Vanaf 2022 wordt het huidig onderscheid tussen het duurdere dag- en het goedkopere nachttarief afgeschaft.
In 2023 verdwijnt het onderscheid tussen dag-, nacht- en uitsluitend nachttarief volledig. Er wordt voor de netkosten niet langer een korting toegepast voor het nacht- en uitsluitend nachtverbruik. Daarnaast worden de netkosten vanaf dan grotendeels aangerekend via een capaciteitstarief (kW).
Afschaffing nachttarief
Bij de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari 2023 verdwijnt het onderscheid tussen het dag- en nachttarief voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog een apart tarief toekennen.
Het dag- en nachttarief (ook wel 'tweevoudig uurtarief genoemd)' is niet hetzelfde als het 'exclusief nachttarief'. Vanaf 1 januari 2023 wordt het huidig onderscheid tussen het duurdere dagtarief en het goedkopere nachttarief voor wat betreft de distributienettarieven afgeschaft.
In het grootste deel van Nederland lopen de daluren van 23.00 tot 7.00 uur.In Noord-Brabant en Limburg is dit van 21.00 tot 7.00 uur. Op deze momenten betaal je het daltarief. In het weekend en tijdens feestdagen geldt het daltarief heel de dag.
Ook in de weekenden en op feestdagen betaal je het daltarief. Het weekend gaat op vrijdag in op het tijdstip dat normaal de nachtstroom ingaat.
Het daltarief geldt voor bijna heel Nederland op alle nationaal erkende feestdagen, in het weekend en van 23.00 tot 7.00 uur. Woon je in Noord-Brabant of Limburg? Hier gaan de daluren al in van 21.00 uur tot 7.00 uur 's ochtends.
Als u zonnepanelen heeft, is het vaak ongunstig om te kiezen voor een energiecontract met dag- en nachttarieven. U krijgt dan mogelijk veel minder geld terug voor de stroom die u teruglevert en kunt daarnaast minder salderen.
Nee, het dag/nachttarief blijft hetzelfde.
Klanten met analoge meter, digitale meter of digitale AMR-meter, aangesloten op het middenspanningsnet, of gelijkgesteld met het middenspanningsnet. Het dagtarief geldt van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 22 uur.Het nachttarief is van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend en feestdagen.
Vanaf 1 januari 2023 wordt een deel van de nettarieven aangerekend op basis van hoeveel elektriciteit je tegelijk gebruikt. Dit noemt men het capaciteitstarief. Het capaciteitstarief helpt om je verbruik te spreiden, piekverbruik te vermijden en zo de nettarieven te drukken.
Vanaf 1 januari 2023 zullen werknemers die door hun werkgever worden ontslagen en die recht hebben op een opzegtermijn van ten minste 30 weken, gebruik kunnen maken van allerlei maatregelen om sneller een baan te vinden. Denk aan outplacement, coaching of training.
In juni 2023 betaalde een gemiddeld huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2.320 euro per jaar aan energie, wat 630 euro (of 37 procent) meer is dan in juni 2022. De hogere energieprijzen en hogere belasting voor energie hebben de rekening met 670 euro verhoogd ten opzichte van juni 2022.
Afhankelijk van de gemeente waar u woont en van uw netbeheerder, loopt het nachttarief tussen 21 uur en 6 uur, of tussen 22 uur en 7 uur. Opgelet: Het onderscheid tussen de duurdere dag- en goedkopere nachturen is enkel nog van toepassing voor het deel energiekost.
Het exclusief nachttarief is bedoeld voor klanten met toestellen die gemaakt zijn om in de 'daluren' te werken, zoals een elektrische accumulatieverwarming. Dit type verwarmingstoestel wordt 's nachts opgeladen en houdt die warmte vast, om die op commando (overdag) weer af te geven.
Het tweevoudig uurtarief biedt het voordeel dat de stroom die 's nachts, tijdens het weekend en op wettelijke feestdagen wordt verbruikt tegen een verminderd tarief wordt gefactureerd. Dit systeem moedigt u dus aan om bepaalde huishoudtoestellen (vaatwasser, wasmachine, droogkast, accumulatieverwarming ...)
Op 1 juli 2021 is het TF-tariefsignaal uitgezet door de netbeheerders omdat er slimme meters zijn die met een ander signaal werken. Dat betekent dat je onze stroom niet meer tegen dubbeltarief ontvangt, maar alleen tegen enkeltarief. Goed om te weten: het verschil tussen het daltarief en normaal tarief is erg klein.
Standaard is het eerste, bovenste of (linker)telwerk het nacht- of weekendtarief (N). Het tweede, onderste- of (rechter)telwerk het dagtarief (D). Voor een digitale meter geldt hetzelfde: het eerste telwerk (T1) is het nacht- of weekendtarief en het tweede telwerk (T2) het dagtarief.
Wanneer je meer stroom verbruikt dan je opwekt met je zonnepanelen kan een dubbeltarief gunstiger zijn. Je wekt dan voornamelijk stroom op met je zonnepanelen tijdens het normaaltarief. Het is dan verstandig om je energieverbruik zoveel mogelijk te verplaatsten naar momenten waarop je zonnepanelen stroom opwekken.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Maak je zonnepanelen 's ochtends of 's avonds schoon. Bij zonnestraling kunnen de zonnepanelen namelijk erg warm worden. Dit kan zorgen voor vlekken wanneer het water te snel opdroogt of voor verwondingen wanneer je ze aanraakt. Gebruik alleen lauw/warm water en een zachte spons of doek om de zonnepanelen te wassen.
Voor dubbeltarief is de slimme meter nodig
Die heeft een klok ingebouwd en twee digitale telwerken. De slimme meter schakelt daardoor automatisch op het juiste tijdstip van het ene telwerk naar het andere telwerk.
Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben. Verplaats je energieverbruik dan zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief).