[ov] naar een later tijdstip verschuiven.
[ov] naar een later tijdstip verschuiven.
In de film- en boekenwereld is suspense een gangbaar begrip. Het is een spanningstechniek om het publiek geboeid te houden. In het Engels betekent het letterlijk uitstel of opschorting. Hiermee wordt de kern van de techniek duidelijk: iemand die een verhaal vertelt, kan suspense gebruiken om spanning op te bouwen.
Het bijbehorende zelfstandig naamwoord procrastinatie betekent eigenlijk 'uitstel', maar wordt vaak gebruikt in de betekenis 'uitstelgedrag': het (structureel) uitstellen van vervelende of inspannende taken waarvan iemand eigenlijk wel weet dat uitstellen niet handig is.
Uitstelgedrag kan je zien als een ziekte. Het komt voor in verschillende vormen, er zijn verschillende behandelingen en iedereen reageert daar anders op. Net als met een ziekte begin je toch niet zomaar met een behandeling? Nee, met een ziekte wil je weten met welke vorm je te maken hebt.
Het uitstelgedrag wordt altijd ergens door veroorzaakt. Vaak door de angst om iets verkeerd te doen of te falen. Een veelvoorkomende vorm hiervan is faalangst. Zonder dat je er perse bewust van bent, ben je al bang om iets fout te doen voor je eraan begint, dus stel je het maar uit.
datum waarop iets klaar of gebeurd moet zijn
Algemeen tijdslimiet, de laatste datum waarop iets afgewerkt moet zijn.
Een deadline is een limiet of tijdslimiet. Zeg maar een uiterste datum of uiterste termijn waarop iets klaar moet zijn. Een deadline kun je afspreken met elkaar.
Uitstelgedrag is werk en taken die jij je hebt voorgenomen niet doen én je er echt slecht over voelen. Je lichaam maakt stresshormonen aan; adrenaline, noradrenaline en cortisol. Je ervaart stress, piekert, maakt je zorgen en voelt je opgelaten. Je voelt je minder trots op jezelf.
Uitstelgedrag is een manier om je stress te verminderen. Wanneer je voor een moeilijke taak staat, is de gedachte om aan de slag te gaan overweldigend en raak je angstig. Maar door de taak een paar uurtjes of dagen uit te stellen, krijg je de tijd om je gedachten te ordenen en je geest leeg te maken.
Het continu uitstellen van een klus kan zeer nare gevolgen hebben. Zo kan het dat de toenemende mate aan stress zorgt voor een vicieuze cirkel: Omdat je niet wil of kan beginnen aan de taak kan je nerveus worden of stress krijgen, en deze stress kan er voor zorgen dat je niet wil of kan starten met een bepaalde taak.
En nu is het afgelopen: zo stop je uitstelgedrag
Daarom: – Verban iedere afleiding van uw werkplek: geen radio, geen televisie, liefst ook geen telefoon. Zet uw mobieltje uit en laat uw mailprogramma gesloten. En gooi die games van uw computer!
Vragen om uitstel is geen recht. De rechter bepaalt of de zitting doorgaat met of zonder u. Soms beslist de rechter pas op de zitting of u uitstel krijgt of niet.
Probatie uitgelegd
De rechter kan 2 kanten uit met probatie: Probatieopschorting: hij spreekt geen straf uit zolang u de voorwaarden naleeft. Probatie-uitstel: de rechter spreekt een straf uit die u niet hoeft uit te voeren zolang u de voorwaarden naleeft.
Te laat zonder uitstel
Heb je de aangifte niet op tijd hebt ingediend en geen uitstel aangevraagd?Dan loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Daarvoor moet de Belastingdienst wel nog een herinnering én een aanmaning sturen.
Uitstelgedrag is soms heel simpel
Maar er is één veelvoorkomende valkuil die ervoor kan zorgen dat je een hele dag weinig uit je handen krijgt, terwijl je het vrij eenvoudig kunt oplossen. Deze kleine oplossing kan het verschil maken tussen een waardeloze dag en een lekker productieve dag.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen vooral spijt krijgen van de dingen die ze niet gedaan hebben, dan de dingen die ze wel hebben gedaan. De gevolgen van uitstelgedrag hebben daarom vaak een negatief gevolg voor jezelf. Het zorgt voor schuldgevoelens, spijt, schaamte en soms voor een negatief zelfbeeld.
Uitstelgedrag kan het werkproces van jou en je collega's vertragen. Het goede nieuws is dat je je daar persoonlijk niet schuldig over hoeft te voelen. Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado (VS) blijkt namelijk dat uitstelgedrag gewoon in onze genen zit (en dus erfelijk is).
Wat doe je eraan? Uitstelgedrag oftewel procrastinatie is de neiging om “uit te stellen wat nodig is om een bepaald doel te bereiken” (Lays, 1986). Iedereen stelt wel eens iets uit. Soms kan dat ook niet anders en moet je kiezen waar je je tijd in investeert, omdat je nu eenmaal niet alles tegelijk kan doen.
Uitstelgedrag is menselijk. Een beetje lanterfanten is bovendien zo erg nog niet, maar bij één op de vijf volwassenen neemt het uitstelgedrag, ook wel procrastinatie genoemd, chronische vormen aan en leidt het tot stress en gevoelens van angst en depressiviteit.
Zelfdiscipline is exact het tegenovergestelde van uitstelgedrag. En omdat veel mensen kampen met uitstellen betekent dit vaak ook dat zij een gebrek een zelfdiscipline hebben.
Hoeveel kinderen zijn betrokken bij echtscheidingen? In 2022 scheidden de ouders van 21 982 kinderen na een huwelijk. Daarnaast zijn er jaarlijks naar schatting ruim 20 duizend kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan zonder dat ze getrouwd waren. In 2022 gingen 23 603 echtparen uit elkaar.