Sterker nog: een bananenplant 'Musa' is best moeilijk. De bladeren krijgen snel bruine randen, gaan rafelen en hangen. Eigenlijk net als in de natuur, maar binnenshuis geven littekens van het leven toch een andere aanblik. De bruine randen komen vaak van te droge lucht.
Je Bananenplant verzorgen is best makkelijk! De belangrijkste tip: voldoende water en zonlicht. De populaire kamerplant is een echte musthave: prachtig blad, sterk luchtzuiverend en er kunnen echt bananen aan groeien!
Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voordat de eerste bloemen aan de plant komen, deze zijn nodig voor de vruchten. Om je bananenplant de komende jaren in topconditie te houden – en vervolgens dus te kunnen genieten van je eigen bananen – hebben wij onze verzorgingstips voor je op een rijtje gezet.
Over het algemeen groeien bananenplanten snel. Het is daarom noodzakelijk om de plant ieder jaar te verpotten. Het verpotten kan het beste direct na de aanschaf of in de lenteperiode. Gebruik hiervoor universele potgrond.
De beste plek voor de Musa/ bananenplant
De beste plek voor deze tropische kamerplant is ongeveer twee meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt. Als de Musa te donker staat, kan hij geen vers blad maken en kan het blad gaan hangen.
De meest voorkomende oorzaak van een Bananenplant die dood gaat is een overschot aan water. Dat klinkt gek, want de Bananenplant houdt toch juist van veel water? Dat klopt, maar de wortels mogen nooit te lang in drassige grond blijven staan. Veel water geven zonder afwateringsmogelijkheid zorgt voor problemen.
De banaan (Musa) in de jungle wordt vaak 'bananenboom' genoemd vanwege zijn schijnstam in het midden. Die kan wel 3 m dik worden. De bladeren kunnen er uitgroeien tot 20 m. Toch zijn deze bananen ook gewoon planten, net als de dwergsoorten op de vensterbank.
Musa's houden van zonlicht, ook van urenlange directe middagzon. Toch kan de vensterbank bij een raam op het Zuiden te heftig zijn. Staat je bananenplant op zo'n plek, dan is het extra van belang de aarde goed vochtig te houden. Krijgt 'ie toch bruine, droge vlekken in het blad, zet 'm dan iets verder van het raam.
Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute.
Een bananenplant kan heel goed buiten staan maar zorg er wel voor dat de plant in een grote bak staat. Een bananenplant komt oorspronkelijk uit de jungle en heeft dus ruimte nodig. Zorg er ook voor dat de plant op een plek in de tuin staat waar hij genoeg zonlicht krijgt, hier is de bananenplant dol op!
In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.
Wat betreft de standplaats kan bananenplant alles hebben van veel licht tot half schaduw. De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn, deze woonplant houdt wel van een slokje. Bananenplant vindt het heerlijk om af en toe een sproeibeurt te krijgen.
In mijn ervaring verschijnt dit probleem vooral aan het begin van het voorjaar. De bananenplant groeit in de winter minder hard, doordat er minder licht is en de plant in winterrust gaat. Als de dagen weer langer worden in het voorjaar, krijgt de plant weer zin om te groeien.
Musa Basjoo (Bananenplant)
De Musa Basjoo is eigenlijk een buitenplant, maar kan ook in het klein in een mooie pot in de badkamer worden gezet! De bananenplant is gewend aan een tropische omgeving, een echte tropische kamerplant dus! De badkamer vindt hij daarom heerlijk.
Omdat er – als het goed is – elke week een nieuw blad aan de bovenkant uit het midden groeit is het heel normaal dat de onderste bladeren oud worden en uiteindelijk afsterven. Je kunt de bladeren dan het beste zo'n 5 centimeter van de steel afknippen.
De Bananenplant, bananenboom, dwergbanaan of Musa is een mooie kamerplant met grote bladeren. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Ook verbruikt de plant, door de zonnige plek en de soort bladeren die veel water verdampen, veel water. Zorg dat de grond altijd lichtvochtig blijft, en vooral niet opdroogt.
De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel.
De bananenplant bestaat voor 80% uit water, en heeft dan ook veel water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond constant vochtig is, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot ontstaat. Als de Musa te weinig water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen.
Water geven
De bananenboom heeft grote bladeren, waar water makkelijk uit verdampt. Hij heeft dus veel water nodig, de grond mag eigenlijk nooit uitdrogen! Voorkom wel dat de plant altijd in een laagje water staat, want dan kunnen de wortels en de stam gaan rotten.
Als je bananenplant het naar z'n zin heeft, zul je al snel zien dat er 'jonkies' in de pot groeien. Deze kleinere planten kun je stekken om ze op te kweken tot een grotere bananenplant.
Als de plant naar het kleine beetje licht groeit dat door het dikke gebladerte dringt, zou hij scheef groeien en om kunnen vallen. Daarom groeien bananen niet recht omhoog om zonnestralen op te vangen. Ze groeien krom zodat ze boven het gebladerte uit kunnen piepen.
Als kamerplant in een pot wordt de groei van de plant echter beperkt. Dit komt enerzijds door de ruimte die de plant heeft voor de wortels, maar ook door de omstandigheden. Als je haar goed verzorgt kan de Bananenplant als kamerplant 2 tot 4 meter groot worden. De Bananenplant verpotten is dus regelmatig nodig.
Bananenplant soorten voor binnen
Veruit de meest populaire Bananenplant soort voor binnen is de Musa acuminata Dwarf Cavendish. Deze soort is van oorsprong afkomstig uit Azië en werd door de Engelsman William Cavendish (vandaar de naam) naar Europa gehaald en door hem vermeerderd in kassen.
Het druppelen van water van de bladeren (of 'huilen') kan bij bijna alle planten voorkomen, maar er zijn bepaalde soorten waar je het met name regelmatig ziet, zoals de Alocasia en de Bananenplant. Het is zo veelvoorkomend dat ze hier zelfs een naam voor hebben bedacht: guttatie.”