Hij kan uitstekend zwemmen. Hij zwemt met alle vier zijn poten, waarbij het lichaam 5 cm uit het water steekt. Bij het zwemmen ontstaat een V-vormig golfpatroon en kan hij een snelheid van 50 cm per seconde halen.
Leefwijze en voedsel
De ondergrondse woelmuis leeft voornamelijk ondergronds en kan dan ook goed graven. Springen en klimmen doet hij weinig. Ook kan hij zwemmen, wat hij af en toe doet.
Verstoren omgeving
Door de begroeiing in de tuin schoon en kort houdt, zeker langs waterranden, kunnen de woelratten verjaagt worden. Zorg dat er geen voedselresten achterblijven in de tuin. Laat het gras ook niet te lang worden. Woelratten zijn erg stress gevoelig.
Eigenlijk lijkt dit beestje helemaal niet op een rat, het is eigenlijk net een woelmuis, met het enige verschil dat hij groter is dan de woelmuis. Toch wordt de woelrat vaak verward met de bruine rat, misschien wel omdat ze beiden van water houden. De woelrat kan dan ook erg goed zwemmen.
Woelratten kunnen heel goed graven, dit doen ze met hun poten en tanden. Het gangenstelsel van de woelrat kan wel 100 meter lang zijn en tot 1 meter diep liggen.
De woelrat heeft een gedrongen bouw met korte poten en een stompe snuit. Zijn staart is voor een woelmuis lang (55-70% van de lichaamslengte) en behaard. De voorvoeten hebben vier tenen, de achterpoten vijf en alle tenen hebben scherpe nagels. De oren zijn klein en in de vacht verborgen en de ogen donker.
2. Houd het gras kort, zodat natuurlijke vijanden de mollen en muizen ontdekken, geef katten de vrijheid in de tuin. 3. Plant knoflook of keizerskroon: muizen hebben een enorme hekel aan deze planten.
Bruine ratten kunnen goed zwemmen, duiken, springen en klimmen. Ze klimmen echter zelden in bomen. Ze bewegen zich meestal stapvoets voort, soms ook in sprongengalop. De bruine rat is een alleseter, die voornamelijk leeft van eiwit- en zetmeelrijk voedsel.
Identificatie van woelmuizen en woelratten
Je herkent deze knaagdieren aan ondiepe slangachtige tunnels die je overal in je gazon en borders kunt zien. De tunnels zijn ongeveer vijf centimeter breed en heel dicht bij het oppervlakte, zodat ze hun favoriete voedsel, grassprieten en wortels kunnen eten.
De rat is een alleseter (omnivoor). Hij is dol op granen, maar eet ook zaden, slakken, larven, kikkers, vogeleieren of (delen van) dode dieren. Daarnaast knabbelt hij ook op minder voor de hand liggende dingen als zeep of kaarsen.
Als je woelmuizen in het gazon hebt, kun je ze herkennen aan oneffenheden in het gazon gecombineerd met gaten. De gaten in het gazon kunnen wel een diameter hebben van enkele centimeters groot. Het lijkt net of er met een bezemsteel gaten in de grond zijn geprikt. Meestal zitten de gaten dicht bij elkaar.
Een woelrat wordt ook wel waterrat of molmuis genoemd. Zij komen voornamelijk voor in de buurt van stilstaand zoet water, zoals greppels, meren, riviertjes en hebben voorkeur voor gebieden met steile oevers begroeid met gras of riet. Ze kunnen ook voorkomen op akkerland en in boomgaarden.
Mag je de woelrat verdelgen? Woelratten mogen in ons land niet gedood of gevangen worden, want het zijn beschermde diersoorten. In zeer zeldzame gevallen, bijvoorbeeld als de hinder op geen enkele wijze meer te handhaven is, kan speciale toestemming aan de overheid worden aangevraagd om woelratten te verdelgen.
De meeste gaten in het gazon worden door dieren veroorzaakt
Vaak hebben muizen, mieren, vogels of mollen zich in je tuin gevestigd en verraden ze hun aanwezigheid met verschillende gaten in het gazon. Ook grotere dieren zoals dassen, konijnen, egels of ratten kunnen verantwoordelijk zijn voor deze gaten.
Over het algemeen laten woelmuizen zich gemakkelijk vangen in bijvoorbeeld muizenvangkooien of inloopvallen. Met speciale woelmuizenvanger kun je de muizen ook ondergronds vangen. Daarnaast werkt een ultrasone muizenverjager vaak effectief om woelmuizen te tuin uit te jagen.
Woelmuizen (Arvicolinae of soms Microtinae) zijn een onderfamilie van de Cricetidae (hamsters, woelmuizen en muizen en ratten van de Nieuwe Wereld) die voorkomt op het noordelijk halfrond, in het Palearctisch en Nearctisch gebied, in Amerika zuidelijk tot Guatemala, in Azië tot Noord-Myanmar.
Woelmuizen en woelratten richten soms enorme schade aan in je gazon. Ook bosmuizen graven gangen en beschadigen je planten.
Een mol maakt grote molshopen met een diameter van 7 tot 25 centimeter groot. Vaak zijn er een aantal molshopen dicht bij elkaar te zien. Een kat maakt ondiepe kuilen in los zand of aarde. Vaak doet de kat zijn of haar behoefte hierin of verstopt zijn gedode prooi hierin.
Zoveel ratten als je soms in films ziet, zitten echt niet in het riool. Het gaat maar om weinig exemplaren. Een rat kan in principe door de rioolbuis heen jouw toilet bereiken. Om in jouw toiletpot te komen, moet hij een stukje duiken.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper.
Een kleine tuin zal dus meestal maar plaats bieden aan één mol. Omdat die mol zijn eigen territorium heeft, is het verwijderen van je bodemgast vaak zinloos. Het enige wat je doet is een thuis aanbieden aan een nieuw exemplaar.
Het riool is voor veel ratten een aangename plek om te leven. Het zijn uitstekende zwemmers en er komt regelmatig veel afval in het riool terecht. Maar ook in kelders en schuren kunnen ratten hun hol maken. Ratten kunnen ook buiten een hol graven met meerdere gangenstelsels.