Naast de Voedselbank komen er ook steeds meer Kledingbanken in ons land. Zoek even online of er een bij jou in de buurt zit en kijk aan welke kleding ze behoefte hebben. Kleding die kapot of versleten is maar niet vies (dus geen vlekken) kun je inleveren in een van de textielbakken van Sympany.
Er zijn genoeg mensen die je blij kunt maken met jouw oude spullen. Breng het naar de kringloopwinkel (sommige kringloopwinkels halen het zelfs bij je op) of gooi het in een bepaalde bak, zoals de Humana kledingcontainer. Sommige spullen zijn voor jou niets meer waard, maar voor een ander wel.
Spullen die hun functie hebben verloren. Denk aan kinderschoentjes die te klein zijn geworden. Of speelgoed waar je kinderen niet langer in geïnteresseerd zijn. Gadgets die je kocht omdat je dacht dat ze je leven makkelijker zouden maken.
Via SpullenSchenken.nl kun je kijken welke goede doelen bij jou in de buurt je blij kunt maken met jouw (tweedehands) spullen. De website werkt heel simpel en er is een grote diversiteit aan goede doelen, kerkelijk/niet kerkelijk, voor dieren, voor milieu etc. Echt een dikke pluim voor deze ladies!
Spullen doneren voor vluchtelingen kan via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vindt u een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. En informatie over het doneren van spullen. Ook kunt u er een eigen initiatief aanmelden.
Het COA adviseert mensen die goederen of geld willen doneren het volgende: U kunt terecht bij de Welkom Winkels van het Rode Kruis in de buurt van asielzoekerscentra. Kijk voor de inzamelpunten op www.hulpvoorvluchtelingen.nl . Ook kunt u terecht bij het Leger des Heils.
Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
Voor sommige mensen voelen deze voorwerpen als een manier om hun leven te documenteren. Weggooien voelt alsof ze dat deel van hun leven verliezen. ' Door de emoties die hun bezit oproept, hebben mensen die aan verzamelzucht lijden moeite hun spullen in verschillende categorieën in te delen.
Geen bewaarplicht voor particulieren
Maar de Belastingdienst mag tot 5 jaar terug belasting navorderen. Daarom is het verstandig om uw administratie in ieder geval 5 jaar te bewaren. Dan heeft u bewijs als u het niet eens bent met de navordering.
Maak een herinneringsdoos. Spullen die je heel graag wil bewaren maar die geen prominente plek in je huis nodig hebben, kun je verzamelen in een mooie herinneringsdoos. Deze kun je kopen (bijvoorbeeld https://herinnerdingendoos.nl) of zelf maken.
Een Amerikaan heeft gemiddeld 300.00 spullen in zijn huis, weten we uit onderzoek. Bij de gemiddelde Nederlander is het vast niet heel veel anders. Van spullen kan je enorm blij worden.
De Voedselbank kennen we vaak wel, maar ook Kledingbanken helpen mensen die het (tijdelijk) minder breed hebben. Kijk of er een bij jou in de buurt zit. Dierenasielen zijn vaak erg blij met je oude handdoeken. Een Blijf van mijn Lijf huis is vaak ook erg blij met goede tweedehands kleding en verzorgingsproducten.
Drang om te verzamelen is universeel
De meeste mensen hebben ooit in hun leven wel eens iets verzameld. De drang om te verzamelen en spullen te vergaren is vrij universeel. Veel dieren verzamelen ook, maar dan voornamelijk voedsel in plaats van spulletjes.
Mensen met een verzamelstoornis (in de volksmond ook wel 'verzamelwoede', 'verzameldrang' of 'hoarding' genoemd) hebben een sterk gevoelde behoefte om bepaalde voorwerpen te bewaren. Het wegdoen van deze spullen gaat samen met een gevoel van lijden.
Poets van boven naar beneden. De gouden regel van schoonmaken is altijd: poets van boven naar beneden. Dat geldt zowel voor je hele huis als voor iedere kamer op zich. Als je eerst de vloeren reinigt en daarna de kasten afstoft, valt het vuil zo weer op de schone vloer!
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
Asielzoeker in huis
Het is niet mogelijk om een asielzoeker (iemand zonder verblijfsvergunning) in huis te nemen, tenzij de asielzoeker afziet van de centrale opvang bij het COA en de bijbehorende verstrekkingen. De asielzoeker is dan zelf verantwoordelijk voor zijn basisbehoeften en verzekeringen.