Veel mensen die lijden aan lactose-intolerantie dienen wei-eiwit helemaal te vermijden, maar dit product bevat helemaal geen lactose.
Hydrolisaat whey is bijna geheel vrij van lactose en is dus ideaal voor mensen met een lactose intolerantie.
Allereerst dit: lactosevrij ijs is niet hetzelfde als zuivelvrij of vegan. Waar zuivelvrij 'voedsel zonder melk' betekent en vegan ijs helemaal geen dierlijke ingrediënten bevat, wordt met lactosevrij 'voedsel zonder lactosesuiker' bedoeld.
Voorbeelden van merken die plantaardig ijs verkopen zonder sporen van lactose, zijn: Alpro, Ben en Jerry's, Swedisch glace, Perfect World en prof Grunschnabel.
Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda's, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.
Welk soort brood is lactosevrij? In principe is elk brood dat is gemaakt volgens normaal recept, dus op waterbasis, lactosevrij. Enkele soorten die er om bekend staan lactosevrij te zijn, zijn: bruin brood, knäckebröd, volkorenbrood, meergranenbrood en speltbrood.
Bij een chronische ontsteking- of ziekte zoals Crohn of Colitis Ulcerosa, kan de darmwand zich meestal niet meer herstellen waardoor de lactose-intolerantie blijvend is. De kans dat je als volwassene lactose-intolerantie ontwikkelt, is kortom klein. Maar het is wel degelijk mogelijk.
Mensen die lactose-intolerante zijn kunnen vaak zo'n 3 gram lactose per dag eten zonder problemen te ondervinden (bron). In 1 maatschep whey isolaat zit minder dan 1 gram lactose. De meeste lactose-intolerante mensen kunnen dus per dag 3 maatscheppen whey isolaat gebruiken.
Whey is één van de beste eiwitbronnen, maar geen optie. Zowel whey concentraat en isolaat bevatten lactose.
De eiwitten in wei bevatten aminozuren van hoge kwaliteit. Bovendien zijn alle essentiële aminozuren in wei-eiwit aanwezig. In vergelijking met andere eiwitten verteer je ze ook snel. Je lichaam heeft wei-eiwitten nodig voor het onderhouden en de opbouw van spieren.
De wei bevat nog veel stoffen uit de melk, waaronder wei-eiwit, melksuiker, vitamines en mineralen. Wei is dus een vloeibaar bijproduct van de kaasproductie. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur. Wei bevat ongeveer de helft van de lactose (melksuikers) ten opzichte van koemelk.
Van hun verse melk maken wij heerlijke skyr. *Lactosegehalte <0,01 g/100 g.
Croissants worden gemaakt van croissantdeeg. Dit deeg bevat meestal roomboter en melk en is vaak dus niet geschikt om te eten als je een lactose intolerantie of koemelkallergie hebt.
Ook harde pistolets en piccolo's bevatten geen lactose. Vermijd wel melkbrood, suikerbrood, rozijnenbrood en sandwiches.
Meestal bevatten de deegwaren en pasta's ook sporen van lactose, met name de voorgekookte versies. Het gaat dan om de spaghetti, bami, ravioli, macaroni etc.
En bovendien vergeet Nutella volgens de klager te melden dat de hazelnootpasta ongeschikt is voor kinderen met een koemelk allergie of lactose intolerantie. Vast staat dat voor de productie van Nutella geen vloeibare melk wordt gebruikt, maar poedermelk (melk waarbij water uit de melk wordt genomen).
Zachte kazen zoals platte kaas, cottage cheese, mascarpone, mozzarella, ricotta... bevatten wel beperkte hoeveelheden lactose (zo'n 3 tot 4 g per 100 g).
Mensen met een koemelk allergie zullen geen allergische reactie krijgen wanneer ze mozzarella di bufala eten, bij 'gewone' mozzarella wel. Mensen die lactose intolerant zijn, kunnen geen melksuiker verteren en lactose bevindt zich zowel in koemelk, buffelmelk, schapenmelk en geitenmelk.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.
Lactosevrije slagroom van MinusL*, is lekker zoet van smaak en gemaakt van echte koemelk. Ook mensen met een lactose intolerantie kunnen nu heerlijk genieten van echte slagroom.