Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Bakpapier kan in de Pizzaoven maar wij raden het niet aan. Bakpapier houdt overigens geen warmte vast en laat vocht niet door. Wil je krokante Pizza's dan is de vochtregulering dus juist belangrijk. Ons advies: zorg er dus voor dat het Pizzadeeg niet op een stuk bakpapier wordt gelegd.
Pizza bakken. Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250 ⁰C. Als je geen pizzasteen hebt kun je alvast een bakplaat mee voorverwarmen en daar de pizza straks op laten glijden. Bestrooi het werkblad met semolina of bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter.
Plaats een zware, omrande bakplaat op het rooster
Pak een zware bakplaat met randen en leg deze ondersteboven op het rooster. Als je hem omgekeerd in de oven legt, schuif je je pizza er gemakkelijk op en af.
Oven voorverwarmen
Heb je een pizzasteen of pizza steel, dan kan je die op het rooster leggen en mee laten verwarmen. Je kan jouw bakplaat straks dan op de steen of steel leggen om af te bakken. Maar je kan jouw bakplaat ook gewoon op het ovenrooster zetten als je geen steen of steel hebt.
Gebruik dan ook nooit bakpapier als je met een pizzasteen werkt. Bakpapier is ervoor gemaakt om vocht tegen te houden en daardoor houdt het vocht vretende werking van de steen tegen en ligt je pizza zelfs een beetje in zijn eigen vocht.
De klassieke manier: de oven
Bedek een bakplaat met een laagje bakpapier en leg daar je pizzapunten op. Bedek de plaat daarna met aluminiumfolie: zo droogt je pizza niet uit.
Toch moet je goed opletten als je bakpapier in de oven gebruikt, het papier is namelijk brandbaarder dan je denkt. Gebruik het daarom niet als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt. Het papier is namelijk maar bestand tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius.
De bodem van de oven bedekken met aluminiumfolie
Toch is het beter om dit niet te doen, omdat het de hitte kan blokkeren of juist kan reflecteren. Je oven kan zo beschadigen en je eten niet goed bakken. Of erger: de hitte kan opstoppen met brand tot gevolg. Niet meer doen dus.
Ook efficiënt: Een vierkante pizzadoos is makkelijker te produceren én makkelijker in elkaar te vouwen. Daarnaast zou een ronde doos duurder zijn, omdat hier meer karton voor nodig is. Het gaat om speciaal bewerkt karton dat ervoor zorgt dat vet niet wordt opgezogen door de doos.
Bak de pizza kort in een koekenpan met een beetje olijfolie. Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.
Wanneer je van dikkere pizza's houdt, kun je voor een siliconen of metalen pizza bakplaat kiezen. Hier leg je de pizza op voorhand in en zet je het tegelijkertijd in de oven. Geen voorverwarmen van de bakplaat nodig, dus. Vooral als je pizza langer moet bakken, is zo'n bakplaat ideaal.
Bij normaal gebruik is bakpapier veilig. Bij bakpapier met PFAS zitten de PFAS als het ware vastgebonden aan het papier. PFAS kunnen in heel kleine hoeveelheden vrijkomen uit het bakpapier en in het eten terechtkomen. Deze hoeveelheden zijn zo klein dat dit niet meteen schadelijk is voor je gezondheid.
Aluminiumfolie
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Risico van brand! bakpapier kan dan de verwarmingselementen raken en vlam vatten. Tijdens het voorverwarmen mag er nooit bakpapier los op de toebehoren liggen. Verzwaar het bakpapier altijd met een vorm.
Vetvrij papier
Er is een groot verschil tussen bakpapier en vetvrij papier, en dat verschil merk je als je ze in de oven stopt. Want vetvrij papier gaat gewoon in de hens in een hete oven. Gebruik dus altijd bakpapier en check voor de zekerheid de verpakking: kan dit in de oven?
De oven is meestal het warmst in het midden: Zet je gerecht daar zo goed mogelijk neer. Het gerecht is binnenin nog niet gaar, maar aan de buitenzijde wel: Iedere oven is anders, soms is het bij een nieuwe oven even zoeken naar de juiste stand en baktijd.
Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking). En dat je moet zorgen dat het niet in de brand vliegt doordat het tegen de zijkanten van de oven aankomt.
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Hoe pizza voorbakken? Een pizza voorbakken werkt bijna hetzelfde als het maken van een normale pizza, maar je bakt het deeg veel korter. Bak de pizza 3-6 minuten, tot de bodem net stevig genoeg is om eruit te halen. Laat de bodem afkoelen, beleg deze desgewenst alvast met een topping naar keuze.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.