De hibiscus vormt wortelscheuten.Deze kun je gebruiken om de plant te stekken. Hiervoor snijd je in het najaar de ontstane knoppen van de wortels schuin af. Zand en aarde spoel je onder de kraan van het stekje af, en daarna steek je het stekje, eventueel met wat stekpoeder, in de grond, met één oog boven de grond.
De Hibiscus kan je op meerdere manieren stekken, namelijk: Jonge twijg afknippen en deze stekken. Jonge wortels afknippen en deze vermeerderen. Door afleggen van een tak.
Snoei bij voorkeur in maart. De hibiscus bloeit op eenjarig hout, dus op de jonge takken die zich in hetzelfde groeiseizoen ontwikkeld hebben. Is de plant alleen wat te breed of te hoog geworden, dan kunnen de jonge takken, het gedeelte dat het vorige jaar aangegroeid is, eraf geknipt worden.
Hibiscus soorten
Er bestaan vele soorten, maar de hibiscus syriacus is de enige soort die voldoende winterhard is om in de tuin te planten. Wanneer je weinig ruimte in de tuin hebt kun je kiezen voor een hibiscus op stam.
Snoei de hibiscus tot zo'n 30 cm boven de grond. Knip zijtakken terug tot twee à drie knoppen. Bemest de struik na het snoeien. Zorg dat hij in het voorjaar voldoende water krijgt zodat je hibiscus weer mooi uitgroeit.
Hij houdt van een beschutte, zonnige plek, maar liever niet in de volle zon. Dan kan het gebeuren dat de bloemknoppen verdorren en je daardoor niet kunt genieten van de volle bloemenpracht. In de herfst laat de plant zijn blad vallen. Als kamerplant is de hibiscus een lastige plant om te verzorgen.
Kies een winterharde soort Hibiscus en plaats deze in een goed water doorlaatbare grond. De grond mag niet constant nat zijn. Zet de Hibiscus beschut, niet op de volle wind. Hibiscus in pot zet je binnen neer om te overwinteren.
Het afvallen van knoppen van de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis) kan verschillende oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende is dat de plant te droog staat. Maar het kan ook veroorzaakt worden door gebrek aan voedsel, of een verandering in omgevingstemperatuur of standplaats.
Standplaats. In de volle zon is ideaal, anders een zo licht mogelijke halfschaduw plaats. De Hibiscus verdraagt in de regel echter meer schaduw dan andere bloeiende struiken, zonder dat de bloei het af laat weten. De plant bloeit zelfs nog op het noorden goed.
Bij regen en weinig zon komen de bloemen nauwelijks open. Als de Hibiscus een tochtige standplaats heeft, kunnen er luizen in de plant komen. Voor mensen die weinig ruimte hebben, is de Hibiscus op stam een uitkomst. Het eerste jaar dat de plant in de grond staat, slaat deze niet altijd direct goed aan.
Hibiscus verplaatsen
Een Hibiscus kun het het beste verplanten in het voorjaar. Snoei de plant eerst ver terug, dan zijn de wortels en de struik direct beter in balans. De Hibiscus herstelt zich redelijk snel, je kunt hem helpen door de grond goed los te maken en veel humus toe te voegen.
Bemest je hibiscus moet van maart tot eind oktober wekelijks met een vloeibare meststof. Van november tot en eind februari hoef je nog maar eenmaal per maand te bemesten.
In ons klimaat is eigenlijk alleen Hibiscus syriacus (tuinhibiscus of altheastruik) winterhard. Van deze soort mag je dan ook verwachten dat deze de winter overleefd en in het voorjaar weer uitloopt. Toch twijfelen mensen vaak of de Hibiscus dood is, want Hibiscus komt pas heel laat in blad.
De Hibiscus is een dorstige plant en heeft dan ook veel water nodig, zeker in de bloeiperiode van april tot oktober. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is en check dit ook regelmatig (eens in de twee dagen). Een Hibiscus zonder water verliest heel snel bloemen en gaat slap hangen.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Stekpoeder zelf maken
Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken. In wilgenwater zitten speciale stoffen die ervoor zorgen dat de stekken aangroeien. Deze stoffen zijn een plantenhormoon die als groeiregulator bij de wilgen dient en saliyzuur, wat dient als ontstekingsremmer.
Hibiscus bemesten
Geef de plant in de lente bemesting met organische voeding. Strooi vroeg in de zomer eventueel kaliumrijke mest boven de wortels uit. Bescherm de wortels van jonge planten in het najaar en de winter met een flinke mulchlaag.
Hibiscus snoeien
De Hibiscus hoeft u eigenlijk niet te snoeien. De Hibiscus groeit uit zichzelf uit tot een mooie, volle tuinplant. U verwijdert slechts dode en verdorde takken. De tuinplant groeit op éénjarig hout, dat wil zeggen dat dit takken zijn die in hetzelfde jaar nog zijn gegroeid.
Hibiscus syriacus groeit het best in een luchtige, voedselrijke bodem. De grond moet goed doorlatend zijn en niet te nat. U kunt de grond verbeteren door compost toe te voegen. Vooral op een zonnige, beschutte plek zal de althaeastruik goed bloeien.
De hibiscus xxl is zeer winterhard. Is wel bladverliezend en loopt in het voorjaar weer helemaal uit. De hoogte van de plant is tot ongeveer 80 cm.
Verder staat deze theesoort bekend als drank die bloedstelpend werkt, verzachtend werkt, de spijtvertering bevordert, verkoelend en kalmerend is. Het element gezondheid speelt derhalve een belangrijke rol bij de keuze voor deze thee. Dit kan zowel preventief werken als ondersteunend bij een fysieke aandoening.
De meeste hibiscussoorten zijn niet giftig voor honden, maar de hibiscus Rose of Sharon is giftig (hoewel niet dodelijk). Als uw hond hibiscuswortels heeft gegeten, heeft hij meer kans op ernstigere symptomen dan wanneer hij andere delen van de plant zou eten.
De hibiscus is niet giftig, noch bloemen, bladeren noch schors maar giftige stoffen.
Wanneer de hibiscus onder de bladluizen zit heb je een bestrijdingsmiddel nodig om ze te kunnen verwijderen. Het is slim om de plant eerst onder de douche te zetten (kijk dan wel uit dat de aarde niet (te) nat wordt). Zo kan je al veel bladluizen wegspoelen en verwijderen.