Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
Eenmaal losgelaten leeft de eicel tot 24 uur. Een zaadcel bevrucht een eicel aan het einde van de eileider. Een zaadcel leeft gemiddeld 2 tot 3 dagen in het lichaam van de vrouw.
Elke maand komt er een rijpe eicel uit de eierstok in de eileider terecht. Als hier een zaadcel in zit, kan er een bevruchting plaatsvinden en word je zwanger. De vrucht beweegt dan door de eileider naar de baarmoeder. Als er binnen 48 uur geen bevruchting plaatsvindt, sterft de eicel.
Een eitje overleeft 48 uur na de eisprong.Een zaadcel overleeft maximaal 5 dagen. De dagen waarin je dus het meest vruchtbaar bent, is 5 dagen voor tot 2 dagen na de eisprong. Hoe dichter op de eisprong, hoe groter de kans is.
De eisprong vindt 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. De vruchtbare periode is ongeveer 3 dagen vóór tot 1 dag na de eisprong. Wanneer je vrijt in deze periode is er kans op bevruchting. Een zwangerschapstest zal vanaf 14 dagen na de eisprong positief zijn als er een bevruchting heeft plaatsgevonden.
Je kunt slechts twee dagen per cyclus een kind verwekken.
Je bent het meest vruchtbaar op de dag waarop je ovuleert en de dag ervoor. Sperma kan echter tot vijf dagen overleven en als je seks hebt op de dagen vóór de ovulatie heb je meer kans om zwanger te worden.
Vruchtbaarheid vrouw
De eerste uren na de ovulatie is een vrouw het meest vruchtbaar. De vruchtbaarheid neemt na de eerste uren snel af. Wanneer de kwaliteit van de rijpe eicel goed is kan een vrouw gemiddeld 12 uur vruchtbaar zijn. Bij een mindere goede omstandigheden/kwaliteit kun je korter vruchtbaar zijn.
Kun je op elk moment van de maand zwanger worden? Nee, je moet vrijen op de dagen voorafgaand aan en rond de tijd dat je ovuleert. Je vruchtbaarste dagen zijn de dag van de ovulatie en de dag ervoor. Na de ovulatie overleeft de eicel slechts 24 uur als deze niet is bevrucht.
Test niet om zwanger te worden
In de 6 dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Dus op het moment dat je temperatuur of de test laat zien dat er een eisprong is, zijn die dagen al voorbij.
Na de eisprong hebben de spermacellen van je man 12 tot 24 uur om je eicel te bevruchten.
De bevruchting
Na de eisprong is de eicel maar enkele uren 'bevruchtbaar'. Dit betekent dat er al vóór de eisprong zaadcellen aanwezig moeten zijn in de eileider. Als je weet wanneer je eisprong meestal plaatsvindt, moet je dus juist de dagen ervoor gemeenschap hebben, hoe vaker hoe beter.
Daarvan trekken we 14 dagen af om de dag van de eisprong te kennen. Dat is dus dag 16 (30 – 14). Men weet dat een vrouw vruchtbaar wordt 72 uur vóór de eisprong (dat is dus drie dagen, in ons voorbeeld vanaf dag 13). Het meest vruchtbaar is ze op de dag van de eisprong (dag 16), daarna daalt de vruchtbaarheid.
Eén eileider
Als een van de twee eileiders er goed uitziet, dan is er een spontane kans op een zwangerschap. De kans per maand neemt wel af als je een beschadigde eileider hebt, omdat de eisprong meestal aan beide kanten even vaak voorkomt.
Een bevruchte eicel nestelt zich in het baarmoederslijmvlies. Als een eicel niet is bevrucht, sterft deze af en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dat is de maandelijkse bloeding.
2. Hoeveel eicellen verliest een vrouw elke maand? Nadat een vrouw haar menstruatiecyclus begint, ovuleert één eicel en gaan elke maand ongeveer 1.000 (onrijpe) eicellen verloren. Het aantal eicellen dat een vrouw verliest is niet iets wat kan worden beïnvloed.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Je voelt bijvoorbeeld een milde pijn in de onderbuik, vaak iets minder heftig dan menstruatiepijn. Je afscheiding is doorzichtig en elastisch, en soms verlies je ook wat meer afscheiding dan normaal. Soms kan je wat bruinige afscheiding zien, als er wat bloed is vrijgekomen bij de ovulatie. Je borsten zijn gevoeliger.
De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer je eisprong ongeveer is? In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen.
Baarmoedermond wanneer je vruchtbaar bent
Je bent vruchtbaar als de baarmoedermond wat zachter aanvoelt. Je vindt hem dan wat hoger en hij staat een beetje open. Soms staat hij zelfs zo hoog dat je hem haast niet meer kunt voelen! Ook komt er rond deze periode steeds meer slijm eromheen te zitten.
Als je twee of drie dagen voor je menstruatie vrijt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven.
Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Als je een positieve ovulatietest hebt, dan kun je het beste op dag 1 al vrijen. Om de 2 tot 3 dagen vrijen is meestal genoeg om zwanger te worden. Vaker, iedere dag bijvoorbeeld, kan ook maar is niet nodig. Zaadcellen blijven namelijk een paar dagen leven in de baarmoeder.
De bevruchting voelen: kan dat? Het antwoord is nee, maar de innesteling volgens sommige vrouwen wél. Zij beschrijven een gevoel van kramp in hun baarmoeder op het moment dat de eicel zich innestelt. Of dit klopt is alleen niet wetenschappelijk bewezen.
Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.
Twee-eiige tweelingen
Ze kunnen van hetzelfde of verschillend geslacht zijn. Tijdens de dubbele eisprong komen tegelijk twee eicellen vrij. Die zijn afkomstig van één eierstok of van twee eierstokken. In dat laatste geval draagt elke eierstok een eicel bij.