Je kunt de luizen met het blote oog zien tussen de vacht van de hond. Ze zien eruit als lichtschuwe bleke beestje van 1 tot 2 millimeter lang. Luizen zijn blauwgrijs en bruin van kleur. De eitjes zijn wit, dit ziet eruit als kleine huidschilfertjes, maar ze plakken aan de haren vast.
Volwassen vlooien kunt u zien kruipen over de huid van uw hond. Ze zijn zo'n 2-3 mm lang en hebben een rode of bruine kleur. Een vlo legt per dag wel 20 tot 50 verse eitjes. De eitjes van vlooien zijn heel klein, slechts een halve mm en hebben een ovale vorm en witte kleur.
Luizen kunnen eenvoudig worden bestreden met een anti-vlooienmiddel als Frontline Spot On. Daarnaast is het – net als bij een vlooienbesmetting – belangrijk om ook de omgeving van uw huisdier goed te behandelen. Was het ligkussen, speeltjes en kleedjes op hoge temperatuur in de wasmachine.
Anders dan luizen, kleven vlooien niet aan de haren of de huid. Ze kunnen dus op de grond of in de mand van je huisdier vallen. Als een mens gebeten wordt door een vlo, heeft hij het beestje hoogstwaarschijnlijk overgekregen van een huisdier, zoals een hond of een kat.
Bij honden kun je twee soorten luizen onderscheiden: de zuigende luis en de bijtende luis. De zuigende luis kan voorkomen bij honden en voedt zich met het bloed van zijn gastheer. De bijtende luis kan voorkomen bij honden en katten, en voedt zich met huidschilfers en talg.
Symptomen van luizen bij honden
Als een hond last heeft van luizen, krijgt hij heel veel jeuk en huidbeschadigingen waardoor hij gaat krabben en stinken. In de vacht komen vaak klitten te zitten en het gaat stinken. Je kunt de luizen met het blote oog zien tussen de vacht van de hond.
Luizen kunnen eenvoudig worden bestreden met een anti-vlooienmiddel als Frontline Spot On. Daarnaast is het – net als bij een vlooienbesmetting – belangrijk om ook de omgeving van uw huisdier goed te behandelen. Was het ligkussen, speeltjes en kleedjes op hoge temperatuur in de wasmachine.
Vlooien komen zeer veel bij de hond. Honden hebben meestal kattenvlooien bij zich. Circa 85% van de vlooien bij hond en kat zijn kattenvlooien. Meestal hebben de baasjes niet door dat hun hond vlooien bij zich draagt.
Een hoofdluis is een parasiet die leeft van mensenbloed. Het beestje is ongeveer 3 mm groot en is grijsblauw, of roodbruin nadat er bloed is opgezogen. De eitjes van de hoofdluis heten neten en zijn egaal zandkleurig tot bijna zwart en lijken op roos.
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
De mijten zelf zien eruit als grote schilfers. Ze worden ook wel 'wandelende roos' genoemd. Het typische kenmerk van een infectie met de mijten van Sarkoptes is een extreme jeuk met een kenmerkend verspreidingspatroon. Het meest getroffen zijn de ellebogen, de oorschelpen en de buik.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
De niet-gravende mijten bevinden zich in de vacht. Een van de meest voorkomende parasitaire huidinfecties bij de hond wordt veroorzaakt door de gravende mijt Demodex canis. Vooral bij jonge honden komt een infectie met de demodexmijt regelmatig voor. Dit wordt demodicose, of jonge hondenschurft genoemd.
Je ziet een rood bobbeltje met een wit of soms rood puntje erin. De beten zitten vaak op voeten, onderbenen, liezen en/of in oksels. Vlooien kunnen ook 'proef-bijten'. Ze happen dan een paar keer toe om te testen of je bloed wel geschikt is.
Beste vlooienmiddel voor de hond
Een middel zoals bijvoorbeeld de Stronghold of Beaphar is één van de meest moderne en bovendien ook veiligste middelen tegen vlooien bij honden. De werking van een pipetje tegen teken is 3-4 weken. Een pipetje in de nek is bovendien zeer eenvoudig toe te dienen.
Vlooieneitjes herkennen
Hoe zien vlooieneitjes eruit? Je herkent ze als witgele, ovale 'korreltjes' van een halve millimeter groot. Een wijfje legt ongeveer vier tot acht eitjes per keer, maar in totaal zo'n 48 eitjes per dag. Bij voorkeur in de vacht van een hond of kat.
Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon.
Hoofdluis gaat niet vanzelf over. Hoofdluis behandelen kan op twee manieren. De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Denk daarbij aan struiken, in het gras en op andere plaatsen. Daar wachten ze op een kans om een gastheer te vinden, bijvoorbeeld jouw hond. Als ze eenmaal een hond bereikt hebben, voeden ze zich met zijn bloed. De meeste vlooien vestigen zich op de rug, in de lies of in de oksels van je hond.
Helaas kunnen vlooien gemakkelijk in je huis komen. Vlooieneitjes in de thuisomgeving kunnen bijvoorbeeld meeliften op kleding. Ook kunnen vlooien worden binnengebracht door honden die op bezoek komen. Of ze zitten op wilde dieren zoals muizen die hun nest hebben onder je vloer.
Het uitsluiten van een vlooienallergie is relatief eenvoudig. Dit kunt u doen door de hond strikt elke 4 weken met een goed en betrouwbaar antivlooienmiddel te behandelen. Doe dit ook als u geen vlooien ziet bij uw hond!
Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
In de Frontline Spray zit fipronil. Dit is de stof die vlooien en teken bestrijdt. Zodra de volwassen parasieten met de spray in contact komen, sterven vlooien binnen 24 uur en teken binnen 48 uur.
De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een volwassen hoofdluis is ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Hij is grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur.