Cinchocaïne, lidocaïne, menthol en pramocaïne kunnen op de huid worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Ook oxybuprocaïne en tetracaïne oogdruppels kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Vermijd gebruik van kamfer tijdens de zwangerschap.
Zwangerschap en borstvoeding:
Tijdens de zwangerschap mag dit middel gebruikt worden overeenkomstig het voorschrift. Tijdens de borstvoeding mag dit middel gebruikt worden overeenkomstig het voorschrift, maar niet gebruiken als inwrijfmiddel op de borst.
Een verkoudheid tijdens de zwangerschap behandelen
Bij een verkoudheid nemen veel patiënten paracetamol of ibuprofen. Dat verlicht keel-, hoofd- en gewrichtspijn en werkt koortswerend. Zolang u niet met uw huisarts heeft gesproken, geldt daarom: handen af. Dat geldt eveneens voor de zogezegd lichtere geneesmiddelen.
Smeer een klein beetje mentholzalf op je borst, voorhoofd en onder je neus, dit werkt verlichtend voor je verkoudheid. Op de verpakking staat hoe veel en hoe vaak je het kunt gebruiken. Menthol onder de neus maakt de luchtwegen vrij en menthol op de borst werkt goed tegen de hoest.
Strepsils geeft geen interactie met antibiotica, wat geassocieerd gebruik mogelijk maakt. Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid. Er zijn geen of beperkte gegevens beschikbaar over het gebruik van dit geneesmiddel tijdens deze periodes.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). Hierdoor hebben zij meer kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Vaccinatie met een m-RNA vaccin tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en voor zwangeren van groot belang.
Hierdoor kun je makkelijker een contactbloeding krijgen dan buiten de zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), veel hoesten, persen bij harde ontlasting, zware lichamelijke belasting, maar soms ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.
Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten op de zwangerschap.
Essentiële oliën gebruiken tijdens de zwangerschap
Alle essentiële oliën die ketonen bevatten, zijn mogelijk neurotoxisch en kunnen tot een miskraam leiden. Oliën zoals cipres-, eucalyptus-, pepermuntolie… mogen niet gebruikt worden gedurende de hele zwangerschap.
In het kort. Natriumchloride neusdruppels of neusspray (fysiologische zoutoplossing) kunnen tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Een neusspray met ipratropium, oxymetazoline, tramazoline of xylometazoline, of kan voor korte tijd waarschijnlijk veilig worden gebruikt.
Tijdens de zwangerschap neemt de weerstand af. Hierdoor heb je meer kans om ziek te worden. Vaak duurt het ook langer voor je weer helemaal hersteld bent.
In de meeste gevallen is griep niet gevaarlijk bij een baby. Wel loopt een baby meer risico dan een kind: dit heeft te maken met het immuunsysteem wat zich nog aan het ontwikkelen is. Daarom kan een griep soms opgevolgd worden door een longontsteking of amandelontsteking.
Opgelet voor zelfmedicatie! Een keelontsteking is meestal zonder gevaar voor de foetus. Tenzij u op eigen houtje geneesmiddelen neemt... Pijnstillerszoals paracetamol zijn geen probleem, maar let wel op met siropen of andere keeltabletten.
Chloorhexidine, lidocaïne, waterstofperoxide, kunstspeeksel en rheum/salicylzuur kunnen in de zwangerschap waarschijnlijk veilig gebruikt worden. Gebruik geen tretinoïne mondpasta in de zwangerschap.
Let op: Gebruik codeïne voor een korte tijd. Houd bij gebruik van codeïne voor een langere tijd rekening met ademhalingsdepressie en onthoudingsverschijnselen bij de baby. Dit kan ook optreden als codeïne in de late zwangerschap of vlak voor de bevalling wordt gebruikt.
Het taaie slijm zit stevig vast, soms diep in de longen. Je baby voelt dus steeds een hoestprikkel, maar het hoesten helpt niet om het slijm los te krijgen. Bij vastzittende hoest kunnen de hoestbuien lang duren en het kan lijken alsof je baby het benauwd heeft. Na zo'n hoestbui is de benauwdheid direct weer over.
Paracetamol is tijdens de zwangerschap nog wel de beste keus bij hevige pijn en koorts. Gebruik het dan zo kort als nodig is en overleg met je zorgverlener als de klachten niet overgaan. Pijn en koorts zijn ook een risico tijdens de zwangerschap.
Ongeveer 2% van de zwangere vrouwen loopt een CMV-infectie op. Bij zwangere vrouwen die nog geen antistoffen voor het virus hebben (ongeveer 50%), is 30% van de ongeboren baby's geïnfecteerd.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies. Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies hebt gehad, maar dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.
Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding heftig zijn.
Ik ben zwanger
De kans om door corona erg ziek te worden tijdens je zwangerschap is nog steeds klein. Maar zwangere vrouwen hebben wel een grotere kans op een ernstiger verloopt van een corona-infectie dan vrouwen die niet zwanger zijn, vooral bij een infectie in het derde trimester (na 28 weken).
De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt is klein. Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen. Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen.
Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte
Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte, vooral bij de Delta variant.