Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat mensen die onlangs in contact waren gekomen met een gifsumak, een allergische reactie op mango's kunnen ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je de mango goed schilt voordat je 'm eet. Dit stuk fruit volledig vermijden is overigens helemaal niet nodig.
Mango's kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Mango's bevatten enzymen die helpen bij de afbraak en vertering van eiwitten, en ook vezels, waardoor het spijsverteringskanaal efficiënt blijft werken. Voedingsvezels helpen het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 te verlagen.
Doordat mango's bij kunnen dragen aan een gezonde bloeddruk, helpen ze om hart- en vaatziektes te voorkomen. Een verhoogde bloeddruk is hierbij namelijk een belangrijke risicofactor. Daarnaast kunnen ook de vezels, vitamine C en B-vitamines die mango's bevatten helpen om je kans op hart- en vaatziektes te verkleinen.
Mango´s bevatten fructose. Van deze fruitsuikers moet je niet te veel binnenkrijgen als je wil afvallen, omdat deze suikers het afvallen kunnen belemmeren. Om een calorietekort te creëren tijdens het afvallen, is het raadzaam om fruit te beperken tot 2 porties per dag.
Een mango bevat 50% van jouw dagelijkse behoefte aan vitamine C. Daarnaast bevat een mango ook veel vitamine A. Vitamine C beschermt je lichaam tegen oxidatieve stress en beschermt ook je huid tegen zonneschade. Vitamine A helpt je lichaam om infecties te bestrijden en werkt ontstekingsremmend.
Ondersteunt de spijsvertering
In mango's vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Daarnaast bevat de vrucht stoffen die de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Ook de vezels in mango dragen hun steentje bij. Samenvatting: Mango heeft een positief effect op de darmen.
De mango is zoals eerder hierboven genoemd een zeer vezelrijke vrucht. Deze vezels hebben een gunstig effect op je stofwisseling en de stoelgang. Zo kun je mango als ontbijt in je yoghurt doen en begin je de dag al goed.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Hoog suikergehalte: Mango
Ze zijn het optimale zomerfruit en elke kop bevat zo'n 23 gram suiker. Door meer dan een derde van je dagelijkse hoeveelheid vitamine A te bevatten, houdt die hoeveelheid je ogen wel gezond.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
De schil van mango is niet echt eetbaar..... hij smaakt bitter en is erg taai. Het kan echter niet direct kwaad om hem te eten, hij bevat heel goede voedingsstoffen.
De gezondheid van je huid verbetert ervan
Vitamine A en C vind je in grote hoeveelheden in mango's en ook Vitamine E, maar dan in mindere mate. Daarnaast draagt het eten van mango's ook bij aan het vertragen van het verouderingsproces van de huid.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Het advies is om minimaal 2 stuks (200 gram) fruit te eten per dag. Maar kun je ook teveel fruit eten? Naast dat fruit dus heel gezond is, bevat het ook (natuurlijke) fruitsuikers. Fruitsuikers zouden een zogenaamde 'dikmaker' zijn.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Kies steeds voor “zachte” vezels, d.w.z. bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost, fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, …) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.