Lichaamsbeweging is belangrijk, niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je algemene gevoel van geluk. Zelfs regelmatig wandelen in de frisse lucht heeft een positief effect op je geluksgevoel. Zodra je aan het sporten bent, wordt dit gevoel nog eens versterkt.
Vrijheid: je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij je passen. Zelfverwezenlijking: doen waar je goed in bent en wat je identiteit bekrachtigt. Verbinding en participatie: ergens bij horen of deel van uitmaken. Erkenning: af en toe horen dat je goed bent op het terrein waar je ambities liggen.
Als je het leven niet meer ziet zitten is het belangrijk om aan de bel te trekken en deze gedachten te delen met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Praten lucht op en helpt je weer toekomst te zien. Praat je liever met een onbekende over je gedachten met betrekking tot suïcide? Bel of chat dan met de hulplijn.
Wanneer je je alleen voelt, kom je in de buurt van eenzaamheid. Jouw behoefte aan gezelschap, samenzijn, vriendschap en het leven delen wordt niet vervuld. Ook de behoefte om te zorgen of ontzorgd te worden, wordt niet vervuld. Je kunt niet geven en je kunt niet ontvangen.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
Angst voor reacties van anderen, angst om het niet goed te doen. Een laag zelfbeeld waardoor je jezelf niet waardevol vindt voor anderen of de maatschappij. Daardoor voel je je ook niet geroepen om iets te betekenen voor een ander. En dus doe je geen nuttige dingen waar je je goed over zou kunnen voelen.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Iedereen krijgt van andere dingen energie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, een rondje hardlopen, Netflix kijken, een heerlijke maaltijd voor jezelf of vrienden maken, noem maar op. Door bewust tijd in je agenda in te plannen waarbij je een moment voor jezelf kiest, kun je jezelf weer opladen.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Je vindt je levensdoel vooral door dingen te gaan doen en op die manier uit te vinden wat er bij jou past. Je ontdekt je levensdoel niet door in je hoofd te blijven en te gaan verzinnen wat je levensdoel is. Het gaat erom dat je gaat ontdekken wat er bij jou past. Wat jouw leven zin geeft.
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.
Je verloren voelen kan geworteld liggen in het feit dat anderen je geen goedkeuring lijken te geven over wat je doet of zegt. Vergeet die anderen. Jij hebt geen goedkeuring van anderen nodig om je goed te voelen. De manieren waarop anderen ons beoordelen zegt meer over hen dan over ons.
De eerste stap is je bewust worden van jouw emoties en ermee in contact leren zijn, of je ze nu als positief of negatief beoordeeld. Je kunt pas invloed uitoefenen als je je ervan bewust bent. Emoties komen en gaan als golven: ze dienen zich aan, bereiken hun piek en nemen vervolgens weer af.
Je vertoont zelfsabotage altijd omdat je angst voelt. Je voelt je angstig en onzeker over de resultaten die je teweeg kunt brengen – waardoor je jezelf onbewust saboteert. Je zou zelfs kunnen stellen dat je bang bent voor je eigen kracht – je eigen potentie. En dat is niet eens zo vreemd.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Als iemand die eenzaam is, een bekende ziet, wordt het beloningssysteem in de hersenen super actief, veel actiever dan bij mensen die niet eenzaam zijn. 'Dat geeft aan hoe groot de behoefte bij eenzame mensen is om een bekende te zien', zegt Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie.