Over het algemeen is elke deurklink en het bijbehorende beslag qua gebruik hetzelfde. Dus welke deurklink u nodig heeft, is puur afhankelijk van wat uw smaak is, wat u mooi vindt en wat u handig vindt. Bij een deurklink voor bijvoorbeeld de badkamer of de buitendeur is een slot aan te raden.
De deurdikte van uw binnendeur- of buitendeur is van belang om te bepalen hoe lang uw cilinder en de montageschroeven moeten zijn waarmee u het deurbeslag op uw deur monteert. Standaard zijn deuren 38-42 mm dik. Wanneer uw deur dikker dan 43 mm is, heeft u een langere krukstift en langere montageschroeven nodig.
Om er zeker van te zijn dat het deurbeslag bij uw deur past, kunt u enkele metingen uitvoeren. Meet de deurdikte, het gatenprofiel en de PC maat. De laatstgenoemde maat is de afstand tussen het midden van het krukgat en het midden van de profielcilinder. Meet deze maat voordat u het slot plaatst.
Ieder materiaal heeft verschillende voordelen. Zo zijn RVS of messing erg stevige, krasvaste en onderhoudsarme materialen. Als jouw interieur strak en modern is, kun je kiezen voor aluminium deurbeslag in een stijlvolle zwarte uitvoering.
Om uit te komen bij de juiste maatvoering, bereken je de hart-op-hart maat van jouw insteekslot – ook wel de slotsparing genoemd. Dit is de afstand tussen het midden van het krukgat (dat deel waar de kruk in valt) en het midden van het sleutelgat.
Een deurkruk / deurklink is een bedieningsorgaan om een deur te openen en te sluiten. In de volksmond heeft noemt men deze deurkrukken' en deurklinken ook wel simpelweg 'klinken' of 'krukken'. Onze vakmatige voorkeur gaat als sinds 1884 uit naar de term 'deurkruk'.
Verkropte of afgezette deurgrepen
Een verkropte of afgezette deurgreep is ideaal voor smalle deurprofielen. Waarom? Omdat deze deurgreep verticaal wordt bevestigd. De greep heeft bovendien smallere voetjes- of bevestigingspunten.
Bij de meeste moderne deurklinken zult u aan de onderkant een inbusbout aantreffen.Hiermee zit de deurkruk vast op de krukstift. Als de kruk loszit, is de beste optie om eerst de inbusbout aan te draaien. De schroef kan na een tijd wat losser geraken en zal dus weer vastgedraaid moeten worden.
Kies eens voor een witte of licht geschilderde deur. Het hout zal minder werken, doordat de lichtgekleurde verf zorg voor minder warmte. Wat ook kan helpen is het installeren van een driepuntsluiting. Dit zorgt voor extra weerstand waardoor u het kromtrekken van de deur iets kan tegengaan.
Zoals de naam al zegt: een kortschild is in verhouding een stukje korter dan een langschild. Deurkrukken op schild zijn leverbaar met een blind schild, maar het schild kan ook voorzien zijn van een sleutelgat, PC-gat of een toiletslot, zoals je hierboven kunt zien bij onze deurkruk Tipo op ovaal langschild.
Een geveerde deurklink is een deurklink met een veer in het rozet. Deze wordt op een speciale manier gemonteerd, waardoor de klink met een veer altijd weer terug veert naar een horizontale stand. Normaal gesproken zorgt het insteekslot er voor dat de deurklink weer terug springt naar de originele stand.
Deurbeslag kan uit verschillend materiaal bestaan. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type deurbeslag. Het deurbeslag met scharnieren en beveiliging bestaat uit aluminium of roestvrij staal (RVS). Zoekt u deurklinken als deurbeslag, dan bestaat dit ook voornamelijk uit aluminium en RVS.
De deurkruk omhoog zetten maakt dat een deur minder makkelijk geopend kan worden. Dit is wenselijk wanneer uw huisdier regelmatig ontsnapt of wanneer uw peuter inmiddels bij de deurklink kan. Als u even niet oplet zit uw peuter dan bijvoorbeeld op de trap óf bij het gasfornuis met hete pannen.
Rozetten zijn bedoeld om deurkrukken af te werken en schroefgaten te bedekken. In deze categorie vallen ook sleutelplaatjes, blinde plaatjes en toiletgarnituur. Voor iedere oplossing is een rozet te vinden.
De krukstift is een vierkante metalen pen die de deurkrukken aan beide zijden van de deur met elkaar verbindt. Om deze reden wordt de krukstift ook wel de verbindingsstift genoemd. Ook de term deurkrukstift wordt veel gebruikt.
Staat u voor de deurkruk en wijst deze naar links dan heeft u een linker deurkruk nodig. Als u de deurkruk of raamkruk normaal bij openen van de deur of het raam met uw rechterhand vast pakt, heeft u een rechter deur of raamkruk nodig.
Plaats je een deurkruk rechtstreeks op een deur, dan is er voortdurend wrijving tussen de klink en de deur. Daardoor bestaat de kans dat de verf op de deur gaat slijten. Gebruik je een rozet of schild als 'tussenstuk', dan kan de kruk vrij bewegen zonder dat het bewegende deel direct in contact staat met de deur.
Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een profielcilinder, dan zijn er drie standaard maten: 55, 72 en 92 mm. Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een baardsleutel, dan zijn er twee standaard maten: 56 en 72 mm.
De geadviseerde hoogte van een deurklink is 105 cm vanaf de onderzijde van de deur. Dat is dus iets meer dan een meter hoogte. Dit is een ideale grijphoogte voor iedereen.
De meest courante doornmaten zijn 50 mm, 55 mm, 65 mm, 70 mm, en 80 mm. Deze maat is belangrijk om te weten om ervoor te zorgen dat de deurkruk op de juiste afstand van het slot zit. Het is belangrijk om te realiseren dat deze maten ook van toepassing kunnen zijn bij de vervanging van bestaande sloten.
Zorg dat de deur de juiste maten heeft. Hierbij moet je rekening houden met de draainaden van de deur. Hierbij moet je rekening houten met ongeveer 2,5 mm speling boven, 2,5 mm speling aan de zijkanten van de deur en 5 mm speling onderaan de deur. Deze draainaden zijn nodig zodat de deur goed in het kozijn kan draaien.
Doornmaat slot meten
Met de doornmaat van een slot wordt de afstand tussen de voorplaat (1) (het gedeelte dat zichtbaar is aan de kopse kant van de deur) en de het hart van het cilinder- of krukgat (2) bedoeld. De standaard doornmaat is bij insteeksloten 50 mm.
Wanneer je een nieuwe binnendeur koopt, wordt deze deur standaard uitgerust met een zogenaamde slotgatboring. Dit boorgat in de deur maakt het mogelijk om een deurslot te monteren.