Er zijn verschillende manieren om rozen te laten drogen. Kies voor een oven als je de rozen snel wil hebben of laat ze een paar maanden ondersteboven hangen op een droge en donkere plek. Gedroogde rozen kun je gebruiken als wandversiering, verwerken in DIY projecten of gebruiken in de thee.
Pluk de rozenknoppen, neem de blaadjes in 1 hand en haal, met een draaiende beweging van uw vingers van de andere hand, de knop in 1 keer van de rozenblaadjes af. Verdeel de rozenblaadjes op de roosters van uw voedseldroger. Zet de voedseldroger op 35 graden en droog de rozenblaadjes voor ongeveer 2,5 tot 3 uur.
Rozenthee | recept
Neem 1-2 kopjes verse of droge pesticidevrije rozenblaadjes. Was de rozenbladeren en doe dezen in een theepot. Voeg dan 3 bekers water toe. Kook 4 á 5 minuten tot het water nét niet gaat koken.
Alleen de wilde roos – de Rosa gallica -, de Rosa centifolia, de zogenaamde koolroos en de Damascener roos zijn geschikt om de kostbare thee van te zetten.
Plaats de rozen in een donkere en droge ruimte en laat ze hier ongeveer 3 weken hangen. Check na deze periode of ze droog zijn. Wanneer dat het geval is kun je haarlak (zonder parfum) over de rozen sprayen. Door rozen te drogen met haarlak zorg je ervoor dat de rozen steviger worden en langer mooi blijven.
Een betere methode is om hem in een donkere, goed geventileerde ruimte op zijn kop op te hangen aan een waslijntje. De temperatuur daar moet minstens 10 graden zijn en het moet er niet te vochtig zijn. Een garage, schuur of zolder zou prima zijn.
Droogbloemen zelf maken: aan de lucht drogen
Je bindt de bloemen/planten die je wilt drogen samen tot een boeket. Vervolgens hang je dit boeket ondersteboven in een koele, droge en liefst donkere ruimte. Afhankelijk van de gebruikte bloemen duurt het tussen 2-4 weken voordat de bloemen gedroogd zijn.
Rozenthee staat bekend als natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer. Ook ondersteunt het je spijsvertering en je immuunsysteem. Het kan worden gebruikt als detox thee om je lichaam te ontgiften en zuiveren. Of als ontspannende thee voor het verlichten van stress.
Rozenwater is erg goed voor je doorbloeding en kan daarom gebruikt worden als een midel tegen haaruitval. Het heeft voedende en hydraterende eigenschappen. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van rozen, kun je een hoofdhuid ontsteking er goed mee behandelen.
Thee maak je door een eetlepel verse of gedroogde rozenbottels met een liter koud water zacht aan de kook te brengen. De zaadjes mogen erbij. Draai het vuur uit wanneer het kookt en laat het nog tien minuten trekken voordat je het zeeft en drinkt. Een eventueel overschot kun je in een thermosfles bewaren.
Heerlijk in een geurzakje, badwater, thee of om mee te koken
De rozenknopjes worden ook veel gebruikt in desserts en als smaakmaker in Noord-Afrikaanse gerechten en je kunt ze ook gebruiken om een heerlijk kopje rozenthee van te drinken. Rozenthee werkt effectief bij darmklachten en werkt ontstekingsremmend.
Witte thee bevat minder cafeïne dan groene en zwarte thee en daarom mag je dagelijks gerust één of twee kopjes witte thee drinken. Kruidenthee en rooibos bevatten geen cafeïne, deze theesoorten mag je dus onbeperkt drinken.
Rozenblaadjes bestellen bij Rozen.nl is een uitstekende keuze als u wilt kiezen voor kwaliteit en versheid!
Wist je dat je van rozen ook een heerlijke lekkernij kan maken? De gekonfijte rozenblaadjes hebben een zachte en zoete smaak. Je kunt deze gewoon zo snoepen of je gebruikt deze als versiering op taart, cake, gebak en ijs.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Deze blaadjes zijn kleurvast voor circa 3 tot 5 weken, mits donker en droog bewaard. Na deze periode kunnen de rozenblaadjes iets verkleuren.
De vitamine A in Rozenwater zorgt ervoor dat dit hydrolaat uitstekend werkt tegen een onzuivere huid en puistjes en mee-eters. Dit komt doordat Rozenwater een ontstekingsremmende werking heeft en helpt bij het reinigen van de poriën.
Was de rozenblaadjes en geef ze even de tijd om te drogen of dep ze af. Voeg de zoete amandelolie, jojoba olie en verse rozenblaadjes allemaal toe in de maatbeker afgedekt met aluminiumfolie of gebruik een weckpot met deksel. Zet de maatbeker/weckpot in het steelpannetje en laat het geheel rustig au bain marie opwarmen.
Wanneer je een flesje rozenwater in de winkel koopt, let je op de houdbaarheidsdatum op de flacon. Voor zelfgemaakt rozenwater geldt een houdbaarheid van 1 week. Nadien verliest het water de verzorgende eigenschappen en frisheid.
Een zelfgemaakte rozenscrub maken kan een leuk cadeau zijn, of een zelfgemaakte traktatie voor jezelf. Het is een geweldige manier om rozenblaadjes te gebruiken en gemakkelijk te maken. We raden aan om voor deze scrub roze rozen te gebruiken, omdat ze hun kleur wat beter lijken te behouden dan andere kleuren.
De rozenknopjes en -bloemen kun je vanaf mei oogsten. De bottels en zaden zijn vanaf augustus plukklaar. Als je de zaadjes roostert in een droge koekenpan, kun je ze – net als pijnboompitten – eten. En ook andere onderdelen van de roos zijn eetbaar en bevatten ook nog een snufje geneeskracht.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
Droogbloemen houden van schaduw en blijven het langst mooi binnenshuis. Houd ze uit direct zonlicht, hierdoor de kleuren vervagen en de bloemen broos kunnen worden. Bewaar droogbloemen niet in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen ze slap en bruin worden.