuske' genoemd (stierkalf = mannelijk, vaarskalf = vrouwelijk); Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Over het algemeen is jongvee eigenlijk al het vee dat nog geen koe is: vee dat nog niet gekalfd heeft. Jongvee vanaf een jaar oud wordt een pink genoemd. Jongvee vanaf zo'n vijftien maand, de leeftijd waarop ze gedekt of geïnsemineerd worden, wordt een vaars genoemd.
Os – gecastreerde stier; Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.