Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Hoe doseer je zout in de vijver? Voeg je preventief zout toe voor de winter, probeer dan de dosering per 0,1% te verhogen. Stel je wilt een dosering van 0,3% toevoegen (3 kilo per 1.000 liter). Voeg dan de eerste dag 1 kilo toe, de tweede dag 1 kilo, en de derde dag de laatste kilo per 1.000 liter water.
Ververs een per maand 20% van het vijverwater en voeg dan 0.5 kg vijverzout per 1000 liter vijverwater toe. Eens per jaar vervangt u 90% van het vijverwater, waarna u 1 kg vijverzout per 1000 liter vijverwater toe dient te voegen.
Het beste zout voor gebruik in de Koivijver is voor consumtiegeschikt vacuumzout / speciaal vijverzout. Dit is een pure zoutvorm zonder toevoegingen. Dit kunnen tabletten zijn of strooibaar zout. Als je zout wilt toevoegen aan de Koivijver in de winter dan raad ik je aan om 3kg zout te gebruiken per 1000 liter water.
In dit water de 500 gram keukenzout oplossen (2-3 minuten wachten tot het water weer helder is). Daarna de vis 30-60 seconden lang in dit zoutwater laten zwemmen en daarna weer terugzetten in de originele aquarium.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Maërl is een natuurproduct met een zeer laag fosfaatgehalte. Het is bij uitstek geschikt voor nieuw aan te leggen vijvers en om troebel water helder en gezond te maken. Maërl verhoogt de gezamenlijke waterhardheid en activeert de ontwikkeling van de micro-organismen.
Dat een koi af en toe hoog uit het water springt is niet zo gek. Houdt dit gedrag echter aan, dan kan het zijn dat de koi zich niet prettig voelt in het water. Zeker als er meerdere vissen beginnen te springen is het raadzaam om de waterkwaliteit te testen en ook een afstrijkje van de koi te nemen.
Witte stip is een veelvoorkomende parasiet in koivijvers. Deze parasiet maakt deel uit van de ciliaten-categorie. Onder de microscoop wordt witte stip zichtbaar als een ovale vorm met rondom trilhaartjes, die worden gebruikt voor voortbeweging en het opnemen van voedsel.
1 Koi per kuub of 1 Koi per 1000 liter water. Niet meer dan 70 cm lengte aan Koi in de vijver houden. Liever minder Koi dan de maximale limiet voor maximale groei. Waterkwaliteit is de belangrijkste factor.
Dosering zout tegen schimmels bij vissen
De veilige dosering wat wij dan aanraden is een promillage van 1 tot maximaal 3 promille. Dit betekent dat je 1 tot 3 gram zout (jodium-vrij zout!!) gebruikt per liter aquariumwater. Na 3 dagen is een 50% waterwissel aan te raden.
Costia of Ichthyobodo behandelen
Dit kan met een snelwerkend middel tegen eencellige parasieten. Bijvoeren, dus extra voer geven, met een kwalitatief goed voer en het vijverwater filteren met een filter voorzien van actieve kool is heel belangrijk om costia te voorkomen.
Zout bij Koi wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Zowel keukenzout, landbouwzout, zeezout of commerciële producten kunnen worden gebruikt. Zout lost gemakkelijk op in water, maar gooi het liever niet onopgelost in de vijver of quarantainebak!
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Het is raadzaam om uw vijverfilter één of twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Omdat het najaar de periode is waarin het meeste vuil in de vijver belandt, is het slim om het vijverfilter in elk geval rond het einde van de herfst een keer schoon te maken.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Ze zijn herkenbaar door draadjes die zich hechten aan je aquariumplanten. De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Veel gebruikte schoonmaakmethodes om algen te verwijderen
Veel gebruikte methodes om van algen en mossen af te komen zijn de hogedrukreiniger, chloor, schoonmaakazijn en groene zeep.
Twee behandelingen zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen behandeling herhalen. De benodigde hoeveelheid afpassen en in een gieter of emmer met water voormengen. Dan gelijkmatig over de vijver verdelen. Het kan tot 14 dagen duren totdat een effect kan worden waargenomen.
Gun de algen wat tijd om te groeien. Vaak duurt het enkele weken voordat je de algen in je container ziet. Dit komt doordat veel soorten algen (microalgen) niet met het blote oog kunnen worden gezien. Zij moeten zich voortplanten en een grote algenpopulatie produceren voordat ze zichtbaar worden voor het menselijk oog.