Zorg er voor dat je lichaam voldoende bedekt is. Draag dus geen korte rokjes, mouwloze hemden, korte truitjes, zichtbaar ondergoed e.d. Zorg er voor dat je kleding draagt dat lekker en comfortabel zit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt.
In de voorschriften staat dat je onderarmen onbedekt moeten zijn. Lange mouwen zijn dus uit den boze.
Zij geven aan dat het uniform ervoor zorgt dat ze herkenbaar zijn voor cliënten en familie. Zorgverleners vinden dat het uniform kundigheid uitstraalt en zijn trots het te dragen. Het dragen van eigen kleding zorgt er ook voor dat de zorgverleners de hygiëne in twijfel trekken.
Net als op de huid zitten ook op het haar vele verschillende micro-organismen. Het hoofdhaar van de mondzorgverlener kan een besmettingsbron van micro-organismen voor de patiënt zijn, daarom moet het haar schoon zijn. 5 Lang haar moet uit het gezicht zijn en het moet worden opgestoken of bijeengebonden.
Vanuit de literatuur weten we dat zich op handen met kunstnagels meer pathogene (ziekmakende) micro-organismen bevinden dan op handen met natuurlijke nagels. Kunstnagels maken de handhygiëne moeilijker, omdat er na handdesinfectie of handen wassen met water en zeep nog steeds micro-organismen aan de handen zitten.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Je versleept bacteriën van de ene naar de andere cliënt
Door het dragen van ringen versleep je allerlei micro-organismen van cliënt naar cliënt, waardoor er veel kans is op besmetting met bijvoorbeeld het norovirus of andere (diarree)virussen.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen. Gelukkig zijn er tal van leuke kapsels, waarmee je beschadiging van je haar voorkomt én waarmee je wakker wordt met een mooie coupe.
Draag dus geen korte rokjes, mouwloze hemden, korte truitjes, zichtbaar ondergoed e.d. Zorg er voor dat je kleding draagt dat lekker en comfortabel zit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Draag goede stevige schoenen met een goed profiel en voetbed. Het dragen van open schoenen of slippers is niet toegestaan.
Een verpleegkundige draagt klompen. Die zitten lekker en zijn makkelijk schoon te houden en je mag ze absoluut niet buiten dragen. Verpleegkundigen dragen (ook vrouwen) altijd een witte broek. Een witte broek straalt hygiëne en schoonheid uit.
Ook moet je reservekleding op de werkplek hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je de kleding gesloten draagt. Zorgprofessionals met open jas zijn niet bepaald hygiënisch bezig.
Ziekenhuizen moesten in die tijd hygiënischer worden, en de witte jas hoort erbij. Wit staat immers voor reinheid. Daarnaast had het een praktische functie: wit ongeverfde linnen jassen kunnen herhaaldelijk uitgekookt worden en zo gesteriliseerd worden.
Veel ziekenhuizen hanteren strenge kledingvoorschriften: artsen moeten een lange witte jas met korte mouwen dragen, ter voorkoming van ziekenhuisinfecties.
Doel. Het oorspronkelijke doel van het uniform was hygiëne. Zodat de patiënt als de verpleegkundige worden beschermd tegen infecties en / of besmetting. Tegenwoordig is deze gedachte achterhaald dat een uniform zou beschermen tegen ziekten.
Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. Je kunt het beste de handen met vloeibare zeep wassen.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Met een desinfectiemiddel kunt u hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet. Desinfectie is het doden van het grootste deel van de bacteriën.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Het desinfecteren van je handen duurt 15 seconden, wassen 60 seconden. Handschoenen gaan gemakkelijker aan na het gebruik van handalcohol.
Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet dus vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.
Géén sieraden en accessoires dragen tijdens het werk is de basis voor goede hygiëne en infectiepreventie. Sieraden en accessoires aan handen en onderarmen zijn niet toegestaan. Dus draag geen ringen (ook geen gladde trouwring), armband of polshorloge. Ook een piercing of brace aan hand of onderarm mag niet.
U kunt uw trouwring of ander sieraad blijven dragen tot u overlijd om er vervolgens een erfstuk van te maken na uw overlijden. Steeds vaker komt het voor dat mensen kiezen om bij leven een bijzondere herinneringssieraad te laten maken van hun trouwring die als erfstuk wordt weggegeven na het overlijden.
4.2 Gebruik handschoenen (niet steriel)
voorkomen van contact van de handen met potentieel besmet materiaal zoals bloed, lichaamsvochten, slijmvliezen of niet-intacte huid; risico kleiner maken op overdracht van micro-organismen via de handen van medewerkers naar cliënten of omgeving.