"Koel de huid bij verbranding altijd tien tot twintig minuten met lauw, stromend water. Dit is dé manier om de warmte uit de huid te halen die de cellen en daarmee ook het weefsel stukmaakt. Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn."
Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
Met de juiste eerste hulp bij brandwonden kan je levens redden en onnodige pijn en problemen voorkomen. met lauw water van ongeveer 20 graden.
Bij elke verbranding is direct koelen onder stromend water belangrijk. Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen.
Geef het slachtoffer geen eten of drinken
Grote brandwonden kunnen namelijk shock veroorzaken. De shock ontstaat vaak pas enige uren na de verbranding.
Koel de wond tien tot twintig minuten. Richt de waterstraal boven de brandwond. Koel alleen de brandwond en voorkom onderkoeling. Dek de brandwond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
Werking Geïmpregneerde gazen met vaseline of betadinezalf bedekken de wond waarbij zij wondvocht doorlaten. Zij kunnen op open brandwonden gebruikt worden en afgedekt worden met een absorberend of hydrofiel verband.
Ondanks dat olie vaak heter is dan water, zal een verbranding met olie minder ernstig zijn dan water, omdat de energie die afgegeven wordt minder is. Als men een verbranding met kokende olie heeft, zal de verbranding echter wel ernstiger zijn dan met kokend water, omdat de olie dan een temperatuur van 298°C heeft.
Flamigel® is bestemd voor gebruik na een lasertherapie, op oppervlakkige brandwonden (ook degenen veroorzaakt door radiotherapie) en op lichte wonden (bijv. schaafwonden, snijwonden). Flamigel® mag ook gebruikt worden op oppervlakkige open wonden.
Oppervlakkige tweedegraads brandwond
Bij een tweedegraads brandwond is de huid beschadigd. De huid is rood, nat en pijnlijk. Er ontstaan blaren. Genezing: binnen 14-21 dagen, weinig tot geen littekens.
Wat doet aftersun? Aftersun is een verkoelende en hydraterende gel die je gebruikt nadat je in de zon bent geweest. Aftersun kan verlichting bieden bij verbranding en helpt de droge, rode en gevoelige huid kalmeren.
Koel de verbrande of geschroeide huid onder koud stromend water gedurende ten minste tien minuten, of net zolang totdat de pijn wegtrekt. Doe er geen ijs op. Als je de brandwond koelt met water verlicht je de pijn en verminder je zwelling van de huid en de vorming van blaren.
De verbrande huid koelen met een koude natte doek . Gebruik daarna een after sun gel of lotion. Bij pijn mag u altijd een aspirine of een paracetamol innemen. Bij jeuk kunt u een verkoelende zalf smeren.
Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of met een schone doek of laken. Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional. Leg het huishoudfolie in lagen over de wond, om afknelling te voorkomen.
Bij een derdegraads brandwond zijn zowel de opperhuid als de lederhuid volledig beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel. Een derdegraads brandwond is wit, beige/bruin of zwart, droog en leerachtig en de wond is nauwelijks pijnlijk omdat de zenuwen zijn aangetast.
Oppervlakte brandwond inschatten. Volgens de regel van 9 is de oppervlakte van een bepaald lichaamsdeel altijd 9% of een veelvoud daarvan. Zo staat het hoofd voor 9%, maar ook één arm is 9%. Twee armen beslaan dus een oppervlak van 18% van het lichaam en dat is weer net zoveel als één been of één zijde van de romp.
Smeer niets op de brandwond
Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed zien. En dus minder goed behandelen.
1e graads brandwond
De verbrande plek is rood of roze, pijnlijk, droog, zonder blaren. Een verbrande huid door de zon is hier een voorbeeld van. Het valt te vergelijken met een ontstekingsreactie, aldus de Brandwondenstichting, en na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.
Soorten brandwonden
Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid beschadigd. De huid is rood, nat en pijnlijk. Er is sprake van blaarvorming. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid zichtbaar aangetast.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Bij 1e graads brandwonden is de opperhuid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog, pijnlijk en soms gezwollen. Een voorbeeld van 1e graadsverbranding is zonnebrand van de huid. Oppervlakkige 2e graads brandwond de huid is beschadigd, rood, nat en pijnlijk.
Door de verbrande huid verliest uw lichaam veel vocht. Dit vocht verdampt voor het grootste deel aan het wondoppervlak. Met het verdampen gaan ook nuttige stoffen zoals lichaamseiwitten en zouten verloren. Om deze verliezen te compenseren moet uw lichaam harder werken en heeft meer energie nodig.
De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Een 2e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur. De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan.
Het feit dat je huid eerst rood wordt voordat deze bruint is een teken dat je huidtype simpelweg niet goed tegen de zon kan. Beter is de huid in te smeren met een zonnebrandfactor met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger *), waardoor de huid niet verbrandt en toch lichtelijk kan bruinen.