Als uw hoornvlies van vorm is veranderd door het dragen van contactlenzen, zal de chirurg niet nauwkeurig kunnen voorspellen hoe het zal reageren op de laser die tijdens de ingreep wordt gebruikt. Als gevolg hiervan kunt u suboptimale resultaten of zelfs complicaties krijgen.
Tijdens de behandeling ontstaat een klein gaatje in de huid, een piepklein wondje dus, en make-up zit helaas vol bacteriën waardoor je de kans op een infectie vergroot. Natuurlijk ontsmetten wij je huid voor en na de behandeling, maar we adviseren je met een schoon velletje te komen.
Algehele verdoving (narcose) Bij een algehele verdoving (narcose) krijgt u een slaapmiddel via een infuus toegediend. U valt in slaap en wordt pas na afloop van de operatie weer wakker. - Vaak kan er een 'blauw oog' ontstaan.
Bel bij verkoudheid, krasje, puistje of koortslip
Voordat u de operatiekamer op gaat controleren wij of u een huidbeschadiging heeft, vanwege het infectierisico kan de operatie mogelijk niet doorgaan.
Voor de operatie is het van belang dat de huid niet te vet is. U wordt daarom gevraagd om geen bodylotion te gebruiken. Als u aan uw gezicht geholpen wordt, mag u geen make-up of dagcrème gebruiken.
Make-up, nagellak en gelnagels: gebruik geen make-up en haal nagellak of gelnagels weg. Tijdens de operatie moeten we namelijk de kleur van uw huid en nagels kunnen zien. Hygiëne: tijdens de operatie moet uw huid schoon zijn. Ga daarom voordien onder de douche of in bad.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent. Of zorg dat er die nacht iemand dicht bij u in de buurt goed bereikbaar is, zodat u snel hulp hebt bij eventuele complicaties. De behandelend anesthesioloog maakt afspraken over de voor u geschikte pijnmedicatie.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven. Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Naar huis. Nadat u onder narcose bent geweest, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent.
Bijwerkingen en complicaties
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen, afhankelijk van de grootte van de operatie.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
Waterijsjes hebben een pijnstillend effect en verminderen daarmee de behoefte aan pijnstillers. Ook hebben zij een positief effect op de patiënttevredenheid. Hiermee onderscheidt het Maasziekenhuis zich op het gebied van welbevinden direct na de operatie.
Douchen en baden
Ga niet in bad tot de wond helemaal gesloten is en de hechtingen zijn opgelost of verwijderd. Als de wond te nat wordt, is er een grotere kans op infectie en geneest de wond minder goed. Zwemmen en het gebruik van de sauna wordt de eerste 5 weken na de operatie afgeraden.
Hoe moet het als ik ongesteld ben tijdens de operatie? Je kunt gewoon een maandverband of een tampon dragen. Dan is er niets aan de hand.
Patiënten vrezen soms dat ze tijdens de ingreep gaan wakker worden. Dit “wakker worden” slaat dus eigenlijk op het bewust beleven van wat er tijdens de operatie gebeurt. Zoals hoger gesteld is de slaap, het verlies van het bewustzijn dus, maar één component van de anesthesie zelf.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Meestal via infuus
Voor de algehele verdoving werken we met het slaapmiddel propofol. Net voordat we dat toedienen, krijgt de patiënt zuurstof via het kapje. Dan heeft het lichaam extra zuurstof in het bloed en dat maakt de anesthesie veiliger.” Al binnen een minuut is de patiënt in een diepe slaap.
Bij haaruitval na narcose vindt er over het algemeen een periode van veelvuldig haarverlies. Gelukkig wordt het daarna vanzelf minder. Gemiddeld houdt het haarverlies 6 tot 9 maanden aan met een maximum van 12 maanden. Daarna moet de oude staat van het haar weer terug zijn.
Trauma. Volgens anesthesioloog professor Albert Dahan van het Leidsch Universitair Medisch Centrum komt dit tussen de 10 tot 100 keer per jaar voor in Nederland. Niet iedere patiënt die wakker wordt tijdens de operatie krijgt dit bewust mee.
Kan ik wakker worden tijdens een operatie? Het tijdens een operatie bij bewustzijn komen en je dit later herinneren, wordt awareness genoemd. Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses.
Wat is de kans op overlijden tijdens een operatie? Deze kans is heel erg klein, ongeveer 1 persoon van de 100.000 patiënten die geopereerd wordenkomt tijdens de operatie te overlijden.
Type A is het meest risicovol, omdat de meest vitale organen – namelijk het hart en de hersenen – van het lijf dan in gevaar komen. Als de wand van de aorta dunner wordt, kan deze scheuren, waardoor iemand door massaal bloedverlies overlijdt.
Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren. De slaapmiddelen krijgt u via een infuus. U wordt beademd en uw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en diepte van de anesthesie worden in de gaten gehouden.