Redenen waarom een hond kan bijtenBijten is voor een hond een communicatiemiddel en bijvoorbeeld een manier om te zorgen voor de eigen veiligheid. Ook kan het een manier zijn om een prooi te vangen of te doden. Van oorsprong is bijten dus noodzakelijk voor de overleving van een hond.
Honden en puppy's 'bijten' elkaar tijdens het spelen. Dit is geen doorbijten, maar speels, zachtjes bijten. Ze corrigeren elkaar wanneer er iemand te hard bijt. De pup die gebeten wordt jankt of 'schreeuwt' waardoor de bijtende pup schrikt en het rustiger aandoet.
Het is misschien niet zo hygiënisch als je hond je likjes geeft, maar het is wel ontzettend lief. Likjes staan namelijk gelijk aan kusjes geven. “Honden geven likjes om ons te laten weten dat ze om ons geven en dat ze zich niet bedreigd voelen door ons.
Stress als oorzaak
De oorzaak waarom een hond alles kapot bijt, is stress. Zoals je hebt kunnen lezen, leidt bijten op voorwerpen tot ontspanning bij je hond. Wanneer je hond vaak stress heeft, zal hij een grotere behoeften hebben om op voorwerpen te bijten.
Ook wanneer je hond bijt, kan je het best reageren met de commando's 'Nee' of 'Foei'. Het is zeker niet de bedoeling dat je overgaat op een fysieke straf. Als je viervoeter jou bijt, kan je hem duidelijk maken dat hij je pijn doet door 'auw' te roepen.Geef hem een beloning als hij meteen loslaat en terug kalm is.
Een kleine hondenbeet kan al kwaad, omdat u besmet kunt raken met de tetanusbacterie. Daarom krijgt u vrijwel altijd een tetanusinjectie na een hondenbeet.
Je moet je pup niet straffen voor zijn bijtgedrag. Hij is aan het leren en dit hoeft niet gepaard te gaan met pijn, door bijvoorbeeld de neus van de pup te omvatten of een tik te geven op de neus. Speel ook geen ruwe spelletjes met je pup als hij nog niet goed heeft geleerd hoe hard hij mag bijten.
Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt. Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt.
Bijten als afweerreactie komt meestal voort uit een impuls van de hond om zich te verdedigen. Hier gaat het om het stoppen van ongewenst gedrag naar de hond toe. Denk aan een hond die we willen aaien of knuffelen terwijl de hond dat zelf niet wil.
Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
4. Je hond is helemaal chill. Een gelukkige hond is een relaxte hond. Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is.
Om je hond gelukkig te maken en te houden, is het belangrijk hem mentaal voldoende te blijven prikkelen en uitdagen. Leer hem zitten, liggen, apporteren of zelfs tussen je benen te lopen. Andere leuke denkspelletjes voor je hond zijn verstoppertje en schattenjagen.
De slechtste plek om een hond te aaien is op het hoofd van de hond (helemaal als je de ogen van de hond afsluit en hij/zij niet meer goed kan zien). Een hond kan dit als bedreigend ervaren.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Maar mag je je hond eigenlijk ook kusjes geven? Het lijkt een onschuldig gebaar, maar er zijn toch ernstige risico's aan verbonden – en niet alleen voor jezelf!
De gevolgen van een hondenbeet
Een hondenbeet moet altijd worden onderzocht door een dokter. Door de vele bacteriën in een hondenbek is de kans op infectie groot. Daarnaast kan iemand die gebeten is door een hond last krijgen van psychische problemen. Om te beginnen kan een slachtoffer erg bang worden voor honden.
Aanvallen waarom gebeurt dat ? Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe 'getriggerd' wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
De bijt fase van een pup duurt gemiddeld van de derde tot de zesde maand. In deze periode zullen de tanden van de pup volledig groeien en zal hij zijn tanden blijven gebruiken om de wereld om hem heen te ontdekken.
Een puppy bijt uit verveling
Veel pups bijten en verveling voor aandacht, of dit negatief of positief is vinden ze minder belangrijk. Jouw reactie op het bijten is voor hen dus óók aandacht, negatieve aandacht weliswaar maar het ís aandacht.
Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek. Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en 'bijten' in elkaar tijdens het spelen.