Een back-up of reservekopie is een kopie van gegevens die zich op een gegevensdrager of binnen een applicatie bevinden om deze te kunnen herstellen mochten ze beschadigd raken.
Wat is een back-up? Een back-up is een reservekopie van bestanden, instellingen en programma's op een server of computer. Wanneer er iets mis gaat kan deze reservekopie geraadpleegd worden om bestanden, instellingen en programma's te herstellen naar de oude, danwel een nieuwe locatie.
Standaard gezien zou je ieder bestand moeten backuppen dat belangrijk is of dat je niet kwijt wil (documenten foto's, muziek, favorieten, emails maar ook evnetueel instellingen van bepaalde programma's en zo maar door). Je kan natuurlijk alles back-uppen.
Open WhatsApp. Tik op Meer opties > Instellingen > Chats > Chat back-up > Back-up maken naar Google Drive. Selecteer een frequentie voor back-ups, behalve Nooit. Selecteer het Google-account waarnaar je de back-up van je chatgeschiedenis wilt maken.
Afhankelijk van je instellingen wordt er ook periodiek een back-up van je chats gemaakt naar Google Drive. Als je WhatsApp van je telefoon verwijdert maar geen berichten wilt verliezen, zorg er dan voor dat je handmatig een back-up maakt van je chats voordat je de app verwijdert.
Reservekopie WhatsApp
Deze kopie wordt veilig en versleuteld opgeborgen in de cloud en je kunt 'm op elk gewenst moment op je (nieuwe) smartphone (terug)zetten. Een backup maken van WhatsApp is handig wanneer je een nieuwe telefoon koopt, maar ook wanneer 'ie kapot gaat of wordt gestolen.
Als organisatie ben je vaak afhankelijk van IT-systemen voor (kritieke)bedrijfsprocessen en voor het opslaan van data. Wanneer deze bedrijfsprocessen verstoord raken of belangrijke data verloren gaan, kan dit grote gevolgen hebben voor een organisatie. Daarom is het hebben van een back-up van groot belang.
Open de app Instellingen op je telefoon. Back-up. Bekijk onder Back-upgegevens van welke gegevens een back-up is gemaakt op je apparaat.
Download de Samsung Smart Switch app op beide telefoons via Google Play Store of via de Galaxy App Store. Open de app op het oude apparaat en op het nieuwe apparaat. In de meeste gevallen kan je kiezen of je een Android apparaat hebt, Windows apparaat of Apple apparaat. In dit geval kies je voor Android apparaat.
Tik op Instellingen. Tik op Cloud en accounts (Android 7 en 8) of Accounts en back-up (Android 9 en 10). Tik op Back-up en herstel (Android 9 en 10) Zorg dat onder 'Google-account' de opties Back-up van mijn gegevens en Automatisch herstellen aanstaan.
Selecteer het Google-account waar je de back-up wilt maken. Tik op 'Back-up maken' om een direct een back-up te maken. Dit kan eventjes duren.
Kun je WhatsApp berichten terughalen zonder back-up? Misschien wil je WhatsApp gesprekken terughalen via internet, bijvoorbeeld omdat je geen back-up meer hebt. Dit kan via een speciaal whatsapp-bericht herstelprogramma. Download en installeer dit programma en sluit het Android– of iOS-apparaat op de computer aan.
Ga naar Instellingen. Tik op Chats > Chat back-up > End-to-end versleutelde back-up. Tik op Uitschakelen. Voer je wachtwoord in.
Op je nieuwe telefoon:
Verbind je telefoon tijdens de set-up met een WiFi-netwerk. Log in met hetzelfde Google account. Kies in de lijst van back-ups de naam van je oude telefoon. Geef aan wat je over wilt zetten.
Berichten met vervaldatum is een optionele functie die je kunt inschakelen voor meer privacy. Als je Berichten met vervaldatum inschakelt, kun je berichten 24 uur, 7 dagen of 90 dagen nadat ze zijn verzonden laten vervallen.
Je account wordt verwijderd van WhatsApp. Je berichtgeschiedenis wordt gewist. Je wordt uit alle WhatsApp-groepen verwijderd. Je Google Drive-back-up wordt verwijderd.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.