Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Foie gras, magret de canard (eendenfilet) of rillettes d'oie (ganzenpasteitjes), staan op elke menukaart. Van Samatan in de Gers, tot Thiviers in de Dordogne, en bij Monségur in de Gironde of in Saint-Sever in Les Landes kunt u pittoreske marktjes bezoeken die er ook tijdens de winter zijn.
Frankrijk staat bekend om zijn grote assortiment aan wijnen en kazen. Diverse exotische kookmethoden, in het bijzonder de Chinese keuken en tradities van vroegere kolonies in noordelijk Afrika (bijvoorbeeld couscous), hebben invloed op de Franse keuken uitgeoefend.
Le diner (avondeten)
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Tijdens de lunch bestaat een typische maaltijd uit een voorgerecht (rauwe groenten of vleeswaren), een warm hoofdgerecht, kaas (camembert, brie de Meaux, geitenkaas...)en/of dessert (meestal een stuk fruit of een klein gebakje).
Natuurlijk eet niet iedereen op dezelfde manier zijn ontbijt, dat is nergens zo. Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt.
De Fransen eten in de avond om 20.00 uur. Ook nu wordt een voorgerecht (l'entrée of hors-d'oeuvre) geserveerd, een hoofdgerecht, eventueel een kaasplankje en een dessert.
Koffie prijkt op de derde plaats; 87% van de Fransen drinkt gemiddeld 25 keer per maand koffie, mannen iets meer dan vrouwen, 92% respectievelijk 83%. Op de vierde plaats staat wijn, gedronken door 83% van de Fransen, gemiddeld 9 keer per maand.
Fransen eten gemiddeld per een kilo mosterd per persoon per jaar. Mosterd wordt in Frankrijk dan ook in veel gerechten gebruikt: in soep, bij vlees maar ook bijvoorbeeld in mayonaise. De mosterd die veel Fransen het lekkerst vinden is Dijonmosterd.
Het klassieke Franse boerenbrood, ook wel pain paysan genoemd. Dit zijn grote stevige broden met een dikke korst, die daardoor langer vers blijven. Ze zijn gemaakt van tarwemeel met een beetje rogge of volkorenmeel en vaak ook wat zuurdesem.
Fransen eten croissants van buiten naar binnen. Fransen eten de croissants volgens Roturier van buiten naar binnen: "Ze eten eerst aan beide kanten de voetjes, dan de bovenkant, de pet, en daarna de romp." Die drie onderdelen zijn volgens de bakker een heel belangrijke indicatie voor een goede croissant.
Pastis. Het typische Franse drankje met anijssmaak, oorspronkelijk uit de haven van Marseille. De Fransen drinken Pastis als aperitief voor het eten, 's middags én 's avonds!
Macarons. Het meest iconische Franse koekje is toch wel de macaron. Met deze stap-voor-stapinstructies maak je ze net zo mooi als uit de etalage van een Franse patisserie.
De patissiers in Frankrijk verkopen naast gebakken patisserie ook veel (over het algemeen zelfgemaakte) confiserie. Confiserie wordt ook wel vertaald als suikerbakkerij. Het omvat snoepwaren waarbij suiker een belangrijke rol speelt. Deze Franse zoete delicatessen zijn zeker de moeite waard om te proeven!
De vorm is exact zoals de naam doet vernoemen: rond. Het zit al eeuwenlang in het vaste assortiment van de Franse bakker, niet heel gek dus dat deze werden omgedoopt tot boulangeries. Een boule wordt vaak ook gezien als één van de makkelijkste Franse broden om te vormen.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
Over het algemeen kun je wel stellen dat de prijzen in Frankrijk redelijk vergelijkbaar zijn met de Nederlandse prijzen. Verder vind je hieronder een overzicht van gemiddelde kosten qua reis, accommodatie en eten en drinken. Vliegtickets naar Parijs kosten tussen de € 30,- tot € 300,- per persoon.