Grootste satelliet ooit Het is geen kleine satelliet: hij is zo groot als een flinke bus en weegt meer dan 9 ton. We schrijven het even uit: 9.000 kilogram. Falcon Heavy zelf is ook geen kleintje: hij kan zelfs wel 64 ton de lucht in krijgen. Falcon Heavy is 70 meter hoog.
Starlink 6-26 missie (3 november 2023)
Deze missie bracht het totale aantal gelanceerde Starlink-satellieten op 5.398 stuks.
Momenteel beschikt Starlink over een indrukwekkende vloot van meer dan 5000 satellieten in een baan om de aarde, die snelheden tot 150 Mbit bieden met een latentie van slechts 20ms. Natuurlijk hebben we van de gelegenheid gebruikgemaakt om deze beweringen op de proef te stellen!
Starlink is een netwerk van satellieten die op 550 km hoogte in een baan rond de aarde zweven. Op dit moment zijn er bijna 2000 van deze satellieten in omloop.
09 mei 2023
De nieuwste weersatelliet van Europa heet de Meteosat Third Generation Imager (afgekort MTG-I1) en heeft zojuist zijn eerste foto van de aarde gemaakt. Hoewel hij 36.000 km boven onze planeet cirkelt, zijn de details die hij heeft verkregen ongelooflijk!
Er zijn in 2023 meer dan 2.000 Starlink-satellieten in de lage baan rond de aarde geplaatst door SpaceX. Het totaal komt daarmee op 5.500 Starlink-satellieten in de ruimte.
Het begin van de ruimtevaart In 1957 werd de eerste kunstmatige satelliet de ruimte ingeschoten. Deze satelliet werd gelanceerd door de Sovjet-Unie. De satelliet heette de spoetnik.
De maandelijkse abonnementskosten van Starlink in Spanje zijn sinds de prijsverlaging in augustus 2022 79 (70 euro + 9 euro regulatory Fee-vergoeding).
Je kunt inderdaad heel vaak satellieten zien aan de sterrenhemel. Vrijwel continu is er een satelliet te vinden, een beetje afhankelijk van hoe donker de plaats op Aarde is waar je staat. Het is dus zeker geen zeldzaamheid. De satellieten zijn te zien doordat ze het zonlicht weerkaatsen.
Die kost 2500 dollar, maar is nog niet overal beschikbaar. Starlink Roam werkt alleen op het land. Voor gebruik op zee is er een speciaal abonnement dat veel duurder is: 5000 dollar per maand.
Starlink Residential is een abonnement voor thuis. Handig wanneer je slecht ontvangst hebt. Deze kost € 65,- per maand. Het abonnement voor onderweg heet Starlink Roam.
Eenmaal gelanceerd, zet een Falcon 9-lanceervoertuig zijn batch van 60 Starlink-satellieten in een eerste "parkeerbaan" op ongeveer 440 kilometer boven de aarde.
De betreffende satellieten mogen op hoogtes van 525, 530 en 535 kilometer in een baan om de aarde worden gebracht. Er zou eerst geconcludeerd moeten worden dat de nieuwe Gen2-satellieten van Starlinks internetservice geen 'schadelijke verstoringen' in de ruimte rondom de aarde veroorzaakt.
Volgens NASA worden momenteel 25.000 objecten in een baan rond de aarde gevolgd, ruim 6000 van deze objecten bevinden zich op maximaal 600 kilometer afstand van het aardoppervlak.
Telecommunicatiesatellieten zijn meestal geostationair. Een geostationaire satelliet cirkelt op een hoogte van 36.000 km. Omdat hij dezelfde omloopsnelheid heeft als de aarde, bevindt hij zich altijd boven eenzelfde punt op aarde en brengt bijna continu hetzelfde deel van de aarde in beeld.
Eenmaal deze satellieten niet meer operationeel zijn, kan ze men ze ofwel laten opbranden in de atmosfeer van de Aarde of naar een speciale baan om de Aarde brengen. Beide opties worden algemeen aanzien als een 'kerkhof' voor satellieten.
Een satelliet is vrij makkelijk te herkennen. Kijk je omhoog en zie je een lichtpunt dat redelijk snel tussen de sterren beweegt? Dat is een satelliet. Hoe groter de satelliet en hoe beter de reflectieve eigenschappen, hoe helderder hij is.
Google heeft 98 procent van de bewoonde wereld vastgelegd op satellietfoto's, zegt het zelf. Dat komt neer op meer dan 93 miljoen vierkante kilometer. Daarnaast heeft het meer dan 16 miljoen kilometer aan Street View-beelden.
Kortom: De kans is vrij klein dat satellieten met elkaar botsen. Ruimtepuin vormt een grotere bedreiging, maar dit wordt goed gemonitord en ruimtevaart-bedrijven doen hun best om zo min mogelijk afval te creëren.
Nederlandse TV in Spanje via Satelliet
In Spanje kunt u de Nederlandse TV kanalen ontvangen door via een satellietschotel het signaal binnen te halen. De schotel, met in ieder geval voor de Canarische Eilanden een doorsnede van 1 meter, moet afgesteld staan op de Astra 1 satelliet, 19.2 graden Oost.
Dat hoge verbruik komt waarschijnlijk doordat de schotel zichzelf moet oriënteren en daarbij het maximale zendvermogen gebruikt en ook nog eens de motoren activeert om de juiste kant op te wijzen. Vrij snel zakt het opgenomen vermogen in naar om en nabij de 50W; het gebruik per dag kwam uit op ongeveer 1,17kWh.
Starlink is niet anders. Maar… Het is geen onderneming op zich, het blijft onderdeel van het programma. Starlink is dus een divisie onder SpaceX, dat zijn naam deelt met het netwerk van Satellieten in een baan rond de aarde.
Precies 60 jaar geleden, op 4 oktober 1957, lanceerde de Sovjet-Unie de Spoetnik 1, de eerste kunstmatige satelliet in een baan om de aarde. Dat was het begin van de ruimtevaart, en ook van de space race, de wedloop tussen de VS en de USSR in de ruimte.
In de astronomie is een satelliet een object dat in een baan om een planeet draait. Er zijn honderden natuurlijke satellieten, of manen, in ons zonnestelsel. Sinds 1957 zijn ook duizenden kunstmatige (door de mens gemaakte) satellieten gelanceerd.
De raket geeft het ruimteschip Orion, dat helemaal bovenop de raket zit, een stevige duw (met 40.000 kilometer per uur) richting de maan.