De oorzaak van aften is niet bekend. We denken dat ze makkelijker ontstaan bij 1 of meer van deze dingen: kleine wondjes in uw mond, bijvoorbeeld door: bijten op uw wang.
Ze kunnen ontstaan door bijten op de tong of de binnenkant van de wang of bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan tand of kies. Aften kunnen ook het gevolg zijn van een slecht passend kunstgebit. Een misverstand is dat aften ontstaan door een vitaminetekort.
Meestal is de oorzaak van het ontstaan van aften onbekend. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor een goede weerstand.
Aften zijn een bron van irritatie en stress die ons dagelijks leven beïnvloeden en invloed kunnen hebben op ons welzijn. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus.
Zonder behandeling gaan de blaasjes weg binnen één tot twee weken. De pijn verdwijnt meestal al wat sneller. Soms zijn aften hardnekkig en komen ze om de zoveel tijd veel terug.
Aften zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wanneer u echter last heeft van aften en hoge koorts raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts en/of tandarts, omdat er in dit geval sprake kan zijn van een infectieziekte.
In principe verdwijnen aften vanzelf binnen 14 dagen. Als de aft in je mond groter is dan één centimeter kan dit langer duren. Neem contact op met de huisarts als de aft niet binnen twee weken is genezen of als je koorts krijgt en jezelf ziek voelt.
Aften kunnen erg pijnlijk zijn. Daarom geef je ze niet graag door aan de mensen om je heen. Gelukkig zijn aften over het algemeen niet besmettelijk. Je kunt ze niet doorgeven als je iemand zoent, speeksel uitwisselt, uit elkaars glas drinkt of ander lichamelijk contact hebt.
Weet je dat verse gember goed kan helpen tegen aften (pijnlijke, open zweertjes in je mond)? Deze tip kregen we van Marie-Janne: leg een stukje verse gember 10 minuten tegen de aft aan. Het prikt een beetje maar de pijn vermindert snel en het helpt bij het genezen.
Aften genezen vanzelf binnen 7 tot 14 dagen. Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken. Of u kunt de aften aanstippen met lidocaïne-aanstipvloeistof. Dit kan nuttig zijn als u tijdens het eten pijn heeft.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.
Baby's hebben vaak last van spruw. Dit ziet er uit als een witte aanslag in de mond, maar dit zijn geen aften. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie.
Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen. Bij de apotheek en drogist zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de genezing ondersteunen.
Zendium en Parodontax
Dit zijn Zendium en Par0dontax. Uit ervaringen van consumenten is gebleken dat beide tandpasta's een gunstig effect hebben op aften. Doordat ze mild zijn, minder of geen menthol bevatten en geen SDS bevatten, hebben ze minder effect op het slijmvlies en dus op het ontstaan van aften.
Heel soms gaan de aften gepaard met andere symptomen, zoals koorts, een ziek gevoel over zwellingen in de nek en/of mondbodem. In dat geval is het raadzaam om er mee bij de huisarts langs te gaan. Doe dat ook als de aften langer dan ongeveer twee weken aanhouden.
Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies, die meestal beginnen op de kinderleeftijd of tijdens de puberteit en de neiging hebben om vaak terug te komen. Aften komen zeer veel voor: ongeveer 20% van de bevolking heeft wel eens last van aften. Bijna iedereen heeft in zijn leven wel eens een afte gehad.
Scherpe voedingsmiddelen kunnen het slijmvlies beschadigen waarna er een afte ontstaat; Gluten (brood, granen) en caseïne (zuivel) kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van aften.
Door vermindering van de cystatinen neemt de weerstand van de mond dus af, waardoor er gemakkelijker aften ontstaan. Zo is papaïne, en dus vers tropisch fruit, bij sommige mensen de veroorzaker van aften. Eet u echter iedere dag vers tropisch fruit, dan blijkt het effect van de papaïne wel minder te worden.
Bij een tekort kun je last hebben van slapeloosheid, vermoeidheid, een verminderde weerstand en reumatische klachten. Ook bloedend tandvlees, een trage wondgenezing en scheurbuik kunnen het gevolg zijn.
Het onderzoek koppelt lage niveaus van vitamine D aan een veel voorkomende vorm van duizeligheid, die goedaardige paroxysmale positie-duizeligheid (BPPV) wordt genoemd en die het plotselinge gevoel geeft dat u aan het draaien bent of dat de binnenkant van uw hoofd aan het draaien is.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.