In bijna alle wasstraten wordt jouw auto met water, zeep of shampoo en eventueel wax, borstels en mitters (lappen of stroken textiel) en koude of hete lucht, gereinigd. Van tevoren kies je een wasprogramma, variërend van alleen wassen tot een totaal pakket met wax/polish/onderkant/velgen/drogen/etc.
Je auto in de wasbox wassen
In principe was je je auto niet heel erg anders dan je thuis zou doen: eerst spoel je de auto zoveel mogelijk af, daarna was je de auto met je 2 emmers, shampoo en washmitt, vervolgens spoel je de auto weer af. Daarna kun je de auto uitgebreid droog maken.
Breng een kleine hoeveelheid wax op een zachte doek aan en wrijf langzaam in cirkelvormige beweging over de auto. Bij het autowaxen geldt de regel: hoe dunner de wax, hoe beter het resultaat op de auto zal zijn. Wees daarom niet te enthousiast met het gebruik van de autowax, maar kies steeds voor kleine beetjes.
Polijsten is anders dan poetsen
Het polijsten van een auto is wat anders dan poetsen, waar een auto poetsen zorgt voor alleen de glans terug te brengen is polijsten goed om de diepere krassen te verwijderen. Het verschil tussen poetsen en polijsten is goed uit te leggen.
Laten we beginnen met het volgende te zeggen: het goed polijsten van een auto is een vak apart. Je kunt het zeker zelf doen, maar wees je bewust van de risico's. Als je de machine slecht bedient, niet goed het voorbereidende werk doet of onzorgvuldig te werk gaat, kun je de lak ernstig beschadigen.
De motor moet stationair draaien en de handrem niet aangetrokken of ingeschakeld. Als de auto wel in de versnelling staat én op de handrem belemmert u de beweging van de loopband. Er zit vast een beveiliging op om schade aan auto of loopband te voorkomen, maar het zorgt wel voor vertraging voor u en andere klanten.
Als je met je auto door de wasstraat gaat kun je zelf ook even in de relax-stand. Want je hoeft vooral dingen niét te doen, zoals niet remmen en niet sturen. Wat je wél moet doen is de motor aanlaten, de versnelling in zijn vrij zetten (of in het geval van een automaat, in neutraal zetten).
De harde borstels in de wasstraat kunnen kleine krasjes in het lak maken. Ga liever naar een wasstraat met lappen in plaats van zogenoemde swirls. Het wordt afgeraden om met een nieuwe auto of een auto die recentelijk is gelakt door de wasstraat te gaan, omdat lak een half jaar nodig heeft om volledig hard te worden.
Was je auto regelmatig en voorkom lakschade en roestplekken
Als je je auto weinig wast, is dit echter niet goed voor de levensduur en de restwaarde. Het is namelijk een kwestie van tijd; als je vuil en zand niet snel genoeg verwijdert, kan dit schade aan de lak veroorzaken of kan de auto zelfs gaan roesten.
Uw auto gaat vanzelf door wasstraat
Houd de versnelling in neutraal, haal uw voet van de rem, motor aan en ruitenwissensor uit. Terwijl uw auto automatisch door de wasstraat wordt geleid, kunt u rustig in de auto blijven zitten.
iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken. Vaak is zo'n bezoekje inclusief een beschermende laag autowax en dat zal zeker van pas komen in de wintermaanden.
Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen. Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak.
En dan nog een aandachtspunt: we krijgen regelmatig van klanten de vraag hoe vaak je een auto moet waxen. Ons advies is om dit niet te vaak te doen. Als richtlijn kunt u een periode van zo'n 4-6 maanden tussen de waxbeurten aanhouden. Hou er echter wel rekening mee dat elke auto anders is.
IS HET VERSTANDIG OM MIJN AUTO TE WASSEN ALS HET REGENT? Ja, als het regent of heeft geregend, wordt uw auto eigenlijk al ingeweekt. Daardoor laat het vuil beter los en wordt uw auto nog beter schoon.
Dure wasprogramma's met bodemreiniging kunnen volgens de Adac, de Duitse evenknie van de ANWB, zorgen voor schade aan je auto. Een goedkoop wasprogramma is vaak het beste, mits een zogeheten voorwas er deel van uitmaakt, aldus de Adac.
Wasstraten kunnen alleen personenauto's wassen. Dus caravans, campers en aanhangwagens kunnen niet door de wasstraat. En nee ook een zweefvliegtuig kan niet door de wasstraat (ja deze vraag is gesteld ð ).
Het gemakkelijkste en snelste is naar een autowasstraat te gaan. De auto wordt met veel water voorgespoeld zodat het overgrote deel van het zand en vuiligheid al van de auto afgaat. Vervolgens wordt de auto ingeweekt met shampoo die het vuil opneemt.
Groene zeep is niet alleen handig voor de buitenkant van de auto, maar is eveneens zeer geschikt om de binnenkant van de auto schoon te maken. Met een schoon sopje van water en groene zeep kun je het interieur van de auto reinigen, bovendien zorgt vloeibare groene zeep voor een lekkere frisse geur!
Vlekvrij naspoelen – Als laatste spuit je de auto weer helemaal af. Zorg ervoor dat je de wax er helemaal goed afspoeld. Je hoeft de auto niet meer na te zemen want dit is gedemineraliseerd water, wat betekend dat al het kalk en mineralen eruit gehaald is en dus geen vlekken achter laat.
Een kras of krasjes kunnen door middel van polijsten verwijderd worden. Door te polijsten met een speciale poetsmachine en polijstpasta in diverse gradaties wordt een klein laagje van de lak geschuurd.
De theorie is dat je het zo vaak kunt gebruiken als je wilt, zonder je lak te beschadigen. Als u echter steeds weer hetzelfde gedeelte van een auto blijft polijsten, zal dit uiteindelijk de blanke lak van de auto beschadigen. Blanke lak beschermt het oppervlak van de auto tegen krassen en schade door de zon.
De prijzen voor het polijsten variëren van € 47,25 incl. btw (polijsten van een krasje zonder lakschade ) tot € 545 incl. btw (volledig polijsten van een monovolume voertuig).