Bij de aanvallen met atoombommen op Hiroshima en drie dagen later
Op 6 en 9 augustus 1945 werd het leven uit beide Japanse steden weggevaagd door 'Little Boy' en 'Fat Man', de bijnamen van de twee Amerikaanse atoombommen die met respectievelijk verrijkt uranium en met plutonium een massaslachting aanrichtten: 140.000 slachtoffers in Hiroshima, 80.000 in Nagasaki.
Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Gedurende de oorlog was in Amerika het zogenaamde Manhattan Project van start gegaan, een uitermate geheim project waarbij gewerkt werd aan de ontwikkeling van de atoombom.
Volgens een in 2004 afgerond onderzoek door de gemeente Hiroshima, heeft Little Boy in totaal 237.062 levens gekost. In Nagasaki zouden nog zo'n 70.000 mensen zijn omgekomen, onder meer als gevolg van leukemie.
De Amerikaan Paul Tibbets was de piloot die de eerste atoombom naar de stad Hiroshima bracht. Hij gooide deze atoombom op 6 augustus 1945 op de Japanse havenstad. De bom had de misleidende naam 'Little Boy' gekregen, maar in werkelijkheid was de bom 3 meter lang.
Personen die werden blootgesteld aan de stralingen moesten onder andere braken, verloren haar en hadden brandwonden. De meesten stierven binnen de drie tot zes weken na de aanval.Sommigen die de aanval overleefden, kregen enkele jaren nadien stralingsziekten en/of kanker.
De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki worden augustus 1945 getroffen door Amerikaanse atoombommen. Het doel is om Japan tot capitulatie te dwingen en een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Honderdduizenden Japanners komen om het leven.
Landen met het aantal aanwezige kernwapens
Verenigde Staten – 5113 (aantal tests: 1054, recentste in 1992) China – 400 (aantal tests: 45, recentste in 1996) Frankrijk – 300 (aantal tests: 210, recentste in 1996) Verenigd Koninkrijk – 200 (aantal tests: 45, recentste in 1991)
Rusland en de VS hebben samen nog steeds bijna 90 procent van alle kernwapens in handen. De cijfers blijven schattingen, zo benadrukt Sipri.
Op 6 en 9 augustus van het jaar 1945 werden de steden Hiroshima en Nagasaki beiden gebombardeerd met een atoombom. Een aantal dagen hierna gaf Japan zich over aan de Amerikanen. Hiermee kwam de Tweede Wereldoorlog eindelijk ten einde.
De Sovjet-Unie had even daarvoor de grootste bom in de geschiedenis tot ontploffing gebracht – de Tsar Bomba. De ontploffingskracht was 10 keer groter dan die van alle in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen bommen bij elkaar.
In Hiroshima wonen nog ongeveer 47.000 overlevenden. Hun gemiddelde leeftijd is 82. De hibakusha hebben hun verhaal overal ter wereld verteld, zowel in eigen persoon als via internet. Het Vredesmuseum van Hiroshima beschikt over een uitgebreide videocollectie met de verhalen van ruim 1500 overlevenden.
Op zondagochtend 7 december 1941 komt een Japanse oorlogsvloot aan bij de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op Hawaï. Met bommen en torpedo's bestoken de Japanners de Amerikanen. Als de aanval voorbij is zijn er meer dan 3.500 Amerikaanse doden en gewonden.
De atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen hadden een explosieve kracht van respectievelijk 15 en 21 kiloton (oftewel 15-21 miljoen kilogram) TNT. De krachtigste atoombom die ooit getest is, de Russische waterstofbom “Tsar Bomba”, had een kracht van maar liefst 50 megaton TNT, oftewel 50.000 kiloton TNT.
De bom op Hiroshima heette Little boy en de atoombom op Nagasaki heette Fat man.
De Tsar Bomba (Russisch: Царь-бомба; "tsarenbom") is de bekendste bijnaam van de AN602 (АН602), een waterstofbom die op 30 oktober 1961, ten tijde van de Koude Oorlog, tot ontploffing werd gebracht door de Sovjet-Unie.
De eerste kernbom is ontwikkeld en tot ontploffing gebracht tijdens het Manhattanproject onder leiding van de Amerikaanse natuurkundige Robert Oppenheimer. Een kernexplosie is de energie (vooral enorme hitte) die vrijkomt bij het splitsen van de atoomkernen van uranium of plutonium.
Die bevinden zich volgens de Amerikaanse Arms Control Association op zes NAVO-bases in vijf Europese landen: Kleine Brogel in België, Volkel in Nederland, Büchel in Duitsland, Incirlik in Turkije en Aviano en Ghedi in Italië. Oekraïne bezit geen kernwapens, net als Wit-Rusland en Kazachstan, maar dat was ooit anders.
Dat land heeft naar schatting tussen de veertig en vijftig kernkoppen in zijn bezit. Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat werd al jaren verondersteld, maar in 2019 werd dat per ongeluk bevestigd in een document van de NAVO.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
Lavrov doelt daarmee op de 150 nucleaire wapens die de VS binnen de NAVO heeft opgeslagen bij Europese bondgenoten. Het was lang een publiek geheim, maar door een fout van de NAVO werd in 2019 bekend dat er bommen liggen opgeslagen in België, Duitsland, Italië, Turkije én in Nederland in het Brabantse dorp Volkel.
Turkije bezit geen kernwapens en leeft het nucleaire non-proliferatieverdrag na sinds 1980.
“Hoe dan ook 'denken we' dat we een manier gevonden hebben om de desintegratie van het atoom te veroorzaken.” - President Harry Truman in zijn dagboek. Op 6 augustus 1945 wierp het Amerikaanse leger een atoombom op de Japanse stad Hiroshima. Drie dagen later detoneerde een tweede bom, ditmaal op de stad Nagasaki.
Japan: 3 miljoen doden
Hoewel Japan oorlog voerde in een groot deel van Azië, kwamen er 'slechts' 3 miljoen Japanners om. Tweederde van hen waren soldaten, terwijl de rest omkwam bij bombardementen op de steden. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki werden direct of indirect meer dan 200.000 mensen noodlottig.
Wereldwijd. Het totaal aantal doden van de Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945) bedroeg naar schatting 55 miljoen, waarvan de helft burgers. Alleen al aan de kant van de Sovjet-Unie vielen 20 miljoen doden.