Naast het dragen van stevige schoenen moet je ook rusten met hielspoor. Wanneer de voet meer rek nodig heeft, kan een hielspoor sok helpen. Ook al moet je rusten bij hielspoor; door een lichte spanning kan de peesplaat wat meer rek krijgen om grote trekkrachten beter op te vangen.
Blijf bewegen, maar sta of loop niet heel erg lang. Hielspoor gaat meestal vanzelf over. Dit kan een aantal maanden tot een jaar duren.
Vaak begint hielspoor met een milde pijn, welke toeneemt wanneer belasting niet wordt aangepast. In rust neemt de pijn af. Door de toenemende druk op de peesplaat kan en kleine zwelling ontstaan op de plek waar zich de meeste druk op uit oefent.
Rust, zooltjes, oefeningen en shockwave zijn enkele voorbeelden van behandelingen die aangedragen worden. En allemaal zijn ze in meer of mindere mate juist. Maar het maakt natuurlijk nog wel uit wat voor zooltjes je draagt en welke oefeningen je doet.
Adviezen bij hielspoor
Rust kan weliswaar helpen, maar vaak zijn de klachten zo weer terug als je weer probeert te gaan lopen. Beweeg daarom aangepast en op geleide van pijn. Bewegen kan door rustig wandelen. Stop als het pijn doet.
Een eenvoudige manier om thuis wat aan massage voor je hielspoor te doen is het onder de peesplaat heen en weer rollen met een golfbal, of eventueel een tennisbal als dit pijnlijk is. Je kunt dit gewoon doen terwijl je bijvoorbeeld achter je bureau zit te werken.
Iemand die last heeft van hielspoor zal vaak na lang stilstaan of zitten de meeste hevige pijn hebben. Het vervelende is dat na rust de pijn vaak erger wordt, wanneer men weer wil gaan lopen of staan geeft de voet direct een pijn reactie. Na korte belasting wil de pijn vaak weer afnemen.
Wanneer u de peesplaat blijft belasten bijvoorbeeld door een toename in gewicht dan kan het zich moeilijk herstellen. Ook diabetes, reuma en andere factoren hebben invloed op het herstel.
Het dragen van slippers is meestal niet verstandig als je hielspoor klachten hebt. Dit komt omdat de meeste slippers te plat en te hard zijn. Toch heeft het schoenenmerk Skechers een paar slippers uitgebracht die wel geschikt zijn bij hielspoor. Dit zijn de Skechers Arch Fit slippers.
Tegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren.
In combinatie met de versoepeling van de spieren en de betere doorbloeding, zal de kalk ophoping rond de aanhechting van de hielpeesplaat sneller worden afgevoerd door het lichaam. Kortom, u kunt de hielspoor te lijf gaan door gewoon te blijven lopen en te doen wat u wilt doen.
Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen en de pijn kan uitstralen naar de achillespees. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan.
Om de pijn dragelijker te maken kun je gebruik maken van pijnstillers en ontstekingsremmers. Indien je pijnstillers wilt gebruik dan adviseren bij om te starten met paracetamol. Dit is de meest onschuldige pijnstiller. Indien dit niet genoeg klachten verlicht dan kun je ibuprofen nemen.
Een veel voorkomend probleem aan de voeten zijn ontstekingen, zoals ontstekingen aan de bindweefselband onder de voet (fasciitis plantaris en hielspoor). Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dit probleem bevorderen, zoals rood vlees. Ook te veel omega-6 vetzuren kunnen hiertoe bijdragen.
Treedt er pijn onder je hiel op tijdens of na de training? Ga dan niet door met hardlopen. Neem rust totdat de pijn is afgenomen en bouw rustig op met wandelen. Zodra je pijnvrij kunt wandelen en rustige loopscholing kunt doen, kun je je training langzaam weer opbouwen.
Slechte schoenen: geen goed voetbed en / of slechte demping. Trauma: soms kan hielspoor van het ene moment op het andere ontstaan, bijvoorbeeld als je met de hiel op een scherp steentje stapt. Geen demping in de schoenen. Overgewicht (soms door zwangerschap)
Het kan in dit soort gevallen geadviseerd worden, net als Naproxen of Voltaren. De pijnstillers worden meestal oraal ingenomen, maar sommige middelen, zoals Voltaren Emulgel, kunnen ook op de huid gesmeerd worden. Let wel goed op eventuele bijwerkingen.
Fysiotherapeuten zijn opgeleid om hielspoor te evalueren en behandelen. Als bij u hielspoor is vastgesteld, zal uw fysiotherapeut met u een programma opstellen om uw symptomen te verminderen met daarin onder andere: Stretchoefeningen om de soepelheid van uw enkel en peesplaat te verbeteren.
Vooral als je nog niet lang hielspoor hebt kun je het met zelfhulp goed behandelen. Denk dan aan rust nemen, rekoefeningen doen en goede schoenen dragen. Ook simpele middelen als de Strassburg Sock en inlegzooltjes helpen vaak. Anders moet je naar een arts.
Een hielspoor is een doornvormige verkalking onder het hielbeen en wordt vaak verward met een peesplaatoverbelasting onder de voet, de fasciitis plantaris. De doornvormige verkalking zit ter hoogte van de aanhechting aan de peesplaat. Zo'n verkalking is duidelijk te zien op een röntgenfoto.
Fietsen met hielspoor kan zeker. Het is zelfs een goede vervanging van zwaardere sporten die je door de hielspoor niet meer kunt beoefenen. Zorg ervoor dat je niet te hard van stapel loopt.
Soms is de pijn te heftig of de schade die je oploopt te groot en moet je gewoon kijken of je geen andere sporten kunt kiezen. Je zult dan moeten stoppen met bijvoorbeeld hardlopen of voetbal. Vaak worden fietsen en zwemmen aangeraden.
Stap 1: Maak alle haakjes los en trek de Strassburg sok volledig over de kuit. Zorg dat de D-vormige ring aan de voorkant zit, net onder de knie. Stap 2: Sla de velcro-band achter de knie langs en maak hem stevig vast, zonder te knellen. Deze band zorgt ervoor dat de sok niet afzakt 's nachts.
Vermoedt u dat u hielspoor heeft? Uw podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klacht en kan bij een afwijkende voetstand corrigerende steunzolen maken die verlichting bieden. De steunzolen zorgen dan voor een vermindering van de trekkracht op de peesplaat onder de voet.