Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Je mag garnalen eten als je zwanger bent, maar één ding is heel belangrijk. Zorg ervoor dat ze door en door verhit zijn. Daardoor worden schadelijke bacteriën namelijk gedood. Garnalen zijn gaar als je ze twee tot drie minuten op hoog vuur kookt.
Ongezonde effecten van garnalen
Omega 3 is daarentegen ook te vinden in garnalen, welke weer de ophoping van cholesterol bestrijdt in het lichaam. Toch is het advies om niet dagelijks garnalen te eten, aangezien het risico daarbij is dat er teveel cholesterol in het lichaam komt.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
Om voldoende visvetten binnen te krijgen zou je elke week 2 keer vis moeten eten, waarvan eenmaal vette vis en eenmaal magere vis. Denk bij vette vis aan zalm, haring en forel, en bij magere vis aan heek en schol. Zolang je niet zwanger bent, zijn ook soorten als makreel en paling geschikt.
Maar let op. Maak weloverwogen een keuze uit de soorten sushi. Als je zwanger bent kun je beter geen rauwe vis eten. Dus laat de sashimi van rauwe zalm en rauwe tonijn liever liggen, net zoals de maki en nigiri met rauwe vis.
Het wordt afgeraden om veel tonijn te eten als je zwanger bent, want deze vissoort bevat veel dioxines en zware metalen als kwik, net als in andere vissoorten. En deze zware metalen zijn niet gunstig voor de hersengroei en het zenuwstelsel van je baby.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
De uiteindelijke bevruchting vindt plaats wanneer de eieren onder het schild van het vrouwtje, bij haar zwempoten hangen. Weetje: de draagtijd bedraagt ongeveer 3 tot 4 weken. Heb geduld, het kan even duren voordat kleine garnaaltjes groot genoeg zijn zodat ook jij ze kunt zien.
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Gerookte of vacuümverpakte vis tijdens zwangerschap
Denk aan tonijn of makreel uit blik. Dit betekent dat de listeria-bacterie zich daar makkelijk kan vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. Eet dus geen gerookte vis, tenzij je deze meekookt of bakt in een gerecht.
In sojaproducten zitten zogenaamde isoflavonen. Als je hier tijdens de zwangerschap hoge doseringen van binnenkrijgt, kan dit mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby. Uit voorzorg geldt er het advies om een hoge inname te beperken.
In een nieuw uitgebreid advies van de Gezondheidsraad wordt aangegeven dat zwangere vrouwen beter niet te grote hoeveelheden aan sojaproducten kunnen eten en drinken. Dat komt omdat in sojaproducten een relatief hoge concentratie zit van de stof isoflavon.
Zalm tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is het veilig om zalm te eten. Alleen zalm die verhit is voordat je het eet, is zonder risico's. Als deze vis niet verhit is, bestaat er een kans dat het de Listeria bacterie bevat.
Een slimmer kind door juiste voeding? Visvetzuren, met name DHA een omega-3 vetzuur, zijn heel belangrijk in de zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft. Ze zijn onder andere nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Pizza en zwanger: welke pizza's kan ik eten? Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap. Tonijn wordt daarentegen wel afgeraden.
Kies dan voor gekookte of gebraden vleeswaren, zoals gekookte casselerrib, gekookte worst, gekookte ham, boterhamworst, gekookte kip- en kalkoenfilet, gebraden fricandeau, grillworst en gebraden gehakt zijn veilig.