Je kunt zoete aardappelen ongeveer een week bewaren op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plaats. Zeker niet in de koelkast, dan bederven ze juist sneller. Gekookte of gebakken zoete aardappelen blijven ongeveer 4 tot 5 dagen goed in de koelkast.
Je kunt zoete aardappelen ca. 1 week bewaren bij een temperatuur van 12-16°C. Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats. Stop ze niet in een plastic zak, want aardappelen moeten kunnen 'ademen'.
Gekookte, gesneden zoete aardappelen bewaren. Bewaar gesneden, gekookte zoete aardappelen maximaal 7 dagen in de koelkast. Leg je zoete aardappelen binnen een uur nadat je ze gekookt hebt in een luchtdichte opbergdoos.
Hoe moet je Zoete Aardappel bewaren? Je kunt het beste vaststellen of Zoete Aardappel niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Zoete Aardappel rotte plekken heeft, uitgedroogd, beschadigd, slap, uitlopers heeft of beschimmeld is dient het product weggegooid te worden.
Zoete aardappelen kun je invriezen. Kook ze eerst voordat je ze invriest. Snijd de aardappelen na het koken in plakken en doe ze in een afsluitbaar bakje.
Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Als je ze namelijk laat afkoelen op kamertemperatuur, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. Deze bacterie gaat niet weg als je ze opnieuw opwarmt, dus kijk goed uit.
Als je je voorbereidt op een grote maaltijd, snijd je zoete aardappelen dan maximaal een dag van tevoren en bewaar ze in de koelkast tot je klaar bent om ze te koken.
Koken. Snijd de zoete aardappel in stukken van gelijke grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snuifje zout toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Zoete aardappels kunnen rond zijn, of eerder een langwerpige en een beetje puntige vorm hebben. De schil kan van wit tot violet gekleurd zijn, en alle soorten geel en rood die daartussen liggen. Het vruchtvlees kleurt meestal oranje, maar soms ook wit of geel.
De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een exotische vrucht die onder de grond groeit als de knolvormige wortel van een slingerachtige plant. De bataat is een groente, in tegenstelling tot de gewone aardappel. Die wordt in Nederland niet als groente gezien.
Het seizoen van zoete aardappel loopt van oktober tot en met maart.
Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Hoe lang kun je gekookte zoete aardappel bewaren? Gekookte zoete aardappel kun je ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast of ongeveer drie maanden in de vriezer. Het is belangrijk dat je restjes zoete aardappel snel na de bereiding laat afkoelen.
Rooi de knollen in de eerste helft van oktober, als het koud wordt groeien ze toch niet meer. Tussendoor kun je natuurlijk altijd een knol voorzichtig opgraven, als je graag alvast eens proeft. Laat de knollen na de oogst minstens 2 weken rusten, liefst op een warme plek, dan smaken ze nog zoeter.
Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit. Door de kou wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suikers. Ook kunnen aardappelen niet goed tegen het vocht in een koelkast. Daar kunnen ze van gaan rotten.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Groene delen van de aardappel en aangetaste aardappels bevatten soms veel méér solanine. Die delen moeten dus goed weggesneden worden, want solanine wordt niet door koken onschadelijk gemaakt. Bij het eten van groene en beschimmelde aardappels krijg je al snel te veel solanine binnen.
Voor zoete aardappels geldt dat je ze liever te rauw hebt dan te gaar. In principe kun je ze rauw namelijk gewoon eten, terwijl ze hun smaak verliezen als je ze heel lang kookt.
Je kunt echt eindeloos variëren met kruiden die jij lekker vindt en die het beste passen bij het gerecht dat je maakt. Denk bijvoorbeeld aan tijm, rozemarijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, kurkuma, kerriepoeder of een kruidenmix zoals Za'atar. Of maak ze gewoon een flinke snuf zeezout, dat is eigenlijk al genoeg.
Wel of geen groente? Zowel de zoete aardappel als de gewone aardappel is geen groente. Dit komt door de voedingswaarde die verschilt van groenten: aardappels bevatten met name meer koolhydraten. Hierdoor kun je er ook niet onbeperkt van eten, wat bij veel groenten wel het geval is.
Het blancheren van zoete aardappel is eenvoudig! De zelfgemaakte zoete aardappel frietjes of de geschilde zoete aardappelen kook je enkele minuten, waarna je ze in een pan of kom met ijskoud water plaatst. Na maximaal 20 minuten leg je de geblancheerde zoete aardappel op een schone en droge theedoek.
De zoete aardappels zijn bijvoorbeeld lichtgeel of purperrood van kleur. De zoete aardappels zijn rijk aan zetmeel en suiker. De smaak is zoet, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past de zoete aardappel perfect in allerlei pikante gerechten.