Meestal heb je zo'n 3 centimeter gemberwortel nodig (als hij niet zo lang is, gebruik dan meer stukjes).
Recept voor een gembershot
Pers het sap uit de citroenen.Schil en snijd de gember in stukjes.Doe het citroensap, de gemberstukjes en eventueel de honing of ahornsiroop in een blender of in een kom met staafmixer en mix. Giet het mengsel in een fles en bewaar het in de koelkast.
Snijd de gember in grove stukken en doe deze samen met het water in je blender en laat ongeveer 1 minuut draaien. Voeg, indien gewenst, agavesiroop of honing toe indien je de gembersap wat zoeter wil maken. Haal het gembersap door een fijne zeef en bewaar het sap in de koelkast voor 2 a 3 dagen.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder.
Gember is zeer veilig in de aanbevolen doseringen en heeft nauwelijks bijwerkingen; in India eten mensen gemiddeld 8 tot 10 gram gember per dag. In een enkel geval kan diarree of zuurbranden optreden bij een hoge dosis gember. Verlaag in dat geval de dosis of stop met het gebruik van gember.
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
De ochtendsessie: Een boost voor de dag
De pittige smaak van gember zorgt ervoor dat je meteen wakker bent en gember bevordert een normale stoelgang1, wat voor sommigen een welkome ondersteuning is in de ochtend.
De schil bevat veel voedingstoffen en vezels, en kan een extra smaakdimensie toevoegen aan je gerechten. Als je ervoor kiest om de schil te behouden, is het belangrijk dat je de gember goed wast voordat je deze gebruikt.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Verwijder donkere en heel droge stukjes van de gember, je hoeft de gember niet te schillen. Snijd in dunne plakken. Rijg ze aan de satéprikkers (ca. 5 a 6 plakjes per prikker).
Gember heeft niet alleen een scherpe, zoete smaak. Ook heeft de specerij een positieve invloed op onze gezondheid. Zo verhelpt het misselijkheid, bevordert het de spijsvertering, bestrijdt het kanker en ook ontstekingen. Verder verlaagt gember zelfs je cholesterol.
Als je verse gember niet bij de hand hebt, kun je het prima vervangen door gemberpoeder. Ongeveer 1,5 cm gemberwortel komt overeen met een theelepel gemberpoeder. Voeg het naar smaak toe en voeg eventueel extra kruiden toe.
Ook kan je de ongeschilde gember gerust in de blender of sapcentrifuge doen voor een verkwikkende gembershot. Kortom, de schil van gember zal niet alleen je gerechten een extra 'kick' geven. Ook kan het een waardevolle bron van gezonde stoffen zijn. Dus mocht je gember gebruiken als natuurlijk medicijn.
Kun je puur gembersap drinken? Ja, puur gembersap is een heerlijke toevoeging aan een ambachtelijke mocktail, smoothie of elixer. Maar het is niet zoals sinaasappelsap dat je per glas vol drinkt.
Wat is dan te veel? Meer dan 4 gram verse gember per dag. Uitgaande van 1 centimeter verse gember per kop thee, zijn dit meer dan 4 koppen thee op een dag. Gember kunt u ook geraspt door de thee doen, dan geeft het een nog sterkere smaak af.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Is gemberschil eetbaar? De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Goed voor je hersenen
Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Als jij jouw gember te scherp vindt, of zelfs in je keel voelt branden, heb je waarschijnlijk met een rauwe gember te maken. In rauwe gember zitten twee werkzame stoffen genaamd gingerol en shogaol en die veroorzaken dus de scherpe smaak van gember.