Vul de plantenspuit met koud water en richt deze op de luizen, ze waarderen de kou en de vochtigheid niet en zullen zodoende sterven. Herhaal dit proces elke paar dagen om de plaag helemaal te verwijderen. Kijk bij dit proces wel uit voor kruisbesmetting door het water naar andere planten te spuiten.
Koud water: besproei je kamerplanten regelmatig met koud water, daarmee spoel je luizen weg. Actie: Kijk regelmatig de planten in je kamer na en verwijder gevonden luizen direct. Droge lucht: wol- en schildluizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan.
Zet sterk geurende planten bij de planten waar bladluizen op zitten. Bladluis houdt niet van deze planten zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook.
Bladluis verspreidt zich vooral door tocht, via kleding of door te vliegen. Hier is helaas weinig aan te doen. Het enige wat je kunt voorkomen, is bladluis besmetting door tocht. Dit doe je door jouw kamerplant niet op een tochtige plek te plaatsen.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Bladluizen kunnen op een snel tempo jouw volledige moestuin overnemen, en dat willen we natuurlijk niet! Deze minuscule insecten lijken niet veel kwaad te doen maar ze prikken de bladeren vol gaatjes om de voedingsstoffen van jouw planten op te zuigen. Hierdoor zal jouw plant geel kleuren en verwelken.
Bladluizen leven van plantensappen die ze uit het blad zuigen. Hoofdluis leeft van bloed en zuigt deze uit de hoofdhuid. Een bladluis kan daar niet leven en zal proberen zo snel mogelijk van je hoofd af te komen. Dus heb je daar geen last van.
- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
De luizen komen met de tocht binnen en nestelen zich in de plant. Deze beestjes krijgen in een mum van tijd jongen die ook snel alweer nieuwe baby's kunnen krijgen. Daardoor kan je plant er voor je er erg in hebt helemaal onder zitten. Luizen komen vooral op de geur van een plant af.
Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.
De beste manier om bladluizen te verwijderen is ze met een krachtige waterstraal van stengel, scheut en blad spuiten. Ze vallen in het water en verdrinken of worden opgegeten door de vissen.
Pak een plantenspuit en vul die met water. Zet je spuit op de hardste straal. Game modus aan, en dan met de plantenspuit alle luizen van je plant afspuiten. Veeg ze allemaal op met het wc-papiertje en gooi dat ver weg.
Bladluizen kunnen overspringen of zelfs vliegen naar andere planten. Hierdoor kan deze plaag zich snel verspreiden onder de planten in je huis.
Verschillende andere generaties van vrouwelijke bladluizen zijn geboren in de lente en de zomer. Vrouwtjes kunnen 25 dagen leven, gedurende welke tijd ze elk maximaal 80 nieuwe bladluizen kunnen voortbrengen.
De overleving van de hoofdluis is afhankelijk van omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel. Dop- en schildluizen bestrijd je eenvoudig: neem een kwast met lijnolie en bestrijk de aangetaste delen met de beestjes.
Typisch wordt een samenstelling geadviseerd van 2% zachte zeep en 2% brandspiritus (ethanol) in water, d.w.z 20 gram van elk per liter. Dit mengsel wordt dan met een plantenspuit verneveld over de door bladluis aangetaste planten en zal de bladluizen die in contact komen met dit mengsel doden.
In een kas waar het altijd warm is, blijft het leggen van wintereieren achterwege en zet de ontwikkeling van levendbarende onbevruchte wijfjes zich verder of vrouwelijke bladluizen overwinteren als adult op verscholen plaatsen.
In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen. Er is ook een verschil tussen hoofdluizen en schaamluizen. Ze zullen elkaar niet contamineren (een hoofdluis zal dus niet in schaamhaar belanden en omgekeerd, nvdr.)."
Een bereiding op basis van olie (mayonaise of een mengsel van 50% olie en 50% azijn) zou een efficiënte, natuurlijke behandeling tegen hoofdluis zijn. Als je deze methode toepast, verdeel het mengsel dan overvloedig op de hoofdhuid van je kind, masseer het goed in en laat minstens een uur inwerken.
Olijfolie werkt perfect om levende luizen te doden. De olie zorgt er immers voor dat luizen niet langer kunnen ademen, omdat hun luchtkanalen verstopt raken door de olijfolie.
Hoe ziet bladluis eruit? Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango.