Gewoon wasmiddel is te agressief voor wol. In de meeste regulieren wasmiddelen zit bleek. Wolvezels gaan stuk van bleek.
Wol wassen in de wasmachine
Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went.
Wasmiddelen voor de fijne was zijn milder voor de was en bevatten geen bleekmiddel. Een Wolwasmiddel schuimt veel meer zodat de was minder tegen elkaar wrijft en daardoor ook niet beschadigt. Ook is wolwasmiddel pH-neutraal en bevat geen enzymen. Die kunnen namelijk natuurlijke vezels van de wol aantasten.
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Hoe maak ik hem weer lekker zacht? Wanneer je wollen trui begint te 'prikken' maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Wol kun je het beste op een zo hoog mogelijke stand centrifugeren, om de kleding zo droog mogelijk te maken. Wol kun je echter ook nog steeds gewoon met de hand wassen. Hiervoor is het aan te raden om koud of lauw water te gebruiken, omdat de wol anders wordt aangetast.
U mag natuurlijk wassen met welke wasmiddel u maar wilt, maar een rondgang op het internet wijst uit dat het toch echt wel verstandig is om verschillende soorten wasmiddel te gebruiken. de Consumentenbond schrijft op de eigen site bijvoorbeeld over de samenstelling van wasmiddel voor witte was.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Een fijnwasmiddel gebruik je voor zijde, wol en fijne synthetische stoffen. Je kunt fijnwasmiddelen ook gebruiken voor de handwas. Sommige fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en fijne was. En andere middelen zijn alleen geschikt voor een speciaal soort fijne was, zoals wolwas.
Je kunt heel makkelijk een handwas doen in je badkuip. Vul het bad met een bodem licht lauw water en voeg er een beetje wasmiddel aan toe voor delicate stoffen. Draai de trui binnenstebuiten, dompel hem onder in het water en laat tien minuutjes weken. Spoel goed uit en druk zachtjes het water uit je trui.
De wollen truien die nu gemaakt worden kunnen zeker in de wasmachine. Zorg wel dat je die op een 30-graden programma speciaal voor wol doet. Dit programma behandelt je wollen kleding namelijk heel voorzichtig. Gebruik een vloeibaar wasmiddel samen met een klein beetje (neutrale) wasverzachter.
Op het etiket van sommige truien en in het algemeen gebreide goederen, wordt vaak aangegeven dat het kledingstuk best liggend gedroogd wordt. Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn.
Wol met de hand wassen
Gebruik nooit warm water, maar altijd koud of lauw water. Als het kledingstuk extreem vies is kun je lauwwarm water gebruiken. Was je wollen kleding altijd met wasmiddel dat special voor wolwas is. Ook kun je het wasmiddel beter in de kleding 'knijpen' dan dat je erop gaat wrijven.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Algemeen. Wol is van nature ademend, waardoor het vocht kan worden afgevoerd. Daarnaast is wol anti-bacterieel en heeft een uitstekende natuurlijke vuilbestendigheid. De wol reinigt zichzelf en is vuilafstotend doordat het vuil aan de oppervlakte blijft door de natuurlijke oliën in de wol.
∨ Altijd kleding binnenstebuiten wassen. Dat geldt dus vooral bij het wassen van een wollen kledingstuk. Zo houd je kleding veel langer mooi en het vermindert ook de kans op pillen. Ook in de wasmachine schuurt je wollen trui met andere kleding tijdens het wassen.
Toch een kriebelende trui gekocht? Azijn to the rescue! Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen.
Temperaturen hoger dan 30º zijn een no-no en gebruik alleen het WOLWAS programma op je wasmachine. Dus niet het normale 30 graden programma. Niet hoger dan 600 toeren centrifugeren.
Strijk de wol met een stoomstrijkijzer.
Gebruik een natte theedoek om over je trui heen te leggen. Laat je stoomstrijkijzer kort door de natte theedoek heen je trui stomen. Rek je trui daarna voorzichtig uit.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.