Het FACT-team biedt naast behandeling ook bemoeizorg. Het grote verschil hierbij is dat cliënten die bemoeizorg nodig hebben niet gemotiveerd zijn om een behandeling te accepteren. En dat terwijl er wel signalen zijn dat behandeling noodzakelijk is.
Bemoeizorg is outreachende en assertieve hulpverlening vanuit psychiatrie en verslavingszorg. Het betreft intensieve zorg en integrale hulp op gebied van psychiatrie, verslaving, wonen en maatschappelijke integratie.
FACT is een afkorting voor 'Flexible Assertive Community Treatment'. Het is een werkwijze waarbij er vanuit een team van hulpverleners wijkgerichte ambulante behandeling en begeleiding worden geboden, dat wil zeggen zoveel mogelijk in uw eigen omgeving.
Bemoeizorg is mogelijk bij verschillende hulpvragen, bijvoorbeeld: Sociale problemen, zoals schulden, verwaarlozing of een eenzaamheid. Psychische of psychiatrische problemen, zoals acute psychoses, onbegrepen gedrag, een posttraumatisch stress syndroom (PTSS) of een bipolaire stoornis. Verslaving(en).
Waar ACT zich richt op cliënten die de meest intensieve langdurende zorg nodig hebben, daar richt FACT zich in een bepaalde wijk of regio op álle patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Aan hen biedt een FACT-team behandeling, begeleiding en praktische ondersteuning bij het zo zelfstandig mogelijk leven.
FACT-teams richten zich tijdens de behandeling niet alleen op de ziektesymptomen, maar juist ook op de totale gezondheid en het welbevinden van de cliënt. Hierbij werken onze FACT-teams zoveel mogelijk samen met het sociale netwerk van de cliënt. Behandeling vindt zoveel mogelijk plaats in de eigen omgeving.
Het bieden van ondersteuning aan naasten. Outreachend te werk gaan, daar waar nodig is. Het onderhouden van contacten met andere hulpverleners, instanties en organisaties. Zorg dragen voor een adequate registratie, verslaglegging, rapportage en dossiervorming van contacten met cliënten en de uitvoering van zorgplannen.
Het is een multidisciplinair team. Bemoeizorg wordt ingezet voor mensen die dakloos zijn, voor zorgwekkende zorgmijders, mensen met multi-problematiek, overal waar de normale wegen niet zijn gelukt. De geboden zorg is vrijwillig, maar indien nodig kan dwang worden toegepast.
Bemoeizorg is een vorm van zorg waarbij we zelf op mensen afstappen die complexe problemen hebben op meerdere gebieden in hun leven. Denk daarbij aan (een combinatie van) drugs-, medicatie-, en alcoholmisbruik, psychiatrische problemen, straatprostitutie, ernstige vereenzaming, verwaarlozing en vervuiling.
Bekommer je, sluit aan, luister, zonder vooroordeel, dan bestáát de ander. Vooral bij zorgmijders is contact, je weer durven laten raken, de enige ingang. Als hulpverlener kun je het begin zijn van verbinding, van weer iets willen of wensen.
Het maakt kwaliteit van zorg transparant voor cliënten en naasten, het biedt de mogelijkheid te leren van elkaar en de kwaliteit door onderzoek te verbeteren. Kortom, FACT staat gelijk aan goede ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen en dat zo gepast en nabij als mogelijk.
FACT is een intensieve behandeling voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, die vastlopen in het dagelijks leven. Vaak is er sprake van psychosegevoeligheid al dan niet in combinatie met verslavingsproblemen.
Psychiatrische Intensieve Thuiszorg (PIT) is een vorm van tijdelijk ondersteunende thuiszorg voor patiënten met psychiatrische problemen. In de eigen omgeving wordt ondersteuning geboden die de patiënt nodig heeft om weer zelfstandig te kunnen functioneren.
Bemoeizorg kan door de gemeente worden gefinancierd als maatwerkvoorziening binnen het Wmo-product Begeleiding. Bemoeizorg kan soms gefinancierd worden vanuit de Zvw, bijvoorbeeld daar waar Zvw-gefinancierde zorg onderdeel uitmaakt van de F-ACT teams.
Zorg wordt als onvrijwillig gezien als de cliënt niet heeft ingestemd met zorghandelingen of als de cliënt zich er tegen verzet. Bij wilsbekwame cliënten die er zélf om vragen mogen vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals het op slot doen van de deur, wel toegepast worden in de thuissituatie.
Maatschappelijke zorg is de zorg en ondersteuning aan mensen die hun leven niet (meer) zelfstandig kunnen vormgeven. Daardoor kunnen ze soms beperkt meedoen in de samenleving. Er is meestal sprake van isolement, uitsluiting, overlast en soms zijn ze dakloos.
OGGZ in de Wmo
Openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) is al sinds de jaren '90 van de vorige eeuw de verantwoordelijkheid van gemeenten door de Wet Collectieve Pre- ventie Volksgezondheid (WCPV).
. Inmiddels zijn er naar schatting 400 (f-)act-teams die zorg bieden aan circa 70.000 mensen met ernstige psychische aandoeningen. Vanaf 2009 voert het ccaf modelgetrouwheidsmetingen uit bij (f-)act-teams om de kwaliteit en transparantie van de zorg voor patiënten met ernstige psychische aandoeningen te bevorderen.
Wat is het FACT jeugdteam? Fact is de afkorting van het engelse 'Functional Assertive Community Treatment'. FACT is een vorm van ambulant werken, dat wil eigenlijk kortweg zeggen dat de hulp naar een jongere toe komt en geboden wordt op een plek naar keuze, bijvoorbeeld op school, thuis, of op straat.
GGZ Drenthe biedt hulp bij psychische problemen aan ouderen, volwassenen, kinderen en jongeren. Samen met onze patiënten werken wij aan herstel en kwaliteit van leven. Onze hulp is eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is.
De POH-GGZ biedt vraagverheldering, diagnostiek, kortdurende behandeling of (langer durende) ondersteuning en begeleiding aan personen met psychische klachten, of een lichte of stabiele chronische psychische stoornis.
ACT-teams richten zich op de moeilijkste 20% van de mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Dat gaat soms gepaard met een verslaving en complexe maatschappelijke problemen, zoals dakloosheid en schulden.
PIT is de afkorting voor Psychiatrische Intensieve Thuiszorg en kan worden ingezet als u thuis extra begeleiding nodig heeft. U wordt bij uw dagelijks functioneren begeleid door een PIT verpleegkundige. Deze PIT verpleegkundige bezoekt u één of meer malen per week thuis gedurende een aantal uren per dag.
Een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (kortweg SPV) is gericht op het ondersteunen van de gevolgen van een psychiatrische stoornis in complexe zorgsituaties. De SPV begeleidt/behandelt clienten en heeft een specifiek deskundigheidsgebied, namelijk de GGZ-verpleegkunde.
We spreken bij mensen van een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) als zij langer dan twee jaar lijden aan een psychiatrische stoornis en daardoor ook in de problemen komen met bijvoorbeeld hun werk, woonplek, relaties, financiën.