Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten, en controleren de Gedeputeerde Staten.
Zij hebben als taak het voorbereiden en uitvoeren van besluiten van Provinciale Staten. Verder voeren de Gedeputeerde Staten een groot aantal regelingen van de Rijksoverheid in medebewind uit. Zij hebben ook een coördinerende en plannende functie en houden op financieel gebied toezicht op de gemeentebesturen.
Verticaal toezicht
Gedeputeerde Staten (GS) houden in elke provincie toezicht op de ontwikkeling van de financiële positie van gemeenten. Voor het financieel toezicht op de provincies is de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk.
Het college van Gedeputeerde Staten bereidt de besluiten van Provinciale Staten voor en voert ze uit. Gedeputeerde Staten voeren een groot aantal regelingen van de Rijksoverheid uit. Dit noemen we medebewindstaken. Een voorbeeld is de ruimtelijke ordening.
Aan het hoofd van een provincie staat in België een gouverneur en in Nederland de provinciale staten. In Nederland zit de commissaris van de Koning de vergadering voor.
Provincies worden bestuurd door instanties met ouderwetse namen: de Provinciale Staten, de Gedeputeerde Staten en de commissaris van de Koning. Provinciale Staten zijn vergelijkbaar met de Tweede Kamer of de gemeenteraad. Zij zijn het hoogste orgaan van de provincie en bepalen in hoofdlijnen wat de provincie doet.
Inkomsten. Een belangrijke inkomstenbron voor provincies is het provinciefonds met een begrotingsaandeel van 25% in 2016. In de jaren voor 2016 vormden ook de specifieke uitkeringen een belangrijke inkomstenbron. In de jaren 2014 en 2015 is de samenstelling van deze twee typen rijksuitkeringen sterk gewijzigd.
Een provincie is een groep gemeenten in eenzelfde grondgebied. Het provinciebestuur lost problemen op die te groot of te duur zijn voor een gemeente, maar te klein voor Vlaanderen of België. Het is als het ware een “tussenliggend” of met een moeilijk woord een “intermediair” bestuur. België telt tien provincies.
Verschil tussen overheid en Rijksoverheid
De overheid en de Rijksoverheid zijn niet hetzelfde. De totale overheid bestaat uit de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen. Deze overheden nemen op tal van terreinen maatregelen, vaardigen wetten uit en zien toe op de naleving ervan.
Gemeente voert landelijk en eigen beleid uit
Bijvoorbeeld het bouwen van een theater, het aanleggen van een fietspad of het bouwen van woningen. Het maken van die keuzes is de belangrijkste taak van het gemeentebestuur. Daarnaast voert de gemeente ook veel landelijke wetten uit.
Sinds de vierde staatshervorming zijn er tien provincies.
De Provinciale Staten stellen het beleid van de provincie vast en controleren de uitvoering daarvan door de Gedeputeerde Staten. Het aantal leden van Provinciale Staten hangt af van het aantal inwoners van de provincie. Dit is geregeld in artikel 8 van de Provinciewet.
het beroep Gedeputeerde provincie valt onder de beroepsfamilie Politieke bestuurders. Het salaris Politieke bestuurders ligt gemiddeld op € 7159 bruto per maand.
Provinciale Staten vergaderen iedere maand op woensdag om 10:00 uur in de Statenzaal van het Provinciehuis aan de Zuid-Hollandplein 1 in Den Haag. Voorafgaand aan de Statenvergaderingen worden de onderwerpen besproken in Statencommissies.
provincie (zn) : gewest, gouvernement, gouw. provincie (zn) : platteland.
Provincies in Nederland. Nederland telt twaalf provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. Elke provincie heeft een eigen hoofdstad.
De Provinciewet is een wet uit 1850 die het bestuur van de provincies van Nederland regelt. Het betreft een organieke wet. De wet werd gemaakt door Thorbecke en legde de samenstelling, de verkiezing en bevoegdheden van Provinciale Staten vast. De wet was een voortvloeisel van de Nederlandse Grondwet van 1848.
Gemeenten en provincies hebben eigen inkomsten en krijgen geld van de Rijksoverheid. De eigen inkomsten komen uit belastingen en bezittingen, zoals een gemeentelijk havenbedrijf. Via het gemeentefonds, provinciefonds en speciale uitkeringen krijgen gemeenten en provincies geld van de rijksoverheid.
Provincies halen ongeveer de helft van hun inkomsten uit belastingen. Vooral uit de motorrijtuigenbelasting. Een andere provinciale belasting is bijvoorbeeld de grondwaterheffing.
De inkomsten van de overheid bestaan vooral uit de belastingen en premies die burgers en bedrijven betalen. De overheid geeft dit geld uit aan voorzieningen zoals scholen, wegen en ziekenhuizen.
De Gedeputeerde Staten vormen het dagelijks bestuur van de provincies. Zij hebben als taak het voorbereiden en uitvoeren van besluiten van Provinciale Staten. Verder voeren de Gedeputeerde Staten een groot aantal regelingen van de Rijksoverheid in medebewind uit.
In een Nederlandse gemeente is het college van burgemeester en wethouders het dagelijks bestuur, zij legt verantwoording af aan de gemeenteraad. In een Nederlandse provincie is het college van Gedeputeerde Staten het dagelijks bestuur, zij legt verantwoording af aan Provinciale Staten.
De Gedeputeerde Staten bestaan uit de commissaris van de koning en de gedeputeerden. De commissaris zit het college voor en wordt voor zes jaar benoemd door het Rijk (de Kroon). De gedeputeerden worden gekozen door de Provinciale Staten (kortweg: de Staten) voor een periode van vier jaar.